Anne sütünün yeni doğan bebekler için en mucizevi besin olduğunu biliniyor.
Anne sütünün yeni doğan bebekler için en mucizevi besin olduğunu biliniyor. Anne sütü bebeklik döneminde yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklı büyüme ve gelişme için esas oluyor. Uzmanlar anne sütünün önemini her ne kadar vurgulasa da Türkiye’de bebeklerin ilk ayda sadece anne sütü ile beslenme oranı maalesef %14 oranında kalıyor. Anne ve bebek doğaları gereği ilk günden itibaren uyum içindedir. Doğumla başlayan birlikteliğin ardından beslenme yani emzirme büyük önem taşır. Bebeğin ihtiyacı olan en uygun, en dengeli ve en yeterli mucizevi besin anne sütüdür. Bebekler doğumdan itibaren ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli, anne sütü ile beslenebilen sağlıklı bir bebeğin beslenmesine ek olarak su dahil sıvı ya da katı hiçbir ekleme yapılmamalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü verilmeli, 6 ay ve sonrasında ek gıdalara geçilerek 1 yıl tamamlanmalıdır. İlk bir yılı anne sütünü etkin şekilde alarak tamamlayan bebeklerde, anne sütünün devamlılığı sürdüğü takdirde emzirmeye 2 yaşa kadar devam edilmelidir.
Anne sütü bebeğinizi orta kulak iltihabı, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı, her türlü virüs ve ileride oluşabilecek şeker hastalığı, obezite, bazı kanser türleri gibi her türlü hastalıklardan korur. Peki neden bebeğinize ek besin vermeden sadece anne sütü vermelisiniz?
Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin ögelerini tek başına 6 ay sağlayabilen en iyi besindir.
Sindirimi kolaydır.
Anne sütü ile beslenen bebeklerin başka bir ek besine veya suya gereksinimleri yoktur. Anne sütü bebek için gerekli tüm besinleri ve suyu yeterli miktarda içerir.
Çok sıcak havalarda bile anne sütü bebeğin susuzluğunu giderir.
Sıcak iklimlerde de anne sütü alan bebeklere su vermek gerekmez.
Bebeğe su verilecek olursa, bebeğin midesi su ile dolacağından anne sütü almak istemeyecektir.
Bunun sonucu olarak da bebek memeyi daha az emecek ve memede süt yapımı azalacaktır.
Erken ek besin vermenin başta alerji olmak üzere (bebek için) birçok riski vardır.
Anne sütü, bebeklerin büyüme, gelişme ve beslenmesi için ihtiyaç duyduğu her türlü besin öğesini içeren eşsiz bir besindir.
6.aya kadar anne sütü ile beslenen bebekler için, 6.aydan sonra anne sütü tek başına bebeğin besin ihtiyacını karşılayamaz. Ek gıdalara 4. aydan önce kesinlikle başlanmamalı ve ek gıdaya geçiş 6,5 aydan sonraya bırakılmamalıdır. Ek gıdaya geçildiği dönemde anne sütü kesilmemeli, süt devamlılığı olduğu sürece 2 yaşına kadar beslenmede anne sütü de yer almalıdır. Ek gıdaya başlarken tek çeşit gıda ile başlanmalı ve her yeni gıda teker teker 3 gün kuralına uyarak eklenmelidir. Et tüketiminin ek gıdaya dahil edilmesi geciktirilmemelidir. Gıdalara şeker ve tuz ilave edilmemeli, hazır çorba, meyve suyu, konserve ve sucuk, sosis, salam gibi işlenmiş et ürünlerine yer verilmemelidir. Besinlerin kıvamı bebeğin yaşına göre ayarlanmalıdır.
Sütünüzün Yeterli Olduğunu Nasıl Anlayabilirsiniz ?
Her anne, sütünün bebeği için yeterli olduğundan emin olmak ister. Bebeği çok ağlıyorsa, az uyuyorsa, huzursuzsa, anne sütünün yeterli olmadığını düşünür ve kaygılanır. Oysa bu belirtiler başka nedenlerden de kaynaklanabilir. Hiçbir zaman annenin süt miktarını ölçmeye gerek yoktur. Bunu destekleyen hiçbir bilimsel çalışma sonucu yoktur. Esas olan bebeklerin büyüme-gelişmelerinin izlenmesi ve anne sütü ile beslenmenin devamıdır.
Bebek günde 6-8 kez idrar yapıyorsa, ilk 6 ay boyunca ağırlığı ayda en az 500 gr artıyorsa annenin sütü yeterlidir.
Yenidoğan bebek ilk hafta kilo kaybeder. 7-10 günlük olduğunda doğum kilosuna ulaşması beklenir.
SÜTÜN MİKTARINI ARTTIRAN EN ÖNEMLİ FAKTÖR SIK SIK EMZİRMEDİR. Annenin sıvı ihtiyacını yeterince karşılaması BOL SU İÇMESİ de önemlidir. Sütü arttırdığı söylenen, halkımız arasında sıkça kullanılan tahin helvası, bulgur, taze soğan vb. Besinler mevcuttur. Eğer anne arttırdığına inanıyorsa bu besinleri tüketebilir ancak sütü arttıran esas etmenin sık sık bebeğini emzirme olduğu unutulmamalıdır.
GIDANIZ İLACINIZ, İLACINIZ GIDANIZ OLSUN J