Her geçen gün artan hava sıcaklıkları maalesef güne boğulma haberlerinin beraberinde getirdiği hüzünle başlıyoruz.
Her geçen gün artan hava sıcaklıkları maalesef güne boğulma haberlerinin beraberinde getirdiği hüzünle başlıyoruz. Hilvan ilçesinde 3 kardeş serinlemek için girdikleri Atatürk Baraj gölünde boğularak hayatlarını kaybettiler. Hilvan ilçesindeki hüznü, Bozova ve Suruç ilçelerindeki boğulma vakaları izledi.
Boğuluyoruz.
Boğulan kişilerin geneli yüzme bilmeyen sadece ve sadece serinlemek uğruna suya giren kişiler. Peş peşe 8 insanımız ailesini sevdiklerini geride bırakarak her birimizi yasa boğdu.
Boğuluyoruz.
Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü'nün Küresel Boğulma Raporuna göre her yıl ortalama 372 bin kişi boğulma sonucu yaşamını yitiriyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de her yıl ortalama 643 kişi boğuluyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre bu sayı yılda ortalama 900 kişiye çıkıyor. Sadece 17-24 Temmuz tarihleri arasında Türkiye'de yaşanan boğulma vakalarında 3'ü yabancı uyruklu, 43'ü yerli olmak üzere 46 kişi yaşamını yitirdi. İntihar vakalarına alıştığımız gibi boğulma vakalarına da alışıyoruz ve bu durum hiç iç açıcı değil.
Boğuluyoruz ve Alışıyoruz...
Yaklaşık 3 yıl Eskişehir’ de yaşadım. Eskişehir’i ortadan ikiye ayıran Porsuk Çayına yılın en sıcak döneminde bile serinlemek için gireni görmedim. Birkaç intihar ve kaza olayını duydum ama serinlemek için Porsuk Çayına gireni ne gördüm nede duydum. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Porsuk Çayının bir kısmından yararlanarak Kent Parkı kurmuş, burada hem havuz hem de yapay plaj var. Bozulmaların önlenmesi içinde tabi bir de cankurtaran var. İsteyen burada serinleyebiliyor hatta park girişinde balık bile tutabiliyor.
Peki neden benzer bir çalışma Şanlıurfa için de yapılmıyor. Önlemlerin alınması ve bu doğrultuda yatırımların yapılması için kaç canın daha feda edilmesi bekleniyor.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi herkesin başına bir kişi dikemez ancak tedbirler almalı. Boğulma vakalarına karşı Belediyeden herhangi bir açıklama dahi yapılmıyor. Sosyal sorumluluğa dahi bir tık çalışma yok.
Boğuluyoruz...
Sık sık boğulma vakalarının yaşandığı bölgelere cankurtaran ve can simidi yerleştirilmeli. Aileler çeşitli eğitimlerle bilinçlendirilmeli. Ücretsiz yüzme kursları açılmalı. Havuzların sayısı arttırılmalı ve ücretsiz olmalı, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan ailelerin çocukları taşımalı bir şekilde Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmet veren havuzlara getirilerek burada yüzme eğitimi verilmeli. Suya girilen bölgeler belli bir derinlikten sonra çevrilmeli, uyarı levhaları konulmalı, akıntının hızlı olduğu bölgeler tel ile çevrilmeli ve güvenlik güçlerinden destek alınmalı.
Umarım yetkililer 3 maymunu oynamaktan vazgeçerek bundan sonrası için tedbirleri arttırır ve boğulma vakalarının önüme geçmek için kolları sıvar.