Türkiye’nin en sıcak illerinin başında gelen Şanlıurfa’da, havaların soğumasıyla birlikte özellikle ilçe, belde ve köylerde ikamet eden vatandaşlar kış hazırlıklarını tamamlamaya başladı. Kışlık odun ve kömürlerini alan vatandaşlar, ardından elektrikli soba satıcılarının yolunu tuttu.

Şanlıurfa-19

Ekim ayının sonlarına doğru satışların başladığını belirten soba satıcıları, genelde doğal gaz olmayan ilçe ve köylerde yaşayan vatandaşların soba aldıklarını söyledi.

Konu ile ilgili Urfanatik mikrofonlarına konuşan Mehmet Aldemir, elektrikli sobanın doğalgazın olmadığı yerlerde, eski klima kullanımından daha avantajlı olduğunu belirtti.

Şanlıurfa Elektirikli Soba

Eti senin kemiği benim devri sona eriyor Eti senin kemiği benim devri sona eriyor

 “DOĞALGAZIN OLMADIĞI YERLERDE SOBA TERCİH EDİLİYOR”

Yaklaşık 17-18 yıldır soba satışı yaptığını söyleyen Mehmet Aldemir, “Satışın en yoğun olduğu dönem, Ekim ayından Ocak ayına kadar olan 3 aylık süredir. Bugün Yenişehir, Karaköprü, TOKİ, Maşuk, Ahmet Yesevi ve Devteşti bölgelerinde çok fazla soba satışımız yok. Genelde Eyyübiye, Şıh Masut, Yakubiye, Sigorta gibi Bahçelievler'deki eski konutlarda soba kullanılıyor. Doğalgazın olmadığı yerlerde, eski klimalara göre soba daha avantajlıdır. Ancak, yeni model inverter klimalar, sobadan daha avantajlıdır; klima daha az yakıt tüketir, soba daha fazla yakar” dedi.

Urfa-7

“KALİTEYE GÖRE SOBA FİYATLARI DEĞİŞİYOR”

Kaliteli bir sobanın uzun ömürlü olduğunu belirten Mehmet Aldemir, “Ucuz ve markasız ürünler alırsanız ömrü kısa olur. Sobada termostat ve devrilme emniyeti olmalı. Örneğin, uyurken soba devrilirse, otomatik kapatma özelliği yangınları önler. Şu anda en ucuz sobalar 500-600 TL'den başlıyor. En pahalı sobalar ise 2500-3000 TL arasında değişiyor. Kalitesine göre; birinin kablosu yanmaz iken, diğeri normal kablodur. Birinin camı kolay kolay çatlamaz, diğeri ısınınca hemen çatlar. Devrildiği zaman birisi anında kırılırken, diğeri ağır bir darbe almadıkça kırılmaz” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa-19

“SOBAYI OTOMATİK MODDA KULLANMAK GEREKİYOR”

Mehmet Aldemir konuşmasının devamında, “Tabii ki, sobayı otomatik modda kullanmalısınız, her 20-25 dakikada bir soba kendini korumaya alıp dinlenmelidir. İçindeki camın, telin, plastiğin yanmaması ve zarar görmemesi için bu gereklidir. Ayrıca, bu elektrik faturasına da faydalıdır. Her 20 dakikalık durma, 24 saatte 480 dakikalık tasarruf sağlar” dedi.

Editör: Rojda Çiçek