Bursa’nın Nilüfer ilçesinde meydana gelen deprem birçok ilde hissedildi. Deprem sonrası Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan depremle ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgilere göre, Bursa’nın Ni̇lüfer ilçesinde 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem saat 13:43’te yaşanırken, deprem yerin 15.1 kilometre derinliğinde meydana geldi.  

Deprem Uzmanı Uyardı: “Fay Hattı 7’den Büyük Deprem Üretebilir”

Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Bursa'nın her ilçesinde sınırdan geçen fay hattının bulunduğunu ayrıca Bursa'nın içinden geçen Kayapa Yenişehir fay hattının 7’den büyük deprem üretebildiğini söyledi.

Deprem Uzmanı Uyardı: “Fay Hattı 7’den Büyük Deprem Üretebilir”-3

“7'NİN ÜZERİNDE DEPREM BEKLENİYOR”

Bursa'daki fayın 624 yıldır suskun olduğunu belirten Aysun Aykan, Bursa'da tarihi deprem kayıtlarına göre, en son hasar yapıcı depremler 1855 tarihlerinde meydana gelen depremde çok büyük yıkımlar meydana geldi. Ulu Cami'nin 2 kubbesi ile 150 caminin neredeyse bütün minareleri, tarihi yapı ve resmi kurumlar yıkıldı, şehirde yangınlar çıktı, can ve ekonomik kayıplar yaşandı. Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi, tarafından yapılan ortak bir çalışma sonucunda, Bursa'da yeni bir fay keşfedildi. Bursa'da şehir merkezinden geçen Kayapa-Yenişehir Fayı, şuan ki diri fay haritasında gösterilmedi. Bu çalışmalara göre, 1855 yılında meydana gelen depremlerin kaynağının Kayapa-Yenişehir Fayı'nın (KYF) batı bölümünde olduğu ve de 1400 yılında meydana gelen depremin, KYF'nın Yenişehir bölümünde, gerçekleştiği düşünülüyor. 400 yılında olan depremin üzerinden 624 yıl gibi uzun bir zaman geçmiş. Burada olacak bir depremin 7'nin üzerinde olma potansiyeli olduğu belirtiliyor" dedi.

Deprem Uzmanı Uyardı: “Fay Hattı 7’den Büyük Deprem Üretebilir”-1

“BURSA'NIN İÇİNDEN GEÇEN ÇOK SAYIDA FAY HATTI VAR”

Jeoloji Mühendisi ve Deprem Uzmanı Aysun Aykan, bir fayın deprem tekrarlama periyotlarını, kaç büyüklükte deprem ürettiğini kısaca fayın geçmişteki davranışlarını inceleyen ve gelecekteki deprem tehlikesini belirleyen Paleosismolojik çalışmaların Bursa'da yapılmadığına dikkat çekerek, fay hattı üzerinde binaların olmaması gerektiğini belirtti.

Aykan, "Bursa'da çok fazla fay hattı var. Kaç binanın fay hattı üzerinde olduğunun çalışılması lazım. Bursa'da nerdeyse her ilçenin sınırlarından geçen fay hattı var. Tüm afet risklerinin haritalarda belirtildiği mikro bölgeleme çalışmalarının Bursa'da henüz yapılmıyor" şeklinde konuştu.

Konya'dan Şanlıurfa'ya Gelen İlginç Lezzet Konya'dan Şanlıurfa'ya Gelen İlginç Lezzet

Deprem Uzmanı Uyardı: “Fay Hattı 7’den Büyük Deprem Üretebilir”-2

Editör: İhlas Haber Ajansı