Engellilere için istihdam, eğitim, sosyal yardım gibi konularda toplanan veriler engelli bireylerin yaşamlarını iyileştirmek adına kritik bir noktaya sahip. Bu verilerin en son 2022 yılında açıklanmış olması dikkat çekti.

büyük bir umutsuzluk yaşadıklarını ifade etti.

Urfanatik mikrofonlarına konuşan Görme Engelli Halil Tanık mağduriyetlerinin yok sayılmaması gerektiğini ve kendilerine tanınan öncelik kavramının sadece sözde kalmaması için yetkililere seslendi.

“ SESLİ NAVİGASYON NEDEN YOK”

38 yaşında olan Görme Engelli Halil Tanık tam 2016 yılından beri engelliler ile birlikte olduğunu belirtirken;

“Şanlıurfa da engellilerin sorunları inanılmaz derece de arttı çok fazla mağduriyet var. Özellikle otobüslerde sesli navigasyon yok, çok defa yetkililere sesimizi duyurmaya çalıştıysak da dönüş alamadık. İlgilenmiyorlar. Bizler kimseye sormadan istediğimiz durakta inmek istiyoruz. Bir diğer sorunumuz trafik lambaların da karşıya geçerken birçok problem yaşıyoruz. Diğer şehirlerde tanınan olanakları biz de hak ediyoruz. Bazı yerlerde denk geldiğimiz sesli ışık sistemi istiyoruz. Trafik ışıklarında bizim için bir çözüm üretilmezse kazalar devam edecek. Sürekli tedirgin olarak dışarı çıkmak istemiyoruz. Şanlıurfa’ da engelliler olarak daha iyi yaşam şartları istiyor, dışarıda herkes gibi özgürce dolaşabilmek istiyoruz bunun için de yetkililere sesimizi duyurmak istiyoruz. Bizlerde varız” diyerek yetkililere seslendi.

“115 BİN ENGELLİ E-KPSS YE GİRDİ”

Görme Engeli bulunan Halil Tanık yetkililerin yaptıkları memur alımı açıklamalarının kendilerini kapsayıp kapsamadığını belirtmediklerini bu konuda da yine E-KPSS’ ye giren 115 bin engelli için açıklama istediklerini;

“Ben üç üniversite bitirdim. Bitirdiğim bölümler radyo ve televizyon, Türk dili ve edebiyatı, coğrafya mezunuyum ve engelliler için yapılacak öğretmenlik atamasını beklemekteyim. Engelli ataması çok az özellikle engelli memur ataması bu yıl nisan ayında 115 bin engelli E-KPSS ye girdi. Yapılan alım ise 2000-2300 arası oldu. Sayın bakanımız açıklama yapmıştı biz emekli olan memurlar kadar atama yapacağız ifadesi bizi de kapsıyor mu kapsamıyor mu bilmiyoruz. Bunun için bir açıklama bekliyoruz” ifadeleriyle dile getirdi.

“YETKİLİLERE ERİŞEMİYORUZ”

Sorunlarını dile getirmek için gittiği kamu kuruluşlarında da mağdur edilen Engelli Halil Tanık;

“Kaldırımlarımız çok yetersiz. Sarı çizgilerimiz yetersiz. Şanlıurfa’nın çok az yerlerinde sarı çizgiye denk gelebiliyoruz. Özellikle araba kullanıcılarını arabayı kaldırıma park etmesi bizim için çok büyük bir sorun. Onlar için park ettikleri kaldırım bir şey ifade etmiyor olabilir ama biz engelliler için hayati önem taşımaktadır. Biz engelliler çok fazla mağduruz ve mağdur edilmeye de devam ediyoruz. Araçların yanı sıra esnaflar da eşyalarını kaldırımlara koyarak kısıtlı sarı çizgilerin üzerini kapatıyor. Oradan geçemediğimiz durumlarda yola inmek ve oradan ilerlemek zorunda oluşumuz bizi tehlikeye yönlendiriyor. Yeterli bir denetim yok. Yetkililere erişemiyoruz dahi. Belirttiğim gibi birçok defa dile getirdiğimiz sorunlar için yeterli ilgiyi göremedik. Şanlıurfa da binalar yapılırken olması gereken engelli rampalarının hiçbir binada olmaması çok büyük bir problem. Denetimin neden yapılmadığını anlayamıyoruz. Bizler de bu ilkede yaşayan birer vatandaşız ve haklarımıza sahip çıkılmasını istiyoruz. Biz engelliler kimseye danışmadan özgürce gezip dolaşabilmek istiyoruz. Ben normal bir vatandaş gibi her konuda özgürlük istiyorum, mağdur edilmek istemiyorum” dedi.

“ENGELLİ ÇOCUKLAR EVE KAPATILIYOR”

Üç üniversite bitiren Engelli Halil Tanık;

Şanlıurfa’da onlarca personel alınacak: Karar Resmi Gazete'de! Şanlıurfa’da onlarca personel alınacak: Karar Resmi Gazete'de!
“ aileler engelli çocuklarının eğitim hakkını elinden alıyor. Kurumlara güvenmedikleri için göndermedikleri çocuklarını göndermek istemiyorlar. Engelli çocuklarını eve kapatarak eğitim almasına engel oluyor. Bu şekil problemler ortadan kalkmalı eğitim bizim için şart. Aileler olsun kurumlar olsun denetlenmeli ve bizlere eğitim şart koşulmalı.”

“MAAŞLARIMIZ AİLELER TARAFINDAN SÖMÜRÜLÜYOR”

STK’ların da kendilerinin problemleriyle ilgilenmediğini sadece isim olarak varlıklarını sürdürdüklerini belirten Görme Engelli Tanık;

“STK’lar yeterine engelli problemleriyle ilgilenmiyor. Birçok engelli derneği var ama onlar sadece kurulmuş bir şekilde varlığını sürdürüyor. Gerçekten düzgün bir şekilde haklarımızla ilgilenilseydi yeterli hak ve özgürlüklere sahip olabilirdik. Engelliye verilen maaşlar özellikle bakıcı maaşı birçok aile tarafından sömürülüyor. O maaşı ailenin değil de engellinin kendisi için kullanıldığından emin olunmalıdır. Bunların denetlenmesi gerekiyor mevcut denetlenmeler ya yetersiz kalıyor yada caydırıcı değil .Engelliler için çok büyük bir diğer sorun engelliler için verilen engelli bakım maaşı verilirken ailenin gelir kaynağına bakılarak belirleniyor. Biz devletten engellinin kendi gelir kaynağına bakılarak verilmesini talep ediyoruz. Bizler de bir bireyiz ve diğer aile üyelerimizin gelirleri bizleri yakından uzaktan ilgilendirmiyor. Bu sistem, engelli bireyi aile içerisin de zorunlu muhtaçlık bağı kurmaya itiyor” diyerek yetkililere sitem de bulundu.

“OTOBÜSLERDE ENGELİMİZ OLDUĞU İÇİN KÖTÜ MUAMELEYLE KARŞILAŞIYORUZ”

 Özellikle biz engelliler için istihdam çok önemli olduğunu vurgulayan Halil Tanık son olarak: “Engelliler çalışabilmesi ve kendi ayakları üzerinde durması çok önemli. Bunun için kamuda veya özel sektörde engelli çalıştırılma oranı % 3 iken % 6’ ya çıkartılmalı. Bu engellilerin kimseye muhtaç olmadan kendi ayakları üzerinde durması açısından çok büyük önem arz etmektedir. Engelli özellikle halk otobüsleri engellilere çok büyük sorun çıkartıyor. Görme engelliler otobüse bindiğinde onların sırtından ilerliyoruz gibi algı yaratıyor. Bu genellikle halk otobüslerin de yaşanıyor. Kötü muameleyle karşılaşıyoruz. Engelliye sıkıntı çıkarmaları yersiz zaten belediyeden gerek desteği alıyorlar ve buna rağmen bize yapılan bu muameleyi haksız buluyoruz ve müdahale edilmesini istiyoruz. Bizi durakta beklerken görüp beklemeden basıp giden otobüsler dahi olabiliyor” dedi.

“GÖRMEMEZLİKTEN GELİNMEK İSTEMİYORUZ”

Engelli bireylere öncelik kavramının sadece sözde kalıp faaliyete geçmediğini başından geçen bir olayla anlatan Görme Engelli Halil Tanık;

“Arkadaşımla dışarıda gezerken taksinin biri arkadaşımın ayağının üzerinden geçti. Müşterisini bırakıp geleceğini söyleyen taksici geri gelmedi. Ambulansı aradım arkadaşımı hastaneye götürüp sağlık kontrolü sonrası şikâyetçi olmak istedik ama hastaneden buluna polise durumu açıkladığımızda şikâyet için 4 kadar saat beklememiz gerektiğini söyledi. Ben engelli bir bireyim o kadar süre bekletilmeyi doğru bulmuyorum. Daha sonrasında ilgisizlik dolayısıyla arkadaşım şikâyetten vazgeçti ve hastaneden ayrıldık” diyerek konuşmasını sonlandırırken artık görmemezlikten gelinmek istemediğini bunun için de yetkililerin bir an önce harekete geçmesini istedi.

Muhabir: Seher Ağaç