Urfanatik- Regaip Kandili, İslam âleminin en özel gecelerinden biridir. Yeni yılın ikinci gününde idrak edilecek olan Regaip Kandiliyle birlikte yapılacak ibadetler de vatandaşlar tarafından araştırma konusu haline geldi. Urfanatik Gazetesi olarak Hz. Talha Camisinde imamlık yapan Ahmet Rufai’ye mikrofonumuzu uzattık.
Regaip Kandili, sözlükte kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış anlamındaki ragībenin çoğulu olan Regaip kelimesi bol sevap ve mükâfat, faziletli amel gibi anlamlara geliyor.
Bu mübarek günde Müslümanlar, namaz kılarak, Kur’an-ı Kerim okuyarak, sadaka dağıtarak, oruç tutarak ve dua ederler.
Şanlıurfa’da hocalık yapan Ahmet Rufai, Regaip Kandilinin Arapça kelimeden geldiğini kişinin istediği ve yöneldiği yeri elde etme çabası olduğunu söyledi.
“SİZİN İÇİN EN GÜZEL ÖRNEK RESULÜMDEDİR DİYOR”
Regaip Arapça kelimeden geldiğini vurgulayan İmam Ahmet Rufai, “ Regabe kişinin istediğini amaçladığını yöneldiği yeri onu elde etmek için çaba sarf etmesidir, Regaip’in manası budur. Kur'an-ı Kerim'de hemen hemen yedi sekiz yerde bulunur. Bunlardan bir tanesi de inşirah süresindedir. Allahuteala celle celalühü Kur'an-ı Kerim'de rağbet etmemizi istiyor. İman edenlerin Salih kullarının rağbet etmesini, neye rağbet Allahü Teâla kulluk için rağbet etmemizi, yani çaba sarf etmemizi istiyor. Şimdi tabii ki bizim için en önemli olan örnek Peygamber Efendimiz (s.a.v) Allahuteala bizi oraya yönlendiriyor. Sizin için en güzel örnek resulümdedir diyor. Resulullah efendim sallallahu aleyhi ve sellem hadis şerifte bize buyuruyor. 5 gece vardır bunlardan bir tanesi ilk Regaip'in ilk cuma gecesidir” dedi.
“İHTİYACI OLAN KARDEŞLERİMİZİN DE İHTİYACINI GİDERMEYE ÇALIŞALIM”
Peygamber efendimizin zaman zaman oruç tuttuğunu, bol bol namaz kıldığını söyleyen İmam Ahmet Rufai, “ Bunun yanı sıra kendisi zaten cömerttir, daha da fazla cömertleşmiştir. Yardımlaşma konusunda bizim için en güzel bir örnektir. Bizim için de sadece oruç tutmak, namaz kılmaktan öte muhakkak birbirimizle yardımlaşalım. İhtiyacı olan kardeşlerimizin de ihtiyacını gidermeye çalışalım Üç aylar Ümmet-i Muhammed'in İslam ehlisünnet ulemalarının kendisi vermiş olduğu isimdir üç aylar diye. Aslında bu üç aylardan oluşan nedir? Recep ayıdır. Şaban ayıdır. Bir de Ramazan ayıdır. Hadislere baktığımız zaman ve Kur'an-ı Kerim'de de Allahuteala 4 haram ayın olduğunu bildiriyor. Bunlardan bir tanesi ilki Recep ayıdır. Recep aynı zamanda haram ayıdır. Bundan dolayı Allahü Teâla Celle Celalühü kendine has kılmıştır. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem de buyurmuştur ki Recep Allah'ın ayıdır. Recep'in hemen arkasından gelen Şaban ayı demiştir ki benim ayımdır ve onun da hemen arkasından akabinde gelen Ramazan ayı bu da demiştir ki Ramazan'da benim ümmetimin ayıdır. Yani dolayısıyla ne oldu? Recep, Şaban, Ramazan üçü yan yana geldiği için de üç aylar diye anılıyor” şeklinde konuştu.
“YAŞANTIMIZI, AHLAKIMIZI DA GÖZDEN GEÇİRMEMİZ GEREKİR”
İmam Ahmet Rufai konuşmasının devamında, “ Kandil gecelerine karşı gelenler vardır. İsmi kandil gecesi kalmıştır. Neden? Çünkü Osmanlı döneminde böyle şimdiki gibi teknoloji, elektrik yok o gece bilinsin diye, ümmet bilsin diye gaflette olanlar, işi gücü olanlar, unutkanı olanlar vardır. Bilinmesi için minarelerde kandil yandırılmıştır o gecelerde, mübarek gecelerde ve ondan dolayı da bugüne kadar ismi kandil gecesi diye kalmıştır yoksa kan değil oradan gelme ama Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hadislerde de bizi yönlendiriyor. Muhakkak bu ayların kıymetini bilelim, hürmet edelim ve ibadetlerimizi yapalım. Bunun yanı sıra insanlığımızla muhakkak gözden geçirmemiz gerekir çünkü ne türlü ne denli bir Müslümanız? Yani acaba karşı taraf bizi nasıl bir Müslüman görüyor? Bunu da ancak yaşantımız hal ve hareketlerimiz ahlakımızla gösterebiliriz. Bunun için de en önemlisi bizim o yaşantımızı, ahlakımızı da gözden geçirmemiz gerekir bu aylarda" diye konuştu.