Şanlıurfa’ya bağlı Ceylanpınar ilçesi, tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Geçmişi 5 Bin yıl öncesine dayanan ilçe, Asurlular döneminde “Vaşşugar” olarak bilinirdi ve Mitanni Devleti’nin başkenti olarak önemli bir yerleşim yeri konumundaydı.
Osmanlı döneminde ise günümüzde Suriye sınırları içinde bulunan Resulayn ilçesine bağlı olan bölge, 16 Nisan 1946’da alınan kararla “Ceylanpınar” adını aldı. Hem “Resulayn” hem de “Ceylanpınar” isimleri Türkçede “pınarbaşