Bir dönem çekiç seslerinin yoğun olarak duyulduğu Şanlıurfa'daki tarihi bakırcılar çarşısında, teknolojinin gelişmesi ve fabrikasyon ürünlere olan taleplerin artması nedeniyle bakırcılık mesleği bitme noktasına geldi.
ÇARŞIDA BULUNAN SAYILI DÜKKANDA ÇEKİŞ SESLERİNİ YİNEDE ÇIKIYOR
Günümüz teknolojisinin getirmiş olduğu kolaylıklardan dolayı artık kullanılmayan bakırdan yapılma tabak ve çanaklar yerini artık fabrikalarda yapılan cam ve porselen eşyalara bıraktı. Bakırcılık mesleği, bakır mutfak malzemelerine ilgi azalınca unutulmaya yüz tuttu. Bakır ustaları, zamana inat çarşıda bulunan sayılı dükkanda çekiş seslerini yinede çıkıyor.
70-80 BAKIRCI DÜKKANI BULUNURKEN ŞİMDİ 5-6 KALDI
Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesi Bakırcılar Çarşısı’nda daha önce 5-6 çırak bulunan, bakır eşyalara ilginin azalmasına rağmen sayılı dükkanlardan çekiç sesleri duyulmaya devam ediyor. Bakır eşyalarına olan ilginin azalmasında en büyük etken olarak, mutfakta kullanılan bakırların en az yılda bir kez kalaylanması gerekliliği görülüyor.
Bakırın sağlık yönünden faydalı olduğunu belirten ustalar, günümüzde bakır eşyaların kullanımının azalmasıyla kalaycılığın da azaldığını dile getirerek Avrupa'nın birçok ülkesinde bakırın her alanda kullanıldığını söylediler.