Cumhurbaşkanlığınca 9 aylık Covid-19 pandemi döneminde kamu kurum ve kuruluşlarının çalışmaları ile ilgili çeşitli düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerin birçoğunda İl Valilikleri veya İl Sağlık Müdürlükleri Cumhurbaşkanlığı yazısına rağmen çelişkili uygulamalar yaptığı gözlendi.

ŞUAHED  Başkan Yardımcısı Dr. H.Yusuf Eryazgan konuyla ilgili; “Esnek çalışma, virüs yükü çok fazla olan sağlık çalışanlarının bu yükünü azaltmak, hastalığa yakalanmalarını daha asgari düzeyde sınırlamak için onlara verilecek en büyük destek ve insani haktır Dr.Eryazgan aile hekimlerinin

bu dönemde iş yükünü anlatırken; Yaptığımız hasta muayeneleri ve özellikle covid dolayısıyla hastanelere gitmeye çekinen hastalarımızın akıllarına takılan sorulara verdiğimiz cevaplar ve yönlendirmelerle sağlık danışmanlığı hizmeti 2-3 kat arttı.

1. sınıf ve 8. sınıf aşıları ilçe sağlık müdürlükleri tarafından yapılmaktaydı. Pandemi sürecinde okulların açılıp açılmayacağı belli olmadığından bu yaş grubunda ki çocukların aşılarını da bizim yapmamız istendi. Ortalama 120 bin çocuğun okul aşılarını da biz yaptık-yapıyoruz. Son aşamada ise bu yıl birinci ve sekizinci sınıfa başlayan çocukların aşılarını (3 yıl için ilçe sağlık merkezleri okulda belli yaş grubuna aşı yapması planlanıyordu) aile sağlığı merkezlerinde yapılacağı yönünde Bakanlık karar aldı. Zaten pandemi dönemi öncesinde bile eksik personel ve aşırı iş yükü altında ezilirken sadece bu saydığım ekstra eklenen işlerle bile iş yükümüz kaç kat arttı. Artık tükenme noktasına gelen biz aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları eksik kkm ile çalışmak zorunda kalmamıza ve ek ödemenin şarta bağlanıp neredeyse hiç yapılmaması ile daha da dışlanmış hissediyoruz. En azından bir nefes aldıracak olan ve bütün kurumlarda uygulanan dönüşümlü çalışma ve çalışma saatleri konusunda ki uygulamanın aile hekimliklerinde de uygulanmasını bekliyoruz. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları arasında her geçen gün pozitif ve temaslı olanların sayısı artıyor. Bir an önce dönüşümlü mesaiye geçilmezse artık aile sağlığı merkezlerinde görev yapacak aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı bulunamayacak boyuta gelecektir. Aile sağlığı merkezlerine hiç bir personel desteği verilmediği gibi elzem olmayan hiç bir iş de ertelenmedi.ŞUAHED, aile hekimlerinin esnek çalışma taleplerini birçok kez ifade etmiştir. Bu anlamda hem sağlık komisyonunda temsilcisi bulunan partilere hem Cumhurbaşkanlığı sağlık politikalarına hem de Sağlık Bakanlığı’na çağrımız ve başvurularımız devam etmektedir” dedi.

Son yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde mesai saatlerindeki değişiklikler ile ilgili açık bir ayırım söz konusu değilken İl Valilikleri ve İl Sağlık Müdürlüklerinin aile hekimlilerinin bu kapsamın dışında tuttuğunu vurgulayan Dr. Eryazgan, “valiliklerin hangi somut verilere dayanarak bu kararları aldığı açıklanmalı eğer ortada bir personel desteği ihtiyacı varsa acilen giderilmelidir. ŞUAHED  olarak esnek çalışma isteğimizi yineler, sahadaki uygulamalarının valilikler tarafından farklı şekilde uygulanmasını kabul etmediğimizi bildiririz” dedi

Muhabir: İbrahim Çakmak