Son günlerde gıda ürünlerinde yaşanan sahtekarlıklara bir yenisi daha eklendi. Dolandırıcıların yeni hedefi ise evlerde özellikle yemeklerde kullandığımız baharat yer aldı. Peki baharat alırken nelere dikkat etmeliyiz? İşte o ayrıntılar haberimizde.

Yemeklerin olmazsa olmazları arasında yer alan baharatlar her yemeğe ayrı bir lezzet katıyor. Birçok çeşidiyle marketlerde ve aktarlarda yerini alan baharatların taze olup olmaması çok önemli.

Pulbiber, karabiber, kekik, nane, kimyon, zencefil, safran, limon tuzu, tarçın, zerdaçal, köri, susam, karanfil, daha birçok çeşidiyle Türk mutfağında önemli yere sahip. Rengi ve cezbedici kokusuyla her ne kadar dikkatleri üzerine çekse  de bu tür baharatların içine gıda boyası, talaş, leblebi tozu gibi ürünler karıştırılıp piyasada satılıyor.

Urfanatik Gazetesi olarak Şanlıurfa’da aktarcı Mehmet Gişioğlu’na mikrofonumuzu uzatarak baharat alırken nelere dikkat etmeliyiz, iyi bir baharat nasıl anlaşılır? Diye sorduk.

Sosyal Yardım Alanlar Dikkat Yardımınız Kesilebilir Sosyal Yardım Alanlar Dikkat Yardımınız Kesilebilir

Mikrofonumuza konuşan Gişioğlu, baharat alırken ürünün kaliteli olması gerektiğini ve orijinal baharatlarda keskin kokunun olduğunu söylerken vatandaşların güvenilir yerlerden alışveriş yapma konusunda da uyardı.

“VATANDAŞLAR BAHARAT ALIRKEN GÜVENİLİR YERLERDEN ALMALI”

Son zamanlarda baharatların içine birçok şey katıldığını söyleyen Mehmet Gişioğlu, “Zencefilin içine leblebi tozunu içine karıştırıyorlar, toz karabiberin içerisine de talaş tozu ekliyorlar. Tane ve toz karabiberin kilosu 400 TL, bazı toptancılarda kilosu 150 TL, arada baya fark var. Vatandaşlar baharat alırken güvenilir yerlerden almaları lazım, ucuz şeyleri almasınlar orijinal zencefilin kilosu 400 TL, 200 TL’ye satan da var. Orijinal zencefil sarımtırak renkte olur hiçbir zaman beyaz renkte olmaz, pul biberin içerisine de kiremit tozu katıyorlar. Orijinal sumak’ın kilosu 200 TL” dedi.

“HAZIR AMBALAJ ÜRÜNLERE KARŞIYIM”

Mehmet Gişioğlu konuşmasının devamında, “Piyasada 250 TL’ye karabiber var fakat içerisinde birçok şey bulunmakta, baharat tüketenler az da olsa iyi veya kötü olduğunu anlar. Hazır ambalaj ürünlere karşıyım çünkü onların belli bir raf ömrü vardır. Şanlıurfa’da çoğu baharatı kendi elimizle çekiyoruz paketlenmiş ürünlerin tadı ve kokusu olmaz iyi bir karabiber kokladığın zaman burunu yakar” sözlerini sarf etti.

 

Muhabir: Ayhan Kesici