Gündem

Şanlıurfa’da Gezilecek 35 Yer

Abone Ol

Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler Neresidir?

Ayn Zeliha Gölü

Rivayetlere göre, Nemrut’un kızı Zeliha babasının ilahlığını reddedip ve Hz. İbrahim’ın dinine inandığını söyleyince , babası tarafından ateşe atılır. Nemrut, diri diri kızının can verişini izler. Daha sonra, Zeliha’nın düştüğü yerde bir göl ve içinde balıklar oluşur. O günden bu güne bu göl, Zeliha’nın gözyaşları ve pınarı manasına gelen Ayn-Zeliha Gölü adıyla anılmaktadır.

Balıklı Göl

Rivayete göre Hz. İbrahim Şanlıurfa Kalesi’nden ateşeatıldıktan sonra, bir mucize gerçekleşir.Bu esnada Allahü Teala tarafından “Ey ateş İbrahim’e karşı serin ve selamet ol” emri üzerine ateş suya, odunlar da balığa dönüşür ve etraf güllük gülistanlık olur. Bu mucizenin gerçekleştiği yer Balıklıgöl ve çevresidir.

Gümrük Hanı

Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1563 yılında Urfa Sancakbeyi Halhallı Behram Paşa tarafından yaptırılmıştır. Avlusundan Halil ür-Rahman Gölü’nün suyu geçmektedir.

Bedesten

1562 yılında inşa edilen Bedestem, Gümrük Hanı’nın hemen yanındadır. İçerisinde Urfa’ya özgü giysi ve aksesuarlar satılmaktadır.

Bakırcılar Çarşısı

1800’lü yıllarda yapılan bu çarşı ilk olarak halı, kilim ve keçelerin satıldığı yer olarak kullanılmıştır. Daha sonra yemenici pazarı olarak kullanılan bu yer en son bakırcı esnafına bırakılmıştır.

Hasan Paşa Camii

Balıklıgöl yakınında, Akarbaşı mevkiindedir. Camiinin, 15.yy’ da, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan tarafından yaptırıldığı zannedilmektedir.

Haleplibahçe Müze Kompleksi

Paleolitik Çağ’dan İslamiyet dönemine kadar yaklaşık 10.000 eserin sergilendiği Arkeopark ve Edessa Mozaik Müzesinden oluşan Haleplibahçe Müze Kompleksi, 34.000 metrekare kapalı alanıyla Türkiye’nin en büyük müzesidir.

Halil-ür Rahman Camisi

Cami, hemen Balıklı Göl’ün yanındadır. Burası ilk olarak kilise olarak inşa edilmiş, daha sonra Abbasiler döneminde camiye dönüştürülmüştür.

Haşimiye Meydanı

Tarihi çarşıların olduğu bölgededir. Halk dilinde “Aşağı Çarşı” diye anılan bölgenin merkezidir.

Hz. İbrahim Mağarası

Hz. İbrahim Peygamberin bu mağarada doğduğuna inanılılmaktadır.Mağranın yanındaki camiye de Mevlid-i Halil Camii adı verilmiştir.

Hz. Eyüp Peygamber ve Makamı

Cüzzam hastalığına tutulan Eyyüp Peygamber bu mağarada ibadetlerine karısı ile devam eder. Hiç bir zaman isyan etmez. Allah-ü Teala Hz. Eyyüp’e mağaranın hemen yanında bulunan sudan içmesini ve yıkanmasını emreder. Eyyüp Peygamber bunun ardından şifa bulur.

İbrahim Tatlıses Müzesi

İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi’nde, Şanlıurfalı sanatçıları yakından tanımak mümkün. Müzede sanatçıların mumdan yapılmış heykelleri sergileniyor.

Mutfak Müzesi

Şanlıurfa kültürünün ve mutfağının tanıtıldığı sevimlimüze.

On İki Havari Kilisesi (Fırfırlı Camii)

Camii üzerinde rüzgârgülüne benzeyen şekiller olduğundan halk arasında “Fırfırlı Kilise” olarak anılmıştır. 1956 yılında camiye çevrilmiştir.

