Gülizar Gülebak’ın hazırlayıp sunduğu Benim Kadrajım programının bu haftaki konuğu Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Doğan Yetim oldu.
Programda birçok konuda önemli açıklamalarda bulunan Yetim, kentteki tarım sektörüne de değindi.
Şanlıurfa’nın yukarı Mezopotamya bölgesinde bulunan ve şanslı bir il olduğunu ifade eden Yetim, kentte 10 milyon dönüm tarım arazisinin olduğunu vurgulayarak, 4 bin 700 dönüm sulanabilir arazinin olduğunu kaydetti.
“EN İYİ PAMUĞU ÜRETİYORUZ”
En iyi pamuğu ürettiklerini ancak pamuğun coğrafi işaret tescilinin alınmadığını belirten Yetim, şu ifadeleri kullandı:
“Bu en iyi pamuğu üretiyoruz da neden tescillenmemiş dedik bugüne kadar. Bugüne kadar bir girişimde bulunulmamış. Bizler hemen meslek komitelerimizle birlikte girişimde bulunduk. Hızlı bir şekilde, ikili görüşmelerle iletişim kurarak üniversitemizle birlikte çalışarak coğrafi işaret tesciline müracaat ettik. Şu anda Şanlıurfa pamuğu coğrafi işareti şehrimize hayırlı olsun. Türkiye’de en çok pamuk üreten iliz aynı zamanda. 2023 rakamımız 1 milyon 200 bin ton pamuk. Bizim bu pamuğumuzu katma değer ürün haline getirmemiz lazım.”
“TÜRKİYE’DE FISTIĞIN YÜZDE 44’ÜNÜ BİZ ÜRETİYORUZ”
Türkiye’de üretilen fıstığın yüzde 44’ünün Şanlıurfa’da üretildiğini belirten Yetim, dünyada en çok fıstık üretimi yapan Amerika’yı 5 yıl sonra geçeceklerini iddia etti. Fıstığın Antep Fıstığı olarak adlandırılmasına da tepki gösteren Yetim, sözlerini şu şekilde noktaladı:
“Keten Köyneği fıstığı da Türkiye’de fıstığın yüzde 44’ünü biz üretiyoruz. Şunu iddia ediyorum; dünyada en çok üreten ülke Amerika’dır fıstığı. Kalite olarak tabii ki bizimkine yetişmez ama dedim ya; toprak, su, hava ve güneş bu çok önemli, Mezopotamya çok önemli. Ondan dolayı biz 5 yıl sonra Amerika’yı Urfa olarak, il olarak sadece tek başımıza geçeceğiz. Fıstığın yüzde 44’ünü üretmemize rağmen tescilimiz yoktu, onu da tescilledik. Bundan sonra üreticilerimize buradan sesleniyorum; artık paketlemelerinde Antep Fıstığı yazılmasın, baskı yapılmasın. Bizim tescilimiz var. TİGEM halen Antep Fıstığı diye baskı yapıyor. Bu da aslında şehrimize yapılan bir haksızlıktır. Bizim patentimiz var, bizim fıstığımız var. Bizim fıstığımızın dünyada tanınırlığı oluşması için, daha fazla katma değer sağlanması için üreticilerin buna dikkat etmesi gerekiyor. Fuarda karşılaştım, bizim Urfa’daki bir çikolata firması Antep Fıstığı yapmış. O zaman bu fıstığın kalitesini, aromasının en yüksek olduğu, yağ oranının en yüksek olduğu fıstığı üretmemize rağmen neden Antep Fıstığı diye geçiyor?”