Pandemi her sektörde olduğu gibi hayvan pazarı esnafını da vurdu. Et tüketimi öncekine oranla düştü, satış yapamayan pazar esnafı bu durumdan olumsuz etkilendi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında hayvan pazarlarının bir süre kapatılması da eklenince, esnafa yansıyan etki daha da arttı.
Tüketimin özellikle son 6 ayda düştüğüne dikkat çeken Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Dernek Başkanı İzzet Çiftçi "Tabi ki de hayvancılıkta pandemiden etkilendi hem üretim hem de tüketim açısından. Özellikle tüketim açısından bir azalma oldu son 6 aydır tüketim düştü. Piyasada son günlerde bir hareketliliğin yaşandığını fark ediyoruz şuanda bir hareketlilik var" dedi.
YERİNİ DOLDURAMIYORLAR
Arpa ve yem fiyatlarındaki artışa da vurgu yapan Çiftçi, "Vatandaşlar daha çok devletin hayvancılığa önem vermesini istiyor" diyerek şöyle devam etti: Özellikle girdi maliyetlerin yüksek şuanda ama hükümetimizin son aldığı kararla arpada alınan ithal vergisinin kaldırılması bizleri sevindirdi. Çünkü arpa ve yem fiyatları bayağı yükseldi. Besiciler sattığının yerini dolduramıyor ama umudumuz iyi yönde. Hayvancılık sektörü son iki yıldır gelişiyor. Bizim ülkemizde de hayvancılığın gelişmesi için devletin, hükümetin besicileri desteklemesi lazım. Özellikle küçükbaşlarda sıkıntı yaşıyoruz, küçükbaş hayvancılığı gittikçe azalmakta. Hükümetimizin, Tarım Bakanlığının ve Cumhurbaşkanımızın bir el atması lazım."
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK İÇİN DESTEKLEME TALEBİ
Güneydoğu Anadolu bölgesinin en büyük gelir kaynakları arasında hayvancılığın da olduğunu hatırlatan Çiftçi, küçükbaş hayvancılık için destekleme talebi olduğunu dile getiriyor: "2021 yılından sonra küçükbaş hayvancılıkta destekleme talebimiz var. Özellikle önümüzdeki yıllarda hayvancılığın gelişmesi için son fırsatımız. Çünkü yaylımda küçükbaşta bir azalma var, kırsal kesim de göçte ama şu anda bir ümidimiz var. Küçükbaş hayvancılık desteklemelerini kırsala taşımamız lazım çünkü Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin en büyük gelir kaynaklarından ikincisi hayvancılıktır."
“KIRAÇ ALANLARIMIZI KORUMAMIZ LAZIM”
Şanlıurfa'ya küçükbaş hayvancılık konusunda daha çok önem verilmesi gerektiğini ifade eden Çiftçi, "Mera ve hazine alanları hayvancılık işi yapan kişilere kiraya verilmeli ya da ücretsiz tahsis edilmeli ki küçükbaş hayvancılık Şanlıurfa’da yapılsın" dedi. Çiftçi, bunun tek başına yeterli olmayacağını da ekleyerek şöyle devam etti: "Mera arazilerinin kiraya verilmesiyle ve Şanlıurfa’nın iki ilçesinin suya kavuşmasıyla hayvancılık yapılmıyor. Hayvancılık kıraç kesimde yapılıyor. Yani kıraç alanlarımızı korumamız lazım” dedi.
Çiftçi, besicilerin ise pandemiden etkilenmediğini belirtti: "Pandeminin etkilemediği sektör yok ama satış açısından belli bir kısım esnafımız etkilendi" ama besicilerimiz etkilenmedi. Tüketim açısından bir sıkıntımız vardı, başka bir sıkıntımız yok inşallah bu süreçte o da giderilir, umutluyuz."