Hamilelik süreci , bebeğin büyümesi, sağlıklı olması, ruhsal, fiziksel, zihinsel yönden iyi gelişmesi annenin sağlığı ve beslenmesi ile doğru orantılıdır.

Hamilelik süreci , bebeğin büyümesi, sağlıklı olması, ruhsal, fiziksel, zihinsel yönden iyi gelişmesi annenin sağlığı ve beslenmesi ile doğru orantılıdır. Bebek annenin besin yedeklerinden ve gebelik boyunca tükettiklerinden kendisi için lazım olanları seçip alarak büyüyüp, beslendiği için Annenin gebelik öncesi fiziksel gelişimini tamamlamış olması, besin depolarının yeterli olması ve doğum yaşı, hem bebeğin hem de annenin sağlığını koruyacak en önemli faktörlerdir. Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini annenin gebelik dönemi beslenmesi hatta gebelik öncesi dönemde oluşturduğu besin depoları etkin şekilde belirlemektedir. Anne adayının gebelik döneminde ihtiyaca uygun beslenmemesi durumunda kendi besin öğesi depoları tükeneceğinden annede de sağlığın kaybedilmesi ve bebeği yeterince besleyememe durumunun görülmesi ihtimaller dahilindedir. Yeterli beslenmeyen bebeğin sağlıksız doğma ihtimali artar.

Gebelik öncesi süreç, gebelik ve gebelik sonrası süreçte uygun şekilde beslenme anne ve bebeğin süreci sağlıklı şekilde atlatması için en temel etmendir. Peki gebelikte annenin yanlış beslenmesinin sonucu oluşabilecek sağlık problemleri nelerdir?

-Annede; Gestasyonel diyabet, tip 2 diyabet, Demir eksikliği (kansızlık) , bacaklarda şişlik, yorgunluk, kemiklerde zayıflık (Osteomalazi), Gebelik toksemisi (Gebelik zehirlenmesi), aşırı kilo kaybı ( zayıflık) ve obezite görülebilir.

-Bebekte; Alerjik astım, tip 2 diyabet, fiziksel ve zihinsel gelişim eksikliği, gebelik toksemisine bağlı olarak düşük yapılması gibi riskler oluşabilir.

Gebelik sürecinde tüketimine dikkat edilmesi gerekilen enerji ve besin ögeleri;

Et, yumurta ve kuru baklagiller: Beyin, kas, kemik ve dişlerin gelişimi ve kan yapımında görevlidir. Protein ve demir ihtiyacını karşılar.

Süt ve süt ürünleri: Kemik, diş gelişimi ve büyüme ile görevlidir. Protein ve kalsiyum kaynağıdır.

Sebze ve meyveler: Büyüme ve gelişme için vitamin ve mineralleri sağlar.

Tahıl ve tahıl içeren besinler: Kalori ve B grubu vitaminler içerdiklerinden büyüme ve gelişme için önemlidir.

Enerji veren yağ ve şekerler: Sadece enerji içerir ve enerji açığını kapatırlar. Bu besin gruplarını normal yaşantımızda olduğu gibi gebelikte de aynı özenle tüketmeliyiz.

    Gebelik sürecinde ideal kilo değişimi 9-14 kg arası artış olmasıdır. Gebeliğin ilk 3 aylık süreci kilo ve alınan kalori miktarı açısından ciddi bir artış  göstermez. Bunda ilk aylardaki bulantı sıklığıda etkili olmaktadır. 12. Haftadan  sonra  anne adayının ideal diyetine ek olarak 300-500 kalorilik besin takviyesi  gerekmektedir.

    Gebelik sürecinde Beslenmemizde dikkat etmemiz gereken hususlar;

*Ekmeklerinizi ve tahıllarınızı tam tahıllı tercih edin. Öğünlerinizin yanında çorba, bulgur, karabuğday pilavı, tam buğday makarna, tam tahıllı ekmek gibi tahıl gruplarına yer verin. Besin değeri düşük besinler tüketmekten kaçının.

   *Bitkisel Omega 3 kaynağı besinleri tüketmeye özen gösterilmeli. Ceviz, keten tohumu, chia tohumu, avokado ve semizotu omega 3 yağ asitlerinin iyi kaynaklarıdır. Beslenmenizde mutlaka bulundurun.

*En fazla haftada 2 gün kırmızı et tüketin. Kırmızı et tüketimi haftanın 2 günü ile sınırlandırıp maksimum 200 -250 gr geçmeyecek şekilde tüketmekle birlikte, protein ihtiyacınızı daha yoğunlukla tavuk eti, hindi eti, kuru baklagiller, yumurta ve kuruyemişlerle sağlamaya özen gösterin.

*Sofranızda folik asit kaynaklarına yer verin. Gebelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar ve günlük ihtiyaç iki katına çıkar. Folik asitin yetersiz alımı ile düşük doğum ağırlıklı bebekler, nöral tüp defektleri ve annede magaloblastik anemi oluşabilir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, kuşkonmaz, kereviz, bamya, brüksel lahanası, brokoli, avakado, et, süt, yoğurt, kefir, yumurta, tahıllar ve kabak çekirdeği, susam, keten tohumu, fındık, badem gibi yağlı tohumlar iyi folik asit kaynakları olup beslenmende düzenli olarak tüketmeye özen göster.

* Besleyici değeri yüksek besinler tercih ederek gün içinde en az 400 g taze meyve, 300 g sebze tüketmeye özen gösterin. Temizliğinden emin olmak için yeşillikleri sirkeli suda bekletebilirsiniz.

*Haftanın en az 2 gün balık tüketmeye özen gösterin. Balık iyi bir omega 3 kaynağıdır. Hamilelik sürecinde düzenli omega 3 almak annenin yaşayacağı kabızlık problemini önler, bebeğin de beyin ve bağırsak flora gelişimini destekler. Balık tüketiminde anne adaylarının balık türüne dikkat etmesi gerekir.

    *Süt ve süt ürünlerini mutlaka 4-5 porsiyon tüketin. Süt ve süt ürünlerini yağsız veya az yağlı tercih edebilirsiniz, her gün 4- 5 porsiyon tüketmek, gebelik sürecinde kemik yapısını oluşturan kalsiyumun yeterli miktarda alınmasına, bebeğin iskelet yapısını geliştirmesine ve annenin de kemik kütlesini korumasına yardımcı olur. Süt ve süt ürünleri proteinin iyi kaynakları olduğu için de bebeğin büyüme ve gelişmesinin sağlanmasına yardımcı olur.

   *Demir kaynaklarını beslenmenizde mutlaka bulundurun. Gebelikte demir ihtiyacını yeterli miktarda sağlamak zordur çünkü etkin emilim sağlanamamaktadır. Bu nedenle beslenmemizde yumurta, et ve türevleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuru meyveler bulundurmaya özen gösterin. Demir kaynakları ile birlikte C vitamini de alınması demirin daha fazla emilmesine yardımcı olur.

*Bol ve sürekli su için. Suyun çok önemli bir besin olduğunu unutmayın. Vücudun taşıma sisteminin bir parçasıdır ve besin öğelerini vücut hücrelerine taşır. Bazı atık ürünlerin ise vücuttan atılmasına yardımcı olur. Sizin ve bebeğinizin artan kan hacmi için günlük düzenli 10-12 su bardağı su içmeye özen gösterin.

   Diyet listeleri ve beslenme programları kişiye özgü olmakla beraber sizin için ideal diyet listesi için Diyetisyen kontrolünde bu süreci tamamlamak Anne ve Çocuk sağlığı için ideal olandır.

GIDANIZ İLACINIZ, İLACINIZ GIDANIZ OLSUN :)