Ekonomi

ÇED Olumlu Kararı: Kontrolmatik ve Progresiva Enerji'den Büyük Proje

Kontrolmatik'in yenilikçi enerji projesi, Çorlu'da 250MW rüzgar ve 1.000MWh enerji depolama kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük şebeke ölçekli enerji depolama projesi olacak. Proje, yıllık 875 milyon kWh elektrik üretim kapasitesi ile dikkat çekiyor.

Abone Ol

Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş., önemli bir ÇED onayı alarak enerji sektöründeki yenilikçi adımlarını pekiştirdi. Şirket, 23 Aralık 2024 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, bağlı ortaklığı Progresiva Enerji Yatırımları Ticaret A.Ş. tarafından Tekirdağ'ın Muratlı ve Süleymanpaşa ilçelerinde planlanan Çorlu Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Enerji Depolama Tesisi projeleri için alınan "ÇED Olumlu" kararını duyurdu.

Projeden Beklenen Etki

Projesi 250 MW rüzgar ve 1.000 MWh enerji depolama kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük şebeke ölçekli enerji depolama projelerinden biri olacak olan bu tesis, yıllık yaklaşık 875 milyon kWh elektrik üretme kapasitesi ile dikkat çekiyor. Bu kapasite, Türkiye'nin enerji ihtiyacına önemli bir katkı sağlayacak.

Yatırım Süreci ve Gelecek Planları

Kontrolmatik'in açıklamasına göre, proje kapsamında yasal mevzuat çerçevesinde tüm süreçlere uygun olarak gerekli izinler alınmış ve inşaat öncesi hazırlıklar sürdürülmekte. Şirket, ÇED olumlu karar tarihinden itibaren her iki ayda bir yatırım sürecine ilişkin gelişmeleri içeren Proje İlerleme Raporları'nı ilgili bakanlığa sunmayı planlıyor.

Kontrolmatik'in Sermaye Artırımı Stratejisi

Aynı zamanda, Kontrolmatik sermaye artırımlarında da aktif. Şirket, 19 Temmuz 2024'te gerçekleştirdiği sermaye artırımıyla, özellikle yenilikçi teknolojilere yatırım yapmayı ve kurumsal büyümeyi desteklemeyi hedefliyor. Bu süreç, şirketin teknolojik altyapısını geliştirmek ve enerji ile mühendislik alanlarındaki faaliyetlerini büyütmek için önemli bir adım olarak görülüyor.

Sermaye Artırımının Detayları

2024 yılında gerçekleştirilen sermaye artırımı ile Kontrolmatik'in sermayesi 650 milyon TL'ye çıkarılmış, bu oran %100 bedelli ve %125 bedelsiz iç kaynaklardan sermaye artırımı olarak kaydedilmiştir. Bu, şirketin sermaye yapısını güçlendirme ve yeni projelere yatırım yapma hedeflerinin bir yansıması olarak değerlendiriliyor.