Gündem

Daha hızlı hizmet verecek! 112 Acil Çağrı Merkezleri’nde yapay zekâ dönemi

112 Acil Çağrı Merkezleri, hizmet kalitesini artırmak ve çağrılara daha hızlı yanıt verebilmek için yapay zekâ teknolojisiyle güçlendirilecek. 2025 yılına kadar merkezlerin altyapısının geliştirilmesi planlanıyor. Son bir yılda 106 milyonun üzerinde çağrı alan merkezler, asılsız çağrıları azaltmak için farkındalık kampanyalarına da hız veriyor.

Abone Ol

Yapay Zekâ ile Daha Hızlı ve Güvenli İletişim

Türkiye genelindeki 112 Acil Çağrı Merkezleri, her geçen gün artan çağrılara daha hızlı ve etkin yanıt verebilmek amacıyla yapay zekâ algoritmalarıyla desteklenecek. Cumhurbaşkanlığı’nın 2025 Yılı Yıllık Programı’ndan derlenen bilgilere göre, merkezlerin altyapısında yapılacak iyileştirmelerle, iletişimin hem daha hızlı hem de güvenli hale getirilmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda 112 Acil Çağrı Merkezleri, yazılım altyapılarını güçlendirerek yapay zekâ teknolojileriyle donatılacak. Böylece çağrıların daha kısa sürede işlenmesi ve acil durumlara daha hızlı müdahale edilmesi sağlanacak.

Yıllık 106 Milyon Çağrıya Yanıt Verildi

1 Eylül 2023 ile 18 Eylül 2024 tarihleri arasında 112 Acil Çağrı Merkezlerine tam 106 milyon 650 bin 85 çağrı ulaştı. Bu çağrıların yüzde 33,04’ü gerçek acil durumları içerirken, yüzde 28,40’ı asılsız ve yüzde 38,56’sı ise anons sırasında kapanan çağrılar oldu. Asılsız çağrıları azaltmak ve "112" numarasının doğru kullanımına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla, tanıtım faaliyetleri de hız kazandı.

Personel Eğitimleri ve Farkındalık Çalışmaları

81 ilde yürütülen çalışmalar kapsamında, eylül ayı itibarıyla 12 bin 131 acil çağrı personeline eğitim verildi. Ayrıca, 112 Acil Çağrı Merkezleri, kamuoyunu bilinçlendirmek adına yaklaşık 4 milyon 786 bin tanıtım materyali dağıttı. Bu faaliyetler, acil hizmetlerin etkinliğini artırmak ve vatandaşların doğru bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla düzenleniyor.

Yeni yapay zekâ destekli sistemlerle, acil çağrı merkezlerinin daha hızlı ve etkili hizmet sunması hedefleniyor.