Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat 2023 tarihinde 7,7 ile 7,6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi.

Şanlıurfa dahil 11 ilin etkilendiği depremlerin sonucunda 53 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Depremlerin yarası halen sarılmaya çalışılırken; Şanlıurfa Emek ve Demokrasi Platformu, depremlerin yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması düzenlendi.

Rabia Meydanı’nda (Topçu Meydanı) düzenlenen açıklamayı, Şanlıurfa Emek ve Demokrasi Platformu adına Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şanlıurfa İl Koordinasyonu Kurulu Sekreteri Rojbin Şahin yaptı.

Açıklamaya DEM Parti Milletvekilleri Dilan Kunt Ayan, Ferit Şenyaşar, DEM Parti Şanlıurfa İl Eşbaşkanları Bekir Karakeçili, Sema Aişeoğlu ve çok STK temsilcisi katıldı.

Basın Açıklaması

Şahin, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri ve 20 Şubat 2023 Hatay Depremlerinin üzerinden iki yıl geçti.

2. yılında bir kez daha hayatını kaybeden yurttaşlarımızı sevgi ve özlemle anıyoruz. Yakınlarını, ailelerini, sevdiklerini kaybeden tüm yurttaşlarımıza ise sabır diliyoruz.

6 Şubat depremi 11 ilimizi etkileyen ve asrın felaketi olarak değerlendirebileceğimiz çok yönlü bir yıkımı ortaya çıkarmıştır.

Resmi açıklamalara göre 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiği depremlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının açıklamalarına göre 39 bin 441 bina deprem anında yıkılmış, yıkılan binalarla birlikte 271 bin 892 bina ise aldıkları hasarlar nedeniyle kullanılamaz hale gelmiştir.

Geçtiğimiz bu iki yıl içerisinde Emek ve demokrasi platformu depremin yarattığı yıkımın sonuçlarını ortadan kaldırabilmek ve daha da önemlisi bir daha benzer acılar yaşanmaması için büyük çaba harcamaktadır.

Depreme dayanıklı yerleşim alanları ve yapılar tasarlamanın, üretmenin, deprem hasarı ve can kayıplarının azaltılmasının bilinen tek yolu mühendis, mimar ve şehir plancılığı hizmetlerinin eksiksiz bir şekilde uygulanmasıdır.

Benzer felaketleri bir daha yaşamamak için derhal adım atılmalıdır. Yapı denetimi sistemi TMMOB ve bağlı Odalar, üniversiteler ve ilgili kesimlerin katılımıyla kamusal bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir. Yapılaşmadan kaynaklanan risklerin bertaraf edilmesi için çağdaş bir "risk yönetim" sistemi oluşturulmalıdır.

Güvenli yapılaşmanın sağlanması ve tüm bu süreçlerin sağlıklı işletilebilmesi için meslek odalarının sürece etkin katılımını sağlayacak yeni bir planlama, tasarım, üretim ve denetim süreci modeli benimsenmelidir.

Depremlerde can kayıplarının önlenmesi için izlenmesi gereken tek yol, mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin bilimsel-teknik doğruların ışığında kamucu bir yaklaşımla uygulanmasıdır.”

Şanlıurfalı Gazetecilerden Gülebak’a Ziyaret! Şanlıurfalı Gazetecilerden Gülebak’a Ziyaret!

Editör: Halime Çiftçi