Aktif yaşamda, sosyal medyada ve dizi-film sektöründe sıklıkla denk geldiğimiz narsist kavramı hayatın her alanında karşımıza çıkmaya başlamıştır.
Narsist kavramı özellikle benmerkezci davranan, kendini diğer insanlardan daha değerli ve daha üstün gören kişiler için psikolojik rahatsızlık ve kişilik bozukluğu olarak tanımlanmaktadır.
Psikiyatride kendini aşırı derecede beğenen ve bencil insanlar olarak tanımlanan narsistlik kavramına uyan kişiler, çok yüksek egoya sahip olmalarıyla da bilinir.
Yaptıkları hiçbir hatayı kabul etmeyen ve özür dileme gibi davranışlarda bulunmayan narsistler kendilerinin hata yapma ihtimallerinin olmadığına inanır.
NARSİST KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDEN VE ZAMAN OLUŞUR
Kendisinde bulunan özellikleri sürekli olumlayarak kendisini öven kişiler için kullanılan narsist kavramı genellikle gençlik döneminde aile, iş ve sosyal hayatta oluşan problemlerden sonra meydana gelen bir kişilik bozukluğudur.
Genellikle geçmişte yaşadığı sorunlar kaynaklı girdiği ortamlarda sürekli kendini gösterme ve övme eğiliminde olan narsistler cinsiyet olarak incelendiğinde durumun erkeklerde daha yaygın olduğu görüldü.
İletişim kurduğu kişiler üzerinde hüküm sürdürmeyi seven narsistler kişilerin yalnızlaşarak sadece kendilerine muhtaç olmasını isterler. Özgüvenli, bencil, manipülatif ve benmerkezci narsistler kendilerinin eşsiz olduğunu düşünür.
NARSİSTLİK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Özgüven, kendisini beğendirme çabası, manipülasyon, kendini eşsiz olarak düşünmek, kendisinde bulunan yetenekleri abartmak, empatiden yoksun olmak, kıskanıldığını düşünmek, küçümseyici bakışlarda bulunmak ve bulunduğu ortamlarda ayrıcalık beklemek.