Kaynak: Haber Merkezi
Şanlıurfalı Vekil Milli Eğitim Bakanına sordu!
DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, öğretmen açığı, yetersiz derslikler, temizlik, hijyen eksikliği ve taşımacılık gibi sorunlarla ilgili TBMM’de Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soru önergesi verdi.
Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki 20 milyonu aşkın öğrenci ve 1,2 milyona yakın öğretmen için yeni eğitim öğretim dönemi başladı.
Bu kapsamda DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, öğretmen açığı, yetersiz derslikler, temizlik, hijyen eksikliği ve taşımacılık gibi sorunlarla ilgili TBMM’de Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soru önergesi verdi.
Milletvekili Ömer Öcalan, soru önergesinde şu ifadeleri kullandı;
“Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Yusuf TEKİN tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’ nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla dilerim.09/09/ 2024
Vekili bulunduğum Urfa 2024/2025 eğitim-öğretim yılına öğretmen açığı, yetersiz derslikler, temizlik, hijyen eksikliği ve taşımacılık gibi sorunlarla başlamıştır.
750 bin öğrencinin eğitim gördüğü Urfa’da 23 bin derslik bulunmaktadır. Türkiye genelinde derslik başına düşen öğrenci ortalamasının 20 olması gerekirken, Urfa’da eğitim gören 80 bin Suriyeli öğrencinin de entegre edilmesiyle birlikte özellikle İlk ve orta kademedeki sınıfların mevcudu 50'yi bulmaktadır. Bu durum eğitim kalitesini düşürmekte ve öğrencilerin başarısını doğrudan etkilemektedir.
Kürtçe seçmeli ders hakkı 2012 yılından itibaren yürürlüğe girmiş olmasına rağmen aradan geçen zamanda sadece 132 öğretmen ataması yapılmış, velilerin Kürtçe seçmeli ders talepleri ‘yeterli talep yok ya da ders verecek eğitmen yok’ denerek görmezden gelinmiştir.
Okullardaki öğrenci sayısı fazla olmasına rağmen yardımcı personel eksikliği nedeniyle okullarda ciddi temizlik sıkıntısı ve hijyen sorunu yaşanmaktadır. Türkiye’nin batısındaki kentlere giden mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitim-öğretiminin aksaması, bu öğrencilerin eğitim kaybını önlemeye yönelik bulundukları illerde herhangi bir çalışma yapılmaması ve taşımalı eğitim gibi konular da Urfa’da eğitimi zora sokmaktadır.
Bu bağlamda;
1. Türkiye genelinde derslik başına düşen öğrenci ortalamasının 20 olması gerekirken, Urfa’da eğitim gören 80 bin Suriyeli öğrencinin de entegre edilmesiyle birlikte özellikle İlk ve orta kademedeki sınıfların mevcudunun 50'yi bulduğu iddiaları bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
2. 2024/2025 eğitim-öğretim yılı içinde bakanlığınız tarafından Urfa’ya kaç öğretmen ataması yapılması planlanmaktadır? Urfa’ya atanacak öğretmen sayısı Urfa’nın öğretmen gereksinimlerini karşılayacak mıdır?
3. Urfa’da Kürtçe seçmeli ders talebinde bulunan velilerin taleplerinin ‘yeterli talep yok ya da ders verecek eğitmen yok’ denerek görmezden gelindiği iddiaları doğru mudur?
4. Urfa’da kaç öğrenci Kürtçe seçmeli ders almaktadır? Urfa’da görev yapan kaç Kürtçe öğretmeni bulunmaktadır? Urfa ilinde Kürtçe ders veren öğretmen sayısı yeterli midir?
5. Bakanlığınızın Urfa’da eğitim kalitesini ve öğrencilerin başarısını yükseltmeye ve yönelik herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır?
6. Türkiye’nin batısındaki kentlere mevsimlik tarım işçisi olarak giden yurttaşlarımızın eğitim ve öğretimlerinin aksamaması için bakanlığınızın herhangi bir eylem planı olacak mıdır?
7. Bakanlığınız tarafından Urfa’da okullardaki temizlik sıkıntısı ve hijyen sorununu gidermeye yönelik yardımcı personel alımı yapılması planlanmakta mıdır?”
Yorumlar