Piazza

Şehrin en büyük AVM’si.

Rizvaniye Camisi

Balıklıgöl’ün kuzey tarafında bulunan camiidir.

Şanlıurfa Kalesi

Dambak Tepesinde bulunan kalenin M.Ö. 2000 yılında yapıltığı tahmin edilmektedir.Kale üstünde bulunan iki taş sütunun da Hz. İbrahim’in ateşe atılmasında mancınık olarak kullanıldığı söylenir. Kalenin arkasındaki mahalleye Kırk Mağara ismi verilir. Her evin bir mağarası vardır.

Tarihi Urfa Çarşısı

Kesinlikle gezilip görülmesi gereken yerlerden,tarihinkokusunu her taşında alacaksınız. Ayrıca, bakır , gümüş hediyelik eşyalarla Urfa’nın meşhur isotundan alabilirsiniz.

Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi

Kurtuluş döneminde karakol olarak kullanılan bu bina şuantarihi müzeolarak değerlendirilmektedir. Halen binanın çeşitli yerlerinde kurşun izleri bulunmaktadır. Müslüm Gürses Müzesi de hemen yanındadır.

Harran Üniversitesi

Dünyanın ilk üniversitedir.

Fırat Nehri

Urfa’ya kadar gitmişken Fırat’ı görmeden olmaz. Özellikle Birecik’te nehrin kenarında yürüyüşte yapabilirsiniz.

Göbekli Tepe

Dünyanin en eski akeolojik tapınağıdır. Bence dünya çapında öneme sahip bir yer. Gitmeden aşağıdaki videoları mutlaka izleyin. Ben 3 ünü de bir solukta izledim.

Halfeti

Şanlıurfa’ya 112 km uzaklıktadır.Halfeti’nin bir kısmı Birecik Barajı’nın göl suları altında kalmıştır. Fırat nehrinin altında kalan kendine özgü taş mimarisiyle “Saklı cennet ve “Kayıp kent” olarak da anılmaktadır. Ayrıca, Halfeti ” siyah gülü” ile meşhurdur.

Atatürk Barajı

Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük barajıdır. Atatürk Barajı, tamamen Türk işçi ve mühendisinin emekleriyle gerçekleştirilmiştir.

Birecik Kelaynak Üretme İstasyonu

Nesli tükenmek üzere olan ve sadece Birecik’te görülen Kelaynak kuşlarını korumak amacıyla kurulan istasyondur. Bu anlamda Avrupa’nın en büyüğüdür.

Bazda Mağaraları

Üzerindeki kitabelerden mağaranın 13.yüzyıldan kalan bir taş ocağı olduğu anlaşılmaktadır.

Harran Evleri

150-200 yıl önce yapılan kubbeli Harran Evleri‘nin dünyada bir benzeri daha olmadığı söyleniyor.

Şanlıurfa ‘Da Nerede Yemek Yenir?

Seyir Tepesi Cafe

Şanlıurfa manzarasıylaçay,kahve,nargilekeyfi yapabileceğiniz güzel bir mekan.

Çağdaş Ocakbaşı

Urfa’da kebap yiyebileceğiniz en iyi adreslerden bir tanesi.

Şanlı Miroğlu Kadayıf & Billuriye

Urfa’ya geldiğinizde kesinlikle burada billuriye yemelisiniz.

Süper Atom Vitamin

Türk usulüsmoothie atomu mutlaka denemelisiniz.

Çulcuoğlu Restaurant

Urfa’da misafirlerinizi iyi bir şekilde ağırlayacağınız yerlerden. Ayrıca, baklavaları da gayet lezzetli.

Ciğerci Arapoğlu

Urfa’nın en iyiciğercilerden.

Çift Mağara

Harika manzarası, şıllık tatlısı, kahvesi ve nargilesiyle güzel bir kafe. Mağarada olması ayrıca mekanı farklı kılıyor.

Köprübaşı Kahvaltı Salonu

Salaş yer fakat kahvaltısı süper.