Beslenme programları mevsimlere göre değişkenlik göstermektedir. Metabolizmamız, kış aylarında diğer mevsimlere nazaran daha fazla yağ dokuyu oluşturmaya veya var olan yağ dokusunu muhafaza etmeye meyillidir

Beslenme programları mevsimlere göre değişkenlik göstermektedir. Metabolizmamız, kış aylarında diğer mevsimlere nazaran daha fazla yağ dokuyu oluşturmaya veya var olan yağ dokusunu muhafaza etmeye meyillidir. Vücut iç sıcaklığını dengelemek için hava koşullarına karşı bir nevi savunma metabolizmasıdır bu davranış. Durum böyle olunca kilo alma diyetlerinde işler kolaylaşırken; kilo verme diyetlerinde işler biraz zorlaşmaktadır.

Metabolizmayı sadece kilo alıp-verme parametreleri üzerinden değerlendirmek düştüğümüz en büyük yanılgıdır. Birey kilo düzenlemesine giderken sağlığını negatif yönde etkileyecek parametreleri veya olasılıkları göz ardı etmektedir.  Kilomuzu dengelemek yapılması gereken bir işlem ama bu esnada vücudu savunmasız bırakacak şekilde kontrolsüz kilo değişimleri ciddi hasarlara sebebiyet verebilmektedir. Kalıcı ve  sağlıklı kilo dengeleme diyetlerine yönelmek gerekir. Unutmayalım hızlı şekilde verilen/alınan kilolar kalıcılık sağlamaz.

-1 ayda 15 kg verilir mi hocam?

- Evet verilebilir. Ama kaybedeceğin sadece 15 kg mı olacak?

Bir Sağlık neferi olarak danışanların istekleri tabi ki hedefi belirlemekte pusula olacaktır. Ama “hedefe giderken her yol mubahtır” hipotezi bu noktada askıya alınmalıdır. Danışan bireyin tüm sağlık parametrelerini optimum seviyeye ulaştırma mottosu ile hedefe odaklanmalıdır. Yeterince kafa ütülediğimi düşünüyorum :) O zaman az önceki diyaloğu tekrar yazalım bakalım nasıl oluyormuş? (konuşmada geçen diyalog hayal ürünü değildir)

            -15 kg vermem gerekiyor hocam, nasıl bir yol izlemeliyiz ?

            -Vereceğiniz kilonun kalıcı olması ve Bağışıklık sisteminizin de bu süreçte güçlü bir hal alması için ayda ortalama 4-6 kg (bireye göre değişkenlik gösterebilir) kayıp ideal olacaktır. Diyet yapılacak zaman dilimi olarak nitelendirmeyelim bu süreci; sağlıklı beslenmeyi öğrenip, alışkanlık haline getireceğimiz süreç olarak adlandıralım. Bu süreç kilonuzu dengelemeyi ve akabinde ideal kiloyu muhafaza etme bilincini oluşturacağınız zaman aralığı olacaktır.

            Diyaloğu metne dökerken fark ettim de, danışanından fazla konuşan başka sağlık meslek grubu var mı acaba :)

            Buradan varacağımız sonuca gelecek olursak; Hızlı kilo kayıpları :

 

1- Metabolizmada var olan doğal dengeyi sarsıp, bağışıklık sistemini negatif yönde etkileyebilir.

2- Yağ dokusunda depolanan A,D,E ve K vitaminlerinin eksikliğinin görülmesine (kısa süreli) sebebiyet verebilir.

3- Kilo kaybının kalıcı olması beklenmez.

4- Sağlıklı ve ideal beslenme bilincinin oluşmasına olanak tanımaz.

5- Kas dokusunun da zayıflamasına ve kas kaybına olanak sağlayabilir.

6- Göz altı torbalarının oluşmasına, yüz hatlarında deformasyona sebebiyet verebilir.

7- Deri de derin izler ve sarkmalara sebebiyet verebilir. Kollajen lif  içeriği  düşük diyetlerde özellikle görülebilir.

8- Hızlı kilo kaybı verilen kiloların fazlası ile tekrar alınması riskini yüksek tutar. Vs.

Kalıcı ve sağlıklı kilo kaybı için dengeli şekilde kilo kaybını hedeflemeliyiz. Böylece her kış Diyetisyenlerin kapısını aşındırmak zorunda kalmayız. Bir defa ideal kiloya ulaşıp kilomuzu dengeledikten sonra bu süreçte edindiğimiz alışkanlıkları da hayatımızın bütünü haline getirmeliyiz. Ekstrem bir durum oluşmadığı sürece (doğum, hormon tedavisi vb.) kilo kontrolümüzü sağlamış oluruz.

Her uyguladığımız hızlı kilo kaybetme diyeti ( ŞOK DİYET ) ciddi hasarlara yol açma ihtimali barındırır. En ideal diyet size özgün olarak hazırlanmış diyettir.

Her kış, yaz kıyafetlerinde fit görünüm için diyetisyene gidenlere ithafen yazılmıştır.

GIDANIZ İLACINIZ, İLACINIZ GIDANIZ OLSUN.