Zengin bir ailenin kızı olarak 1868 yılında İngiltere’de dünyaya gelen Gertrude Bell, Oxford Üniversitesi’ni birincilikle bitiren ilk kadın olarak tarihe geçti.

Hayatı ağırlıklı olarak Osmanlı coğrafyası ile Ortadoğu’da geçen Bell; Araplar tarafından ‘çölün kızı, çölün taçsız kraliçesi, Arapların annesi’ gibi sözlerle övülürken, Türkler tarafından ise ‘çöl cadısı’ olarak nitelendiriliyordu.

Göbeklitepe’den Daha Eski Yerleşim Yeri Var Mı? Göbeklitepe’den Daha Eski Yerleşim Yeri Var Mı?

Araplara ilgi duyan Bell, Ortadoğu’da arkeolog sıfatıyla yaptığı kazılarda aslında askeri faaliyetlerde bulunuyordu. Bell, burada yaptığı çalışmalarla Ortadoğu’nun sınırlarını belirleyen ilk kişilerden biri olarak tarihe adını yazdı.

YOLU ŞANLIURFA’DAN DA GEÇTİ

İki kez dünya turuna çıkan Bell’in yolu 1911 tarihinde Şanlıurfa’dan da geçti. Kürek ve dağcılık sporlarına ilgisi olan Bell, aynı zamanda çöl hayatını anlatan yazılar yazar ve seyahatlerinde gittiği yerleri fotoğraflardı. Bell’in fotoğrafladığı yerlerden biri de binlerce yıllık tarihiyle geçmişe ışık tutan Şanlıurfa oldu. Bell, Urfa Kalesi’ni, Birecik’i ve Diyarbakır’dan Yemen’e giden askeri orduyu fotoğrafladı. Bell’in çektiği fotoğraflar, Newcastle Üniversitesi’nin arşivinde ortaya çıktı.

İşte Bell’in 114 yıl önce çektiği o fotoğraflar:

Urfa Kalesi 1911

Urfa Kalesi-3Birecik BellBirecik-13Diyarbakır OrduDiyarbakır Yemen OrduBirecik 1911

Editör: Halime Çiftçi