Türkiye'nin fıstık ihtiyacının yüzde 55’inin karşılandığı Şanlıurfa'da hasadı yapılan fıstıklar tezgahlardaki yerini aldı. Geçen yıl 200 bin ton civarında fıstık üretilirken, Şanlıurfa'da bu yılda %25'i yani 45-50 bin ton civarında toplandığı ifade edildi.

Türkiye’nin fıstık ihtiyacını yüzde 55 oranında karşılayan Şanlıurfa’da fıstık hasadı başladı. Özelikle fıstık ambarı olarak bilinen ve bölge ekonomisine de büyük katkı sağlayan Şanlıurfa’da fıstıkların rekoltesinin bu yıl düşük olması başta üreticiler olmak üzere komisyoncuları, baklava sektörünü ve tüketicileri de olumsuz yönde etkiledi.

Şanlıurfa Şıracılar ve Kuruyemişçiler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aslan, geçen yıl Şanlıurfa’da fıstık rekoltenin 200 bin ton olduğunu bu yıl ise %25'i yani 45-50 bin ton civarında üretildiğine dikkat çekti.

“BU YIL 40-50 BİN TON FISTIK TOPLANDI ŞANLIURFA’DA”

2020 yılında 200 bin ton fıstık toplandığını bu yıl ise kuraklıktan dolayı 45-50 bin ton toplandığını ifade eden Şanlıurfa Şıracılar ve kuruyemişçiler odası yönetim kurulu başkanı Ahmet Aslan: “2021 yılı fıstık hasadı geçen yıl yani 2020 yılı fıstık hasadın da rekor kırıldı. Bu yılda geçen yıllın tahmini %25'i yani geçen yıl tahmini 200 bin ton civarında fıstık üretildi Şanlıurfa'da bu yılda 45-50 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz yani geçen yıl fazla fıstık tuttuğu için bu yıl gerek kuraklığın vermiş olduğu nedenlerden dolayı gerekse de geçe yılki ağaçların yoğunluğundan dolayı mahsul bu yıl azdır” dedi.

“FİYATLAR BAYA DÜŞÜK”

İhracattın olmamasından dolayı fiyatların baya düşük olduğunu ifade eden Oda Başkanı Ahmet Aslan: “Fiyatlar baya düşüktür gerek pandemiden dolayı veya bazı nedenlerden dolayı, ihracatın olmamasından dolayı fıstıklar baya düşüktür. 2019 yılının fiyatlarını daha bulamadık. Türkiye şartlarında her şey yüzde yüz zamlanırken fıstık 2019 yılında 55-60 TL'ye sattığımız fıstığı bu sene 45-50 TL'ye müşteri bulamıyoruz. Son günlerde zaten piyasa baya durgun hem çiftçi hem de esnaf mağdurdur. Bugün kuru kabuklu fıstık 45 babından baklavalık boz fıstık dediğimizde 55-62 babında satılıyor gerek esnafın zararı veya çiftçilerimizin de aynı şekilde baya zarar vardır inşallah en yakın zamanda her şey yoluna girer de esnaf ve çiftçinin mağduriyeti giderilmiş olur” ifadelerini kullandı.

“FISTIK 2 YIL ÖNCESİNE GÖRE UCUZ”

Fıstığın 2 yıl öncesine göre ucuz olduğunu da söyleyen Ahmet Aslan: “Baklavacıların, baklava fiyatını yükseltmesi bazen de şikâyetleri vardı iç fıstığın yüksekliğinden dolayı baklavanın da fiyatının yüksek olduğu söylüyorlardı hâlbuki iç fıstık 2 yıl öncesine göre ucuz pahalı herhangi bir şey yok yani geçen yıl yine yaş fıstık, taze fıstık satan yerler vardı 25-30 bandındaydı. Bu yıl yine aynı şekilde 2019-2020 yılında fıstık fiyatları Şimdiki fiyatlardan daha iyi kısacası biz fiyat olarak ileriye gitmemişiz geri gitmişiz. Burada esnaf da mağdur çiftçi de mağdur, vatandaşın şikayeti yanlıştır niye yanlıştır diye sorarsanız 2 yıl önceki fiyatları biz daha bulamamışız bu durumda esnaf mağdur oluyor, çiftçi mağdurdur bu fiyatlardan dolayı zararları baya çoktur temelimiz inşallah en yakın zamanda fiyatların toparlanması biraz düzene binmesidir” diye konuştu.

“KETEN KÖYNEĞİ FISTIĞI PATENTİ İÇİN BAŞVURU YAPILDI”

Keten köyneği fıstığı için patent başvurusunda bulundukları da ifade eden Başkan Aslan: “Bununla ilgili oda olarak bizimde çalışmamız var, bir üst oda olarak Ticaret ve Sanayi Odasının da bir çalışması vardır. Şanlıurfa Keten köyneği fıstığı adı altında patent alma başvurusu yapmışlar en yakın zamanda da bununda ismini alarak Şanlıurfa Keten köyneği fıstığı adı altında isim alınarak patenti esnafa sunulacaktır” dedi.

“TÜRKİYE FISTIĞININ YÜZDE 50’Sİ ŞANLIURFA’DA YETİŞİYOR”

Ahmet Aslan: “Türkiye’de yetişen fıstığın aşağı yukarı %50-%55’lik bölümü Şanlıurfa’da yetişiyor ne kadar Türkiye’de de yurtdışında da Antep fıstığı olarak bilinse de fıstığın ana vatanı Şanlıurfa’dır bunu zamanında bazı nedenlerden dolayı siyasetçilerin sahiplenmediğinden, buradaki iş adamlarının işletme yeri açmamalarından dolayıdır. Antep bizden daha erken davranıp patenti almış, işletmeleri baya çoğaltmış oranın imkanları bize göre iş adamları olarak imkanları daha fazladır patentini de aldıktan sonra isimde Antep fıstığı olarak işlem gördü halbuki fıstığın ana vatanı Türkiye’de Şanlıurfa’dır. Türkiye’de yetişen fıstığın%55’e yakını Şanlıurfa’da yetişiyor bu bazı yerel kanalarda da çıktı, ulusal kanalarda da çıktı. Fıstığın nereye sahip olduğunu nerden ne kadar yetiştiğini tüm Türkiye’de biliyor ama geride miyiz, gerideyiz bunu sahiplenemiyoruz neden sahiplenemiyoruz sadece biz oda olarak gücümüz yetmiyor bazı yerlere başvurumuzu yaptık patentini alalım diye bizden daha önce davranan. Ticaret ve Sanayi Odası başvuruyu yapmış en yakın zamanda inşallah Şanlıurfa Ketenköneği fıstığı adı altında patentimizde olacaktır bu konuda da başvuru yapan yerlere de teşekkür ediyoruz” dedi.

“FISTIĞINDA FINDIK GİBİ DESTEKLENMESİ LAZIM”

Son olarak fıstığında fındık gibi desteklenmesi gerektiğini ifade eden Başkan Ahmet Aslan: “Türkiye geneli 3 ilde fıstık yetişiyor, fıstığında fındık gibi desteklenmesi lazım neden desteklenmesi lazım çünkü fıstığı bugün dikersen 10 yılda ancak verim alabiliyorsun bunu çiftçi destekleme adına güzel bir destekleme fındığa nasıl destekleme veriyorsa güneydoğu da bir Şanlıurfa, bir Antep, Siirt, Adıyaman, Birecik ilçesinde fıstık yetişiyor. Bu çiftçilere de fıstık desteklenmesi verilerek çiftçileri destekleyerek güzel ürün daha kaliteli ürün elde edebiliriz, vergi kaçakçılığında önüne geçebiliriz devlet aslında bir taraftan da desteklerse çok güzel bir şey olur” dedi.