İlk olarak 1961 yılında ismini duyurmaya başlayan bu kavram günümüze kadar birçok değişim geçirmiştir. Hacker kavramı geniş bir kitleye sahip olduğu için her birey kendi düşüncelerine göre yorumlamaktadır. Günümüzde bu kavramın gerçek...

İlk olarak 1961 yılında ismini duyurmaya başlayan bu kavram günümüze kadar birçok değişim geçirmiştir. Hacker kavramı geniş bir kitleye sahip olduğu için her birey kendi düşüncelerine göre yorumlamaktadır. Günümüzde bu kavramın gerçek anlamına bilen insanların sayısı malesef bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az dır. Bu durumun tam aksine bilinen sayısız yanlış düşünce bulunmaktadır. Bu yanlış düşünceler silsilesinin bir ucu da ülkemize dayanmaktadır.

Dünyanın neredeyse her yerin de karşılaşabileceğiniz bu kavram sanıldığının aksine basit değil çok kapsamlı bir kavramdır.

Hadi hep beraber bu kavramın derinlerine inelim;

21.YY içerisinde olmamıza rağmen hacker sözcüğü sadece web site yayın akışının durdurulması, sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesi gibi basit noktalara dayandırılmaktadır. Aslında bu düşünceler yanlış düşünceler değil, sadece eksik düşüncelerdir. Bir hacker sadece web site veya sosyal medya hesabı hacklemez. Hacker karşılaştığı sanal veya reel her türlü düşünce sistemini ele geçirebilen bireydir. Hacker gerektiğin de bir güvenlik zaafiyetinden faydalanarak dijital sistemleri ele geçirecek, gerektiğin de ise dijital gücün yetmediği reel sistemleri ele geçirebilecektir.

İşte tam bu yüzden sadece sanal boyutu hesaba katan korsanlar yerinde sayıp durmuştur. İşi sanal boyutdan somutlaştırıp reel boyutu hedef alan korsanlar ise kimsenin erişemeyeceği kimlik bilgileri, özel yazışmalar, sunucular, web siteler ve daha birçok özel mülkiyet alanını ele geçirebilmiştir. Ülkemiz içerisinde de olduğu gibi Lamer ismini vermiş olduğumuz özenmekten bir adım öteye gidemeyen bireyler bu kavramın yanlış anlaşılmasına sebep olmuştur.

İçerisinde bulunduğumuz dönemde Siber Güvenlik şirketleri kurulmuş olsa da çoğu bu yanlış bilginin önüne geçememiştir. Çünkü bu şirketler de birçok bilgiyi kulaktan duyduğu şekilde aktarmaktadır. Bu yüzden gelişim iyi yönlü değil, kötü yönlü oluyor. ARPANET ile başlayan, gelişimini gelişen her sistemle birlikte sürdüren Hacker kavramı sanıldığının aksine masum değildir. Ülkeler arası birçok istihbarat bilgisi dijital alanda saklanıyor iken bu kavramın yok olmasını beklemek aptallık olacaktır. Devlet sırlarından tutun da devletler içerisinde ki ihanet çemberleri bile hackerlerin hedefleri arasındadır.

Hacker kavramı kendi içerisin de Siyah,Gri ve Beyaz Şapkalı olmak üzere üç sınıfa ayrılmaktadır. Bir sonraki makalem de sizlere bu üç kavramı açıklayacak ve Hacking kavramından bahsedeceğim.