Şanlıurfa’da yaşayan otizmli çocuklar için anlamlı hareket Şanlıurfa’da yaşayan otizmli çocuklar için anlamlı hareket

Şanlıurfa’da unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan halı dokumacılığı, günümüzde teknolojinin yaygınlaşmasıyla unutulmaya yüz tutarken bu mesleği yapanların sayısı da bir o kadar azaldı.

Yapımı oldukça zahmetli olan Demirci halısı, Isparta halısı, Malatya Kürt halısı ve Adıyaman Kaba halı eskiden köy odaların gözdesi iken günümüzde fabrikasyon ürünlerin yaygın olmasıyla yerini hazır yapım olan halılar yer aldı.

Kentte eski dokuma halı satışı yapan Ramazan Yıldız, El işi halılarda eskiye oranla  rağbet olmadığını, yün ile yapılan halıların daha sağlıklı olduğunu dile getirdi.

“GÜNÜMÜZDE BU İŞ YOK OLMAK ÜZERE”

Uzun süredir halıcılık sektörü ile uğraştığını ifade eden Ramazan Yıldız, “57 senedir bu mesleğin içindeyim, eskiden köylerde 5 m,3 m,1m bitki çekip bitki kökünden orijinal kök boya dediğimiz halı boyanırdı günümüzde bu iş yok olmak üzere, çünkü elişine fazla zaman kalmadığından dolayı millet fabrikasyona döndü” dedi.

“YÜN SIHHAT VE SAĞLIK DEMEKTİR”

Eski halılara rağbet olmadığını beyan eden Ramazan Yıldız, "Eskiden millet maddi durumu yoktu derdi ki 10tl bir halı da nerde eksik varsa gidip oradan alalım günümüzde maalesef eskiye rağbet yok el işi hiçbir zaman değerini kaybetmez. Malatya halısı artık kel olmuş keçel olmuş ama yine de tanesi 1000 TL ile 2000 TL buradan alınıp satılıyor İstanbul’a, İstanbul’dan Avrupa’ya yeniden boyuyor yeni diye Avrupa’ya satıyorlar” diye konuştu.

“KÖY ODALARIN GÖZDESİ”

Ramazan Yıldız konuşmasının devamında, “Eskiden koyun ve kuzu yününden Demirci halısı, Isparta halısı, Malatya Kürt halısı dediğimiz köy odalarında kullanılır bunlar 1.25’e 5m 4m ebadında çok kıymetlidir. Bugün yine kıymetli köy odalarına nereye gidersen hep el işi halı serilir çünkü yün sıhhat ve sağlık demektir nasıl ki bugün koyunun her şeyi değerliyse yünü de o kadar kıymetlidir yünden yapılan her şey insan oğluna sağlık verir” ifadelerini kullandı.

“BİR ÇİFT HALI 105 GÜNDE YAPILIYOR”

Ramazan Yıldız, “Adıyaman kaba halı tabir ettiğimiz 1.25’e bir o yeni yapılıyor onun çifti 40 bin 50 bin TL arası ikinci el ise  5 bin TL den başlıyor 20,30 binlere kadar satılıyor fakat Isparta ve demirci halısı eskiden kamyonla memleketimize gelirdi .Yevmiye pahalı oldu el işine rağbet azalınca millet fabrikasyona döndü Kürt halısı dediğimiz yolluk 1.25’e  4 m 5 m boyunda o kaldı yani el işi olarak 3,5 sene sonra belki o da bulunmayabilir bir çift halı 105 günde yapılıyor , 105 günde yapılan bir çift halı kaça satacaksın” diye konuştu.

Kaynak: Ayhan Kesici