Şanlıurfa yöresine ait ve yerli halkın vazgeçilmezi Eşkili, kışın gelmesiyle birlikte evlerde yerini aldı. Peki Eşkilinin yapımı nasıl oluyor?

Şanlıurfa’nın her mevsim kendine özgü içecekleri ve yiyecekleri adından söz ettirmeye devam ediyor.

Turşuya olan benzerliği ile dikkat çeken ve turşu ile de sıklıkla karıştırılan Eşkili kendine özgü tadıyla farkını ortaya koyuyor.

 Ekşili hakkında konuşan Ömer Özdemir, Urfa’da daha çok yemeklerin yanında tüketildiğini aksi takdirde acısı dolayısıyla boğazı yakabileceğini belirtti.

Üzüm suyundan yapılan eşkili ilk olarak temizlenerek fıçılarda yerini alıyor. Fıçılarda 40 gün kadar bekletildikten sonra suyu ayrı yere alınarak meşhur Urfa isotu basarak bidonlara konuluyor.

Urfanatik mikrofonlarına konuşan Ömer Özdemir Eşkili ile ilgili merak edilenleri cevaplandırırken nasıl tüketilmesi gerektiğini de aktardı.

“EKŞİLİ BİZİM URFA’YA HAS”

Esnaf Ömer Özdemir;

“Şanlıurfa’da esnafım, ekşili bizim Urfa’ya has özgü bir içecektir. Ekşili suyu özeldir ev yapımı üzüm suyuyla yapılıyor hazır suyla lezzetli olmuyor. Bizim Urfa isotuyla  yani kırmızı olmayan biber taze dalından koparılmış biberden oluyor. Bunu genellikle Urfa merkezdeki insanlar kullanır batıda çoğu kişi bilmez. Ama gerçekten hem lezzetlidir hem de faydalıdır” dedi.

“YEMEK OLMADAN SADE İÇİLMEZ”

Tüketimi için tüyo veren Ömer Özdemir; “Bu içecek çiğ köftenin, bulgur pilavının yanında içiliyor. Keskin olduğu için yemek yemeden önce içemiyorsun çünkü saf sirke olduğu için keskindir. Bir de acılık oranı da var boğazı yakıyor. Faydası şu şekil genellikle kışın kullandıkları için mevsimi de kış olduğu için faydası oluyor tabi ki sirkenin faydası nasılsa bu da saf sirke olduğu için faydası aynı şekildedir” ifadelerinde bulundu.

“40 GÜN BEKLETİYORUZ”

Yapım aşamasına değinen Esnaf Özdemir; “Yazın sonunda üzüm mevsiminde bunu ilk önce fıçılara koyuyoruz temizleyerek ondan sonra 40 gün bekletiyoruz 40 günün sonunda temizleyip suyunu ayrı koyuyoruz tılfını da atıyoruz  suyunu çıktıktan sonra isotla onları basıyoruz bidonlara koyuyoruz. Bunu eski Urfalılar çok iyi bilir şimdikilerde az çok biliyorlar ama bilmeyenlerde var lezzetli çiğ köfte ve bulgur pilavına gittiği için Urfa’da çok kullanılıyor” ifadelerine yer verdi.

“ÇÜNKÜ İSMİ URFA’YA AİT”

Son olarak Esnaf Özdemir;

“Turistler onu bilmiyor yani normal sirke veya turşu diye  biliyorlar yani ismini bile bilmiyorlar çünkü ismi Urfa’ya ait olduğu için eşkili deyince takılıp kalıyorlar. ayırt etmemiz şu şekilde sade biberle olur sade biber, sirke başka bir şey girmiyor az bir şeyde tuzdur. Yani içine başka turşuya koyduğumuz malzemenin aynısını eşkiliye koyamayız olmuyor zaten. Bekleme süresi bir iki ay en fazla üç ay üç aydan sonra sirke çok keskin olduğu için biber eriyor o yüzden fazla dayanmıyor yani genellikle onun suyunu içerler suyu güzeldir, lezzetlidir, keskindir” dedi.