Kaizen‘in tarihi, Toyota‘nın üretim sürecinde kalite çemberlerini ilk kez uyguladığı İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra başlar. İsmini, Japonca’ da ki Kai: Değişim ve Zen: İyi sözcüklerinin birleşmesinden almaktadır. Toplam kalite yönetiminin alt başlıklarından birisidir.
Kaizen‘in tarihi, Toyota‘nın üretim sürecinde kalite çemberlerini ilk kez uyguladığı İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra başlar. İsmini, Japonca’ da ki Kai: Değişim ve Zen: İyi sözcüklerinin birleşmesinden almaktadır. Toplam kalite yönetiminin alt başlıklarından birisidir. Temelde hem bireyi hem de şirketleri kapsayan ve sürekli iyileşip daha ileriye gitmeyi hedefleyen bir yaşam biçimidir. Kendi içerisinde çeşitleri vardır.
Kaizen hep daha iyisini, daha pratiğini ve daha ilerisini hedefler. Bir kültürdür. Tabii olarak bu kültürü elde etmek kolay değildir. Sürekli daha iyiye doğru bir iyileşme gerektirir. Mevcut ve elde olan ile yetinmek yoktur. Etkileri yavaş yavaş ortaya çıkar ve ortaya çıkan hiçbir etki nihai sonuç değildir.
İşletmeler açısından en yüksek faydayı en az maliyetle elde etmeyi ve bununla da rakiplerin bir adım önüne geçmeyi sağlar. Küçük adımlarla devamlılık ön plandadır. Bireysel olarak veya işletmeniz var ise kendinize uyarlamanız mümkün. Hatta bu konu da profesyonel destek almakta mümkün.
İkinci Dünya Savaşından günümüze kadar Japonya ekonomisindeki gelişmenin en önemli faktörlerinden birisi Kaizen’ dir. Çünkü Japonlar kendi yapılarına uygun olan yöntemi kendileri geliştirmişlerdir.
Üniversitede okurken bir derste sunum konum Kaizen’ di. Sanırım üniversite hayatımdaki ilk sunumumdu. Haliyle heyecanla ve mahçup olmamak adına bayağı bir araştırma yapmıştım. Hocamızın amacı hem bir şeyler öğrenmemiz hem de topluluk karşısında konuşma yeteneğimizi geliştirmekti. Sunumumu yaparken ‘’ Her ne kadar Japonya’ dan dünyaya yayılmışsa da bizim Peygamberimiz(sav) 1500 yıl önce iki günü eşit olan zarardadır’’ demiştim. Hocamız dahi sınıftaki hiç kimse bu açıdan hiç düşünmediklerini dile getirmişlerdi.
Kaizen bizim toplumumuza uygun mu, değil mi? Bu tartışma dönem dönem gündeme gelmekte. Tartışma şöyle dursun. Ben kendi yöntemlerimizi bulma taraftarıyım.