“Nükleer Tıp Günleri” eğitim seminerine Harran Üniversitesi Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan, Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Zeki Yılmaztekin, Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Çiftçi, Tıbbi Onkoloji Dr. Öğr. Üyesi Oğur Karhan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuriye Özlem ve alanında uzman akademisyenler katıldı.
Harran Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Zeki Yılmaztekin, Nükleer Tıp Günleri kapsamında, prostat kanseri tanı ve tedavisindeki en güncel yaklaşımları ele aldıklarını, özellikle Galyum-68 ile yapılan PET/BT görüntüleme ve Lutesyum-177 tedavisi ön plana çıktığını belirtti.
KANSER TEDAVİSİNDE DEVRİM NİTELİĞİNDE YÖNTEM
Yılmaztekin, “Son yıllarda kanser teşhisinde devrim niteliğinde bir yöntem olarak kabul edilen Galyum-68 işaretli PET/BT, prostat kanseri başta olmak üzere birçok hastalığın tanısında büyük avantajlar sunmaktadır. Galyum-68 PSMA PET/BT, özellikle prostat kanseri hücrelerini yüksek hassasiyetle görüntüleyerek hastalığın erken teşhis edilmesini ve doğru evrelendirilmesini sağlamaktadır. Geleneksel yöntemlere kıyasla, bu ileri teknoloji sayesinde kanserin vücutta yayılımı çok daha net bir şekilde ortaya konulabilmekte, böylece hastalara en uygun tedavi seçenekleri belirlenebilmektedir” dedi.
HASTALARIMIZIN BAŞKA İLLERE GİTMESİNE GEREK KALMADI
Harran Üniversitesi olarak 2025 yılının başından itibaren Galyum-68 işaretli PET/BT görüntüleme hizmetini hastalara sunmaya başladıklarını ifade eden Öğretim Üyesi Dr. Yılmaztekin, “Şu ana kadar 25 hastamız, bu gelişmiş tanı yönteminden faydalanarak, hastalık süreçlerinin yönetiminde önemli bir avantaj elde etti. Bölgemizde bu hizmetin erişilebilir hale gelmesi, hastalarımızın başka illere gitme zorunluluğunu ortadan kaldırarak tanı sürecini hızlandırmış ve tedaviye daha erken başlamalarını sağlamıştır. Bölge halkına modern tıbbın en ileri olanaklarını sunma misyonumuz doğrultusunda, nükleer tıp alanındaki çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Etkinliğimize katılan tüm meslektaşlarımıza, değerli konuşmacılarımıza ve bu sürece katkı sunan herkese teşekkür ederiz’’ dedi.
“Etkinlikte, Galyum-68 PET/BT'nin yanı sıra, ileri evre prostat kanseri hastaları için umut verici bir tedavi seçeneği olan Lutesyum-177 PSMA tedavisi de ele alındı. Uzman konuşmacılar, bu tedavinin hastaların yaşam kalitesini artırmadaki rolünü ve klinik başarılarını katılımcılarla paylaştı.
ERKEN TANI VE TEDAVİ DE BAŞARI ORANI YÜZDE 90
Erken evrede tanı ve doğru tedavi ile başarı oranı yüzde 90'ların üzerine çıktığına vurgu yapan Harran Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Çiftçi "Günümüzde prostat kanseri erken evrede yakalandığında ve doğru tedavi uygulandığında başarı oranı yüzde 90'ların üzerine çıkmaktadır” dedi.
Prof. Dr. Çiftçi, "Türkiye Prostat Kanseri Haritası raporuna baktığımızda, prostat kanseri tanısı sonrası hastaların yaklaşık dörtte üçünün cerrahi (radikal prostatektomi) olarak tedavi edildiğini ve son yıllarda artan oranlarda laparoskopik ve robotik cerrahi gibi kapalı cerrahi yaklaşımların uygulandığını görmekteyiz. Prostat kanserinde cerrahi tedavinin yanı sıra radyasyon tedavisi de benzer etkinlikte ve güvenle uygulanabilmektedir." ifadelerini kullandı.
Harran Üniversitesi Hastanesi'nde Tıbbi Onkoloji Dr. Öğr. Üyesi Oğur Karhan ise “Nükleer Tıp Bölümünde kurulan Radyofarmasi Laboratuvar’ında üretilen “akıllı molekül”lerle nöroendokrin tümörler ve prostat kanseri kolayca teşhis edilebiliyor. Ayrıca bu hastalıkların tedavilerinde kullanılan ve yan etki göstermeden, doğrudan kanserli hücreye etki eden ilaçlar bölgede ilk olarak Hastanemizde büyük bir hassasiyetle üretilmeye ve kullanılmaya başlandı.” diye konuştu.
BİLİMSEL ÇALIŞMALARA ÖNEM VERİYORUZ
Şanlıurfa’nın en önemli sağlık tesisi olarak önemli bilimsel eğitim çalışmalarına ev sahipliği yaptıklarını ifade eden Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan, “Harran Üniversitesi Hastanesi olarak eğitim çalışmalarına da önem veriyoruz. Bu kapsamda çok önemli bir programa ev sahipliği yaptık. Programın düzenlenmesinde emeği geçen Harran Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.