Sağlık

Sağlıklı diyet bu şekilde mümkün olabilir...

Uzman Diyetisyen Ceren Çetinkaya, kış aylarında sağlıklı bir diyet hakkında bilgilendirmede bulundu.

Abone Ol

Doğru diyet aslında kişinin kendi için en uygun olan diyet türü olarak bilinir. Bu sayede doğru beslenme koşullarına uygun bir şekilde gerçekleştirilen diyet ile hem sağlıklı beslenilir hem de son derece dinç bir vücuda sahip olunur.

Diyet yaparken kesinlikle abur cubur tüketilmemelidir. Ara öğün olarak alternatif yiyecekler tüketilmelidir.

Diyet yaparken tuz oranı yüksek, kızarmış ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için diyet yaparken ayrıca bolca su tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

Uzman Diyetisyen Ceren Çetinkaya, aç kalmadan kilo vermenin mümkün olduğunu ifade etti.

 Ceren Çetinkaya, günde en az 3 öğün tüketilmesini önerirken, diyet sürecine girilirken alanında uzman biri tarafından destek alınması gerektiğini belirtti.

“ŞOK DİYETLERİ ÖNERMİYORUZ”

Şok diyetleri kesinlikle önermeyen Uzman Diyetisyen Ceren Çetinkaya, “Diyet tıp dilinde kişinin sağlığını ve kilosunu korumak için normale oranla daha fazla özen gösterdiği beslenme şekline diyoruz. Doğru diyet kişinin yaşı, boyu, kilosu, yaşam şekli, geleneksel beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyi, kronik hastalıkları, kullandığı aktif ilaç durumunun göz önünde bulundurulmasına denir. Kısa sürede aşırı kilo verdiren şok diyetleri önermiyorum. Çok düşük kalorili şok diyetler, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, hastalıklara ve kas kaybına neden olur. Aç kalmadan ve dengeli beslenerek kilo vermek mümkün. Diyet yaparken öğün atlanmamalı. Öğün atlamak kan şekerinin düşmesine neden olur. Sabah uyandıktan en geç 1 saat içinde kahvaltı yapılmalı.  Diyet yaparken su tüketimi çok önemlidir.  Vücudun direnci için günde en az 2 litre su içilmelidir” dedi.

“GÜNDE EN AZ 3 ÖĞÜN TÜKETİLMESİNİ ÖNERİYORUM”

Günde en az 3 öğün tüketilmesini öneren Uzman Diyetisyen Ceren Çetinkaya, “Sağlık devamlılığı için günlük enerji gereksinimi karşılayan vitamin ve mineral içeriği yüksek uygun miktarda karbonhidrat protein ve yağ içeren zengin ve renkli beslenme biçimine yeterli ve dengeli beslenme diyoruz. Yeterli ve dengeli beslenmek için kişinin yaşam şekillerine uygun olmak şartıyla günde en az 3 öğün tüketilmesini öneriyorum” dedi.

“GIDA TAKVİYELERİ DOKTOR KONTROLÜNDE KULLANILMALI”

Gıda takviyelerinin doktor kontrolünde kullanılmasını öneren Uzman Diyetisyen Ceren Çetinkaya, “Vitamin ve gıda takviyelerinin önerilen dozda ve doktor kontrolüyle kullanılmasını öneriyorum. Yetersiz beslenme, emilim bozukluğu ve ileri yaş gibi faktörlere sahip olan bireylerin kullanması gerekiyor. Kişi gıda takviyesini isteğe bağlı olarak değil doktor tavsiyesiyle kullanmalı. Obezitenin bu kadar yaygın olduğu günümüz koşullarında beslenme ve diyet sürecine giren kişilerin mutlaka alanında uzman bir diyetisyen tarafından destek almasını öneriyorum” dedi.