2025 yılına girilmesiyle birlikte en düşük memur maaşı 39 bin 177 liradan 43 bin 726 liraya, asgari ücret 17 bin 2 liradan 22 bin 104 liraya, en düşük emekli maaşı ise 12 bin 500 liradan 14 bin 469 liraya yükseltildi.
Kimi vatandaşlar zamlı maaşlarını geçtiğimiz ay alırken kimi vatandaşlar ise zamlı maaşlarını bu ay aldı.
Maaşların yükselmesiyle birlikte bankalar, promosyon yarışına girdi. Bankalar, maaşını taşıyan müşterilerine 5 bin lira ile 21 bin lira promosyon veriyor.
Promosyon ücretlerine kimi vatandaşlar haram diyerek tepki gösterirken kimi vatandaşlar bankanın hediyesi olduğunu düşünerek promosyon teklifini kabul ediyor.
Peki, promosyon almak helal mi yoksa haram mı, promosyon ücretleri nerede kullanmalı? Karaköprü ilçe vaazi Nurullah Güngördü, konuyla ilgili Urfanatik mikrofonlarına konuştu.
“PROMOSYONU İKİ YÖNDEN İNCELEMEK GEREKİYOR”
Promosyon ile ilgili merak edenleri cevaplayan Karaköprü ilçe vaazi Nurullah Güngördü, “Promosyonu memurlar için iki yönden incelemek gerekiyor. Devlet sizin maaşınızı 1-2 gün öncesinden yatırıyor bankada bu yatırılan parayı faizde işletiyor ve işletilen faizin bir kısmını size veriyor. Sizin bu durumla bir alakanız yok, böyle bir anlaşma yapmadınız” dedi.
“PROMOSYON PARASINI ALINIR MI?”
Promosyonun alınıp almayacağıyla ilgili konuşan Güngördü, “Buna şu gözle bakanlar var; para alınan banka devlet bankası bu maaş artışı diyenlerde var ama öbür türlü baktığımız zaman sendikalar gidip bankalarla anlaşma yapıyor hatta hangi banka promosyonu fazla verir ise gidip onunla oturuyor dolaysıyla bir anlaşma neticesinde size bir para veriyor. Bu durumda iki bakış açısından bakıldığı zaman Din İşleri Yüksek Kurulu, faizlik şüphesi varsa yani bir yönde baktığımız zaman faiz gibi duruyor, öbür yönden tam faiz diyemiyorsan buna faiz gözüyle bakılır ve promosyonun kullanılması caiz olmaz” diye konuştu.
“NE YAPMASI GEREKİYOR?”
Promosyonun nereden kullanacağıyla ilgili bilgi veren Karaköprü ilçe vaazi Güngördü, “Promosyonu alması gerekiyor. Kendisi zekat almaya çok muhtaç ise, borcu varsa, geçinemeyecek kadar kötü durumda ise kendisi kullanabilir. Onun dışın o para sanki devletin parasıymış gibi onun mülküne geçmiyor çünkü islami usullere göre, mülkiyetine geçecek bir akit değildir bu çünkü parayı kullandığı için fazlasını veriyor banka dolaysıyla bu parayı toplum yararına çalışan kuruluşlara teslim etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“PROMOSYONU MUTLAKA ALALIM BANKADA BIRAKMAYALIM”
Son olarak promosyonun bankada bırakılmaması çağrısında bulunan Güngördü, “Promosyonu mutlaka alalım bankada bırakmayalım. Bunun hediye olduğunu söyleyenler var ama bankalar faizle geçiniyor dolaysıyla o parayı orada bırakmak bankaya yardım etmek gibi oluyor. Bunu mağdur kişilere, toplum yararına hizmet eden kuruluşlara vermek gerekiyor” dedi.