9 Eylül’de başlayacak olan 2024-2025 eğitim öğretim yılına az bir süre kala, okula giden çocuklar için sağlıklı beslenme menüsü birçok veli tarafından araştırılmaya başlandı. Okul çağındaki çocuklarda doğru besin tercihlerine özen göstermeli ve beslenme çantası sağlıklı bir menü düzenine göre ebeveynler tarafından her gün düzenli bir şekilde yapılmalı.

Düzenli ve sağlıklı bir şekilde yapılan beslenme çocukların, öğrenme güçlerini artırmalarını ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmelerini sağlar. Bu sayede çocuklar, okul hayatlarında daha başarılı olurken gelecekte daha sağlıklı bir yaşam sürebilir.

Urfanatik Gazetesi olarak okula yeni başlayacak çocuklarda sağlıklı beslenme nasıl olur, ebeveynler nelere dikkat etmeli konusunu Uzman Diyetisyen Semira Avcı’ya sorduk.

Beş farklı isimle yaşıyor! Kendisini bulmak için dava açtı Beş farklı isimle yaşıyor! Kendisini bulmak için dava açtı

Urfanatik Mikrofonlarına konuşan Semira Avcı, günün en önemli öğününün kahvaltı olduğunu ve çocuğa besin seçme özgürlüğünün sunulması gerektiğini belirtti. Ayrıca Avcı, basit şeker alımının sınırlandırılması gerektiğine de dikkat çekti.

“OKULLARI AÇILMASINDA ÇOCUKLARIN BESLENMESİNDE DEĞİŞİKLİKLER OLACAK”

Beslenme çocukların zihinsel ve bedensel gelişimi için temel bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Diyetisyen Semira Avcı, “çocukların bu dönemde kazanacakları sağlıklı beslenme alışkanlıkları yaşamın ileriki dönemlerinde de sürdürecekleri beslenme alışkanlıklarının da temelini oluşturacaktır. Uzun bir tatilden çıktık okulların açılmasıyla beraber beslenmede tabii ki değişiklikler olacaktır. Yoğun bir tempoya girecekler, yoğun bir çalışma ortamına girecekler. Bu yüzden bu çocukların beslenmelerinin dengeli ve yeterli bir şekilde tamamen planlanmış olması gerekiyor. Çünkü bu çocukların beslenmesi hem büyümeleriyle hem de akademik olarak başarılarıyla doğrudan ilişkili oluyor” dedi.

“AİLELER GÜN İÇERİSİNDE ŞEKER İÇEREN ÜRÜNLERİ YAVAŞ YAVAŞ ÇIKARTMALARI GEREKİYOR”

Proteinden, vitaminden ve minerallerden zengin, posa içeriğinden zengin beslenme modelinin oluşması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Semira Avcı, “Peki sağlıklı beslenme nasıl olması gerekiyor? Bu yaş grubundaki çocuklar büyüme ve gelişme çağında oldukları için daha doğrusu sürekli bir büyüme halindeler. Bu büyümenin daha sağlıklı bir büyüme olması için de gün içerisinde alması gereken kalori ihtiyacının ve besin öğesi ihtiyacının o yaş grubundaki çocuğun olması gereken normal ihtiyacına göre ayarlanması gerekiyor. Bunun dışında basit şeker alımının sınırlandırılması gerekiyor. Bunu da şöyle yapabilirler aileler gün içerisinde beslenmeden basit şeker içeren ürünleri kademeli olarak yavaş yavaş çıkartmaları gerekiyor” diye konuştu.

“ÇOCUĞA BESİN SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SUNMALARI GEREKİYOR”

Günün en önemli öğünü kahvaltı olduğunu beyan eden Diyetisyen Semira Avcı, “Yapılan birçok araştırmada günün en çok atlanan öğünün de kahvaltı olduğu görülmektedir. Bu da daha çok çocuklarda ve ergenlerde, ergenlerde de daha çok kız çocuklarında görülen bir durum oluyor. Kahvaltının atlanılma sebebi de daha çok sabah uyanında olan iştahsızlık veya zaman yetersizliğine bağlı olabiliyor. Yani çocuklar biraz daha fazla uyumak için kahvaltıyı atlatabiliyorlar. Bir diğer kahvaltının yapılmama nedeni de özellikle ergenlerin burada duydukları vücut ağırlıklarıyla ilgili duydukları endişelerden dolayı kahvaltı atlanabiliyor bu durumda. Bunu da şu şekilde yapabiliriz. Ailelerin çocukları kesinlikle zorlamaması gerekiyor. Çocuğa besin seçme özgürlüğünü sunmaları gerekiyor. Çünkü ne kadar üstelerlerse çocuk daha fazlasını yapmak isteyecektir. Çocuk kendi tercihlerini yaptığı zaman kahvaltıyı zevkle yapmış olacaktır” sözlerini sarf etti.

 “KAHVALTI ATLANILDIĞI ZAMAN UYANDIĞIMIZDA DAHA KEYİFSİZ UYANABİLİYORUZ”

Günlük ihtiyaç duyduğumuz kaloriyi kullandığımız zaman bağışıklığımızın daha da güçlendiğini ifade eden Diyetisyen Semira Avcı, “Aslında bedenimiz biz uyurken de çalışmaya devam ediyor, uyurken normal bir şekilde dinlenirken de bedenimiz sürekli bir çalışma halinde. Gece uyurken de aynı şekilde bedenimiz çalışmaya devam ediyor. Günün son öğünü olan akşam yemeği ile ilk öğünü olan kahvaltı arasında nereden baksanız bir saatlik fark bulunuyor. Bu saat içerisinde bedenimiz gün içerisinde tükettiğimiz yani depoladığımız besinleri tüketiyor. Kahvaltı atlanıldığı zaman uyandığımızda daha keyifsiz uyanabiliyoruz gün içerisinde almamız gereken verimi alamayabiliyoruz veya baş ağrısı, mide bulantısı gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz” ifadelerinde bulundu.

Muhabir: Musa Orak