Erkanı Harbiye Vekaleti Osmanlı Döneminde askeri terim olarak kullanılan bir terimdir. Osmanlı döneminde askeri alanda oldukça önemli bir yere sahip olsa ’da günümüzde artık kullanılmamakta.
Erkanı Harbiye Vekaleti, 3 Mayıs 1920 yılında “Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Vekâleti” adıyla kuruldu. Daha sonra 03 Mart 1924 tarihli kanunla “Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Riyaseti” adını aldı.
29 Ekim 1931 tarihinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün bugünkü Genelkurmay binasında “Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Riyaseti”nin adı “Genelkurmay Başkanlığı” olarak değiştirilmiştir.
“ERKÂN-I HARBİYE-İ UMÛMİYE RİYASETİ”
Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye Riyaseti, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1880-1922 yılları arasında, görev ve sorumluluk bakımından 1880-1908 yılları arasında Seraskerlik makamına, 1908-1922 yılları arası da Harbiye Nazırlığına bağlı olan ve harbiye nazırından sonra Osmanlı Ordusu'ndaki en yüksek askere verilen unvandır.[1] 1908 yılından itibaren müstâkil bir yapıya kavuştu. Bu makam 1922 yılında saltanatın kaldırılmasıyla birlikte resmen ortadan kalktı.
“ERKANI HARBİYE UMUMİYE VEKALETİ NEDEN KALDIRILDI”
Erkan Harbiye Umumiye vekaleti daha çok Osmanlı dönemine uygun bir yapıydı. Ancak saltanatın 1922 yılında kaldırılması ile beraber, bu sistem içerisindeki görevi ve yapısı sona ermişti. Bu sebepten dolayı Aynı tarih içerisinde erkan-ı harbiye-i Umumiye vekaleti de kaldırılmış oldu. Daha önemlisi Ordu'nun siyaset ile bağlanın koparılması için kaldırılması oldukça önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Bunun yerine Cumhuriyet bünyesinde Genelkurmay Başkanlığı kuruldu ve ordu tamamen siyaset dışı bırakılarak, önemli ve katkılı bir ayrım elde edilmiş oldu.