Son zamanlarda etkileri belirgin bir şekilde hissedilmeye başlanmış olan iklim krizi, özellikle kuraklık gibi temel iklim sorunları ile baş göstermeye başladı. Bu kapsamda önlem alınmaması halinde buzulların erimesi gibi anormal sıcaklıkların meydana geleceğinin öngörüldüğü dünyada iklime dair araştırmalar devam ederken; pek çok araştırma da sonuçların beklenenden daha vahim olabileceğini gösterir oldu. Bu araştırmaların sonuncusu Amerika Birleşik Devletleri’nden ( ABD) geldi.
Yaşamı ciddi anlamda tehdit edecek olması nedeniyle başlayan iklim krizine ilişkin araştırmalarını yoğunlaştıran bilim dünyasında bir araştırma daha sonuç verdi. California Üniversitesi ile ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) ortak yürüttüğü çalışmanın sonuçları Ulusal Bilimler Akademisi Bildirisi’nde yayınlandı. Grönland’da gerçekleştirilen araştırma sonucunda beklenen buzul erimelerinin hız kazandığı sonucu ortaya çıktı. İşte o araştırma ve ilginç araştırma sonuçları…
Buzulların daha önceki tahminlerin çok ötesinde daha hızlı eriyeceği öngörüsünü ortaya koyan son araştırmanın sonuçları bir hayli dikkat çekici. Grönland’da çalışma yürüten araştırma ekibi, büyük bir buz kütlesinin, gelgit hareketleri nedeniyle, daha hızlı erimeye başladığını keşfetti. Deniz seviyesindeki yükselme oranını hızlandıran bir etkiye neden olduğuna ilişkin de önemli bulgular edinen ekip, bu sonucun, deniz seviyesindeki yükselme projeksiyonlarını yüzde 200’e kadar artıracağını tahmin ettiğini de bildirdi. Öte yandan kuzeybatı Grönland’daki büyük bir buzulun okyanus gelgitleriyle etkileşime geçtiğinin ortaya konduğu bu araştırmada gelgitlerin henüz açıklanmamış olan bir erime potansiyeline olanak sağladığına dikkat çekildi.
Uydu radar verileri kullanılarak elde edilen sonuçları değerlendiren araştırma ekibi, Petermann isimli buzulun kara ile bağlantısının koparak okyanusta yüzmeye başladığını bildirmesiyle dikkat çekti. Toprak ile birleşme hattının gelgit döngüleri sırasında önemli ölçüde kaydığını tespit eden araştırma ekibi, araştırmaları sonucunda, buzulların dip kısmına sıcak deniz suyunun girip buzulu erittiğini tespit ettiğini duyurdu. Çalışmanın baş yazarı olan bilim insanı Enrico Ciraci ise, “Gelgit hareketleri esnasında buzullar 2 ila 6 kilometre arasında hareket ediyor. Bu önemli bir bulgu: Bilim insanları arasındaki geleneksel görüş, buzulun karaya oturma hattının gelgitlerle birlikte hareket etmediği yönündeydi ve bu, deniz seviyesinin yükselmesini hızlandırabilecek başka bir önemli erime etkisini ortaya koyuyor” açıklamasını yaptı.