Son dönemlerde gözlük kullanımının artması sağlık problemlerini de beraberinde getirdi.

Özellikle reçetesiz alınan gözlükler göz sağlığına ciddi zararlar veriyor.

Aspartat Transaminaz Nedir? Aspartat Transaminaz Nedir?

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde yıllardır optisyenlik yapan Doğan Kızılelma, gözlük alırken dikkat edilmesi konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Optisyen Kızılelma, dereceli gözlük alırken göz doktorunun verdiği reçeteyle alınması gerektiğini ve ten rengiyle uyumlu olacak şekilde alınması gerektiğini ifade etti.

Doğan Kızılelma, çerçeve seçerken yüz şekline uygun olması ve gözlük alırken ciltte alerji yapmayacak bir materyal seçilmesi gerektiğini de belirtti.

Optisyen Doğan Kızılelma Dereceli Gözlük (1)

“ÇERÇEVE TEN RENGİ İLE UYUMLU SEÇİLMELİDİR”

Çerçevenin ten rengiyle uyumlu olacak şekilde seçilebileceğini söyleyen optisyen Doğan Kızılelma, “Numaralı gözlüklerde öncelikle bir göz hekimine görünmek gerekiyor. Göz hekiminin düzenlemiş olduğu reçeteyle birlikte bir optisyen mağazasına gidip oradaki görevli yüz hattına bakarak gözlüğün sap uzunluğunu, b boyunu ve a boyutuna göre seçiyor. Çerçeveyi ise ten rengiyle uyumlu olacak şekilde sıcak ya da soğuk renk olarak optisyen yardımı ile seçebiliriz. Önce yüzün anatomik yapısını belirlemek gerekir b boyutu ve a boyutunu belirledikten sonra ona uygun olan geometrik şekli belirliyoruz. Sap uzunluğu yani gözlüğü yüz şekline uygun hale getirdikten sonra hastaya teslim ediyoruz” dedi.

Optisyen Doğan Kızılelma Dereceli Gözlük (3)

“GÖZLÜK SEÇERKEN CİLTTE ALERJİ YAPMAYACAK MATERYAL SEÇİLMELİ”

Gözlük seçerken ciltte alerji yapmayan materyalin seçilmesi gerektiğini söyleyen Doğan Kızılelma, “Büyüklük çok önemli, çocuk veya yetişkin ise gözlük kullanan yüzüne kesinlikle ölçü olarak uymalıdır. Çerçeve seçerken ne büyük ne de küçük olmalıdır buna çok dikkat etmemiz lazım. Ciltte alerji yapmayan bir materyal seçmek gerekiyor. Haleks ve titanyum materyalleri daha çok tercih edilen malzemelerdir. Özellikle bu konuda çok hassasiyet göstermek gerekiyor. Gözlüğü temizlerken alkol ve türevleri kullanmamak gerekiyor. Sadece su en iyi temizleyecek olan su dur.  Parmağımızla sabuna dokunup hafif köpük oluşunca camı ovalıyoruz ve suyun altına tuttuktan sonra pamuklu bir bezle durulamak gerekir” dedi.

Doğan Kızılelma

“BİR BAŞKASININ GÖZLÜĞÜNÜ TAKMAK KISMİ GÖRME BULANIKLIĞINA NEDEN OLUR”

Bir başkasının gözlüğünü kullanmanın kısmi görme bulanıklığına neden olacağını söyleyen Doğan Kızılelma, “Bir başkası için düzenlenmiş olan dereceli bir gözlük takmak gözde kısmi bir görme bulanıklığına neden olur. Zaten uzun bir süre sonra kişiye ait olmayan bir gözlüğü taşıyamaz. Baş ağrısına veya baş dönmesine neden olur. En çok karşılaştığımız problemlerden biri hazır okuma gözlüğünün alınmasıdır. Hazır okuma gözlüğü rastgele alındığında baş ağrısına sebep olur ve cam niteliği çok iyi olmadığı için ileride göz hasarlarına neden olabilir. Göz hekimine uğrayıp reçete aldıktan sonra optisyen mağazasında reçete ile temin edilmesi gerekir. Dışarıda satılan hazır okuma gözlüklerini kullanmamak gerekiyor” dedi.

Optisyen Doğan Kızılelma Dereceli Gözlük (2)

Editör: Ahmet Durmuş