Şanlıurfa’da özellikle yenidoğan bebeklerin beslenmesi konusunda ebeveynlerin yaptığı hatalar dikkat çekti.
İlk 6 ay anne sütünün verilmesinin sıklıkla tavsiye edilmesinin yanında ebeveynlerin bebeklere ekstra yedirmek istedikleri gıdaların fiziksel ve zihinsel gelişime engel olduğunu belirtti.
Özellikle gıda takviyesi kısmına geçilmesiyle büyük problemlerle karşılaştıklarını belirten Doktor Süleyman Hilmi Sevinç, ebeveynlere uyarılarda bulundu.
Beslenmenin yanı sıra yöresel ve geleneksel bazı uygumlalar ile de karşılaştıklarını belirten Doktor Süleyman Hilmi Sevinç, çocukların bedenine herhangi bir çizik yada kesiğin atılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Yenidoğan bebeğin bedeninde doğduğu zaman oluşan sarılığı gidereceği iddiası ile kulakların arkasına atılan çiziklerden bahseden uzman bu ve benzeri uygulamaların yanlış olduğunu yenidoğan bebeklerin bedeninde her hangi bir işlemin yapılmaması gerektiğini aktardı.
Urfanatik mikrofonlarına konuşan Çocuk Doktoru Süleyman Hilmi Sevinç, “çocuklar için en kritik yaş 2 yaş” dedi.
“YÖRESEL, GELENEKSEL UYGULAMALAR”
Doktor Süleyman Hilmi Sevinç;
“Yeni doğan bebeklerde yöresel, geleneksel uygulamalar var. Kundak yapma hala devam ediyor. Çocukların vücuduna sarılık geçer diye kulağının arkasına jilet atmalar, vücuduna zarar vermeler hala devam ediyor. Biz bunları tabii ki hem uyarıyoruz hem ilgili yerlere bildiriyoruz” dedi.
“ÖNERİMİZ İLK 6 AY BOYUNCA ANNE SÜTÜ”
Anne sütünün önemine vurgu yapan Doktor Sevinç;
“Bebek doğal doğmaz bizim önerimiz ilk 6 ay boyunca anne sütü verilmesi bunun yerine bebeğe su verilmesi, ek gıdaya geçirilmesi, patlıcan yedireni gördüm o seviyede yanlış uygulamalar olabiliyor. Çocuk altı aylık olduktan sonra ek gıdaya geçiliyor. Biz bu aydan sonraki ek gıdaya geçiş döneminde çok ciddi problemlerle karşılaşıyoruz bu dönemde biz çocukların bazı çorbalarla, yoğurtla, birtakım yoğurt çorbalarıyla beslenmesini sağlamak istiyoruz. Ebeveynlerin ek gıdalar ile tadımlar yaptırmasını istiyoruz, çocuk bazılarını reddedebiliyor biz zaten reddetsin denensin başka şeyler denensin istiyoruz fakat burada bir sıkıntıyla karşılaşınca annelerimiz evde kendince değişik yiyecekler oluşturuyor” ifadelerinde bulundu.
“EN SIK GÖRDÜĞÜM YANLIŞ”
Şanlıurfa’da sıklıkla denk geldiği yanlışa değinen Doktor Süleyman Hilmi Sevinç ebeveynlere;
“Benim en sık gördüğüm yanlış yiyeceklerden birisi evde somun ekmeğinin içi bir miktar çay ve şekerle karıştırılıp yedirilmesi. Çok ilginç çocuklar da bunu tercih ediyor aslında ama bu çay sindirim sisteminin yapısını bozuyor. Demir eksikliği, vitamin eksikliklerine yol açıyor. Ve hasta bir yaşına varmadan ‘hocam bu çocuk hiç gelişmiyor’ denerek polikliniğimize getiriliyor. Sonra sıfırdan bu hastayı tedavi etmek çok çok daha zor oluyor. Tedavi edilebilir mi? Edilebilir. Ancak bunu hiç yapmasak, bu tarz şeyle hiç karşılaşmasak çocuklarımız hem bedensel hem de zihinsel gelişim sağlıyor” uyarılarında bulundu.
“İLK 2 YAŞININ ÇOK İYİ YÖNETİLMESİ GEREKİYOR”
Doktor Süleyman Hilmi Sevinç ilk iki yaşın önemini belirterek;
“Bizim ilk bir yaşta, ilk iki yaşta çocuğa verebildiğimizi ondan sonra biz çocuğa istesek de ilaçlarla, takviyelerle veremeyiz. O yüzden yaşamın ilk iki yaşının çok iyi yönetilmesi gerekiyor. Çocuk hekimine geliş poliklinik kontrol olayını hastalarımıza iyi aktarmamız gerekiyor. Çocuk hasta olmadan hastaneye ne zaman geleceğini bilmeli. Biz bir bebek yeni doğduğunda ilk muayenesinin çocuk hastalıkları uzmanı yapıyor. Ondan 3 gün veya 5 gün sonrasında poliklinik kontrolüne çağırıyor. Eş zamanlı aile hekimi uzmanına da gitmesini, aşılarının takibinin, çocuğun boy kilo takibinin oralarda yapılmasını, bunun dışında diğer gelişim ve diğer takiplerin de çocuk hastalıkları uzmanı tarafından takip edilmesini öneriyoruz.”
“GELİŞİM TAKİBİ, ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİ, ÇOCUĞUN BESLENME ŞEKLİ”
Son olarak, Doktor Süleyman Hilmi Sevinç;
“6 aydan sonra ayda bir çocuk hastalıkları uzmanına gelmesi gerekiyor. Gelişim takibi, antropometrik ölçümleri, çocuğun beslenme şekli aynı zamanda bu süreç içerisinde bizim takiplerimizle anneleri muhakkak soracak sorular da birikiyor. Bunu kulaktan doğma bazı bilgilerle veya internette yazılan çizilen ifadelerle takip edeceğine kendi hekimine sorması daha sağlıklı ve daha doğru oluyor. Bir yaşından sonra ise 3 ayda bir muhakkak gene çocuk hastalıkları uzmanına getirmesi gerekiyor. 2 yaşından sonra ise ayda bir hiçbir şey olmasa bile rutin kontrole gelmesi gerekiyor bu bizim için çok çok önemli. Çocuğun bedensel gelişiminden ziyade zihinsel gelişimi de bizim için çok çok önemli.”