Akaryakıt pompacısı Sedat Demir, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi hakkında tüm merak edilenleri Urfanatik mikrofonlarına anlattı.

Türkiye, akaryakıt sektöründeki vergi kayıplarını önlemek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni devreye sokmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Kiralama yoluyla edinilen ve iş alanında kullanılan yaklaşık 8 milyon taşıtın plakası, dijital etiketler aracılığıyla kayıt altına alınacak. Bu sistemin en geç 31 Aralık 2024'e kadar hayata geçirilmesi planlanıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen altyapı çalışmaları, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nce kurulup işletilecek. Yeni sistemle birlikte, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımı ve buna bağlı vergi kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Türkiye'de trafiğe kayıtlı yaklaşık 29 milyon taşıt bulunuyor ve bu taşıt kullanıcısı 8 milyon mükellef, akaryakıt harcamalarını gider olarak gösterip vergi indiriminden faydalanıyor. Yakıt alımında plaka bilgilerinin elle girilmesi, usulsüz fatura düzenlenmesine ve vergi kayıplarına neden oluyordu. Yeni sistemle bu tür usulsüzlüklerin önüne geçilerek, cari açığın azaltılmasına katkı sağlanması bekleniyor.

Urfanatik olarak mikrofonlarımızı akaryakıt pompacısı Sedat Demir’e uzattık. Demir, Türkiye'de trafiğe kayıtlı yaklaşık 29 milyon taşıt sürücüsünü ilgilendiren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi hakkında merak edilenleri yanıtladı.

“YAKIT OTOMATİK OLARAK KENDİSİ VERİLİYOR”

UTTS (Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi)1 Ocak 2025 tarihinden itibaren aktive edilecek ve ilk olarak ticari araçlar için geçerli olacağını söyleyen Sedat Demir, “UTTS nedir diye soracak olursanız, araçların yakıt pompalarının bulunduğu bölgede bir halka şeklinde cihaz bulunmaktadır. Bizim yakıt veren pompanın ucunda da bir cihaz var. Bu cihazlar eşleştirildiğinde, yakıt otomatik olarak kendisi veriliyor ve sürücü ödemeyle ilgili herhangi bir sorun yaşamadan işlemi tamamlayabiliyor. Artık müşteriler markete gidip ödeme yapmak zorunda kalmadan direkt araçlarından yakıt alabilecekler” sözlerini sarf etti.

 “UTTS SİSTEMİ VERGİ KAÇAKÇILIĞINI ÖNLEMEYE YARDIMCI OLUYOR”

Sedat Demir konuşmasının devamında, “UTTS aynı zamanda yoğunluğun önüne geçebiliyor ve vergi kaçakçılığını önlemeye yardımcı oluyor. Örneğin, bazı müşteriler farklı plaka veya vergi numarası kullanarak fiş kesilmesini isteyebiliyor. Bu sistemle bu tür usulsüzlüklerin önüne geçilmiş olacak. Yaklaşık 15-20 gün önce bakanlıktan geçen bu habere göre, bazı müşterilerimiz bu sistem hakkında bilgi almak ve nasıl taktırabileceklerini sormak için bize başvuruyorlar. Biz de gerekli bilgilendirmeleri yapıp, müşterilerimizi ilgili yerlere yönlendiriyoruz” diye konuştu.

“1 OCAK'TAN İTİBAREN TÜM ARAÇLARDA ZORUNLU HALE GELECEK”

Sedat Demir, “Şu an sadece bazı ticari araçlar bu sistemi kullanıyor, ancak 1 Ocak'tan itibaren zamanla tüm araçlarda zorunlu hale gelecek. Müşterilerimiz anlaşmalı bayilerde bu sistemin kurulumunu yaptırabilirler. Detaylı bilgi için müdürlüğümüzle iletişime geçip süreci takip edebilirler” diye konuştu.