Günümüz aktif yaşamında dış görünüşüne ve sağlığına özen gösteren vatandaşların sayısı gün geçtikçe artmaktadır.
Vatandaşların sıklıkla başvurduğu alanlardan biri de diş klinikleri oldu. Şanlıurfa’da görev yapan uzmanlar çoğunlukla diş taşı, diş çürükleri, kanal tedavileri için geldiklerini belirtti.
Diş bakımının çok önemli olduğunu belirten Diş Hekimi Mehmet Ali Aydın, henüz dişler çok büyük çürümeler yaşamamışken erken tedavinin altını çizerek vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Küçük yaşta diş fırçalama için eğitime başlanılması gerektiğini vurgulayan Hekim Mehmet Ali Aydın büyük sorumluluğun ebeveynlerde olduğunu belirtti.
Urfanatik mikrofonlarına konuşan Diş Hekimi Mehmet Ali Aydın, Şanlıurfa’da ağız hijyeni konusunda önemli açıklamalar yaptı.
“SIKLIKLA YAPILAN HATALAR”
Diş Hekimi Mehmet Ali Aydın;
“Sıklıkla yapılan hatalar hastaların yanlış diş fırçalaması, sert diş fırçalaması, yanlış fırsat seçimi, daha büyük yapılan hata fırçalamamaları, fırça kullanmamaları. Kliniğimize genelde tedavilerini ertelemiş, daha kolay çözülebilecek tedavileri daha zor hâle getirmiş hastalar geliyor. Yoğunlukla diş çürüğü, kanal tedavisi, diş taşı temizliği, geneli hijyen eksikliğinden olan hastalar çok geliyor.”
“DİŞ FIRÇALAMA ALIŞKANLIKLARI YOK”
Diş fırçalama alışkanlığının altını çizen Diş Hekimi Mehmet Ali Aydın;
“Şanlıurfa halkının ağız hijyeni çok iyi durumda değil. Hastaların diş fırçalama alışkanlıkları pek fazla yok. O yüzden diş taşı, diş çürükleri, kanal tedavileri, daha ileri tedaviler hastalar bunları yaptırmak zorunda kalıyor diş temizliklerine dikkat etmedikleri için” ifadelerinde bulundu.
“DİŞ FIRÇALAMA EĞİTİMİ KÜÇÜK YAŞLARDA BAŞLAMALI”
Çocuklarda diş eğitiminin başlamasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Diş Hekimi Mehmet Ali Aydın;
“Diş fırçalama eğitimi küçük yaşlarda başlaması gerekiyor. Veli kontrolünde 4-5 yaşlarda çocuklar fırça kullanmaya başlayabilirler. Velilerin üzerinde de büyük bir sorumluluk var. Takip etmeleri gerekiyor. Çocukların temizliğini gerekirse kontrol ederek onlarla birlikte temizliklerine katkı sağlamaları gerekiyor. Veliler çocukların süt dişleri zaten dökülecek diye diş temizliğini aksatmamaları gerekiyor. O dişlerin erken kaybı ileri etapta çocuklar için başka sorunlar doğurabiliyor. Süt dişleri de önemli onları da temizlemeleri gerekiyor. İlaç kullanımına gelirsek de doktor kontrolünde olmadan evde bulunan herhangi bir ilaç, ailenin kendi aldığı inisiyatifle çocuğuna ilaç vermemesi gerekiyor. Bu ilaçlar dişlerde renklenme yapabiliyor, erken diş kayıpları sonrasında kendi dişleri çıktığında onlarda hasar oluşturabiliyor. Çocuklarda diş çıkarma aşamasında önden önceki aşamada her zaman temizliğine dikkat etmeleri gerekiyor. Belli periyotlarla doktora gidip kontrol ettirmeleri gerekiyor. Diş sürümleri normal mi? Diş sayıları normal mi? Eksik dişleri var mı? Bunların kontrol edilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
“DİŞ ETLERİNE ZARAR VERİYOR”
Diş Hekimi Mehmet Ali Aydın;
“Günün içindeki eksik diş fırçalamanın yerini diş ipi kullanımı doldurmaz. Hastanın sabah, öğle, akşam, yemeklerden sonra dişinin üzerinde kalan yemek artıkları uzaklaştırması gerekiyor. Diş ipi dişlerin arasında fırçayla çıkaramadığı yemek artıklarını diş eti kullanarak çıkarabilirler. Kürdan kullanımını hastalara önermiyoruz. Kürdanı dişlerin arasında kalan yemek artıklarını uzaklaştırmak için kullanıyor hastalar. Ama istemeden dişlerine, diş etlerine zarar veriyorlar kürdan kullanarak. Dediğim gibi diş ipi, ara yüz fırçası bunları kullanarak daha sağlıklı, diş etlerine sahip olabilirler. Hastalar fırçalamayı eksik bırakarak gargara kullanımının ardına sığınıyorlar. Gargara çok uzun süre devamlı kullanıldığı zaman yarardan çok zarar verir hastaların diş etlerine. Onu da haftada 2 gün belirleyerek kendilerine diş fırçalamanın ardından kullanabilirler” dedi
“GÜNDE EN AZ İKİ DEFA”
Son olarak diş fırçalama tekniğini anlatan Diş Hekimi Ayşe Ertuğrul;
“Hastalarımıza günde en az iki defa fırçalamalarını tavsiye ediyoruz. Diş etinden dişe doğru sürekli süpürme hareketiyle her diş üstünden 4-5 defa geçeceğiz. Diş etinden dişe doğru güzelce süpürme hareketleriyle temizliyoruz. İç tarafları ihmal etmeden diş etinden dişe doğru süpürme hareketleriyle fırçalıyoruz. Ön bölgelerimize geldiğim zaman da fırçayı dik tutuyoruz. Orta sertlik diş fırçamız olacak. En son da üst yüzeylerimizi fırçaladık ve fırçamızın başı küçük olacak. Böyle büyük bir fırça olmayacak. Başı küçük olacak ki ağzımızda istediğimiz her yer güzel bir şekilde her yer temizlensin.”