Doğumdan 12 ay sonra belirtileri görülen otizm, nörogelişimsel bozukluklardan dolayı ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Otizm, genetik ve çevresel faktörlerin karmaşık etkileşimi sonucunda ortaya çıkabiliyor. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre erkeklerde otizm oranı riski kadınlara göre daha fazla. Bu nedenle otizm tanısı alan bireyler her geçen gün artmakta.
Otizm tanısına sahip kişilerde, ismi ile seslenildiğinde bakmama, taklit yapmama, komut almama, yüzdeki ifadelerini anlamama gibi belirtilerin otizm habercisi olduğunu, çocukların hep aynı oyunları oynama, dönen nesnelere ilgi gösterme gibi belirtiler küçük yaşta ki çocuklarda bulunuyorsa ve bu tarz durumları fark eden ebeveynler uzman bir psikolog ’tan destek almalı.
Urfanatik Mikrofonuna konuşan Uzman Çocuk Psikoloğu Abdulkadir Demir, otizm belirtileri olan çocuklarda erken teşhisin önemli olduğunu, otizm hastalığının ispatlanmış bir nedeninin olmadığını söyledi.
için kesin kanıtlanmış bir tedavinin olmadığını ifade eden Psikolog Abdulkadir Demir, “Adapte edilmiş farklı farklı yöntemler bulunmakta ama kesin tedavisi yoktur. Sadece eğitimlerle kişi belirli seviyelere gelebiliyor eğitimle sosyal hayata aktif bir şekilde katılabilir davranışlarını düzeltebilir kendi hayatındaki sorumluluğunu alabilir. Otizmin de seviyeleri var tabi bunlar, ağır, orta, hafif düzey ve otizmin hangi seviyede olduğu önemli çünkü hafif ve orta düzeyde olanların tedavisi olabilir çokta oldu” sözlerini sarf etti.
“ERKEKLERDE OTİZM ORANI DAHA YÜKSEK”
Psikolog Abdulkadir Demir konuşmasının devamında, “Bunlar arasında matematik profesörü olan var ondan sonra müzik ile ilgilenenler var tabi ama bunlar çok sınırlıdır yüzde 5 veya yüzde 10 arasında. Araştırmalara göre erkeklerde kadınların tam 4 katı daha çok görülüyor. İspatlanmış bir hastalık değil ve bir nedeni yok kimine göre telefon bağımlılığı kimine göre genetik veya anne karnında oluşan stresten kaynaklandığını söylüyorlar ama belirli ve kanıtlanmış bir nedeni yok” ifadelerinde bulundu.
“ERKEN TEŞHİS ÇOCUĞU ÇOK İYİ BİR DURUMA GETİREBİLİR”
Psikolog Abdulkadir Demir, “Burada aile faktörü çok önemli tabiki de çünkü çocuklarında şüphe uyandıracak bir hareket sezdiklerinde kendisi de bir test yapabilir. Mesela seslenince tepki vermemeleri, dönen şeylere veya tekrarlanan şeyleri sürekli izlemeleri eğer bu tür hareketlerde eylemlerde bulunuyorlarsa hemen bir uzmana başvurmalarını tavsiye ederim. Çünkü erken teşhis çok önemli ve erken teşhis çocuğu çok iyi bir duruma getirebilir” diye konuştu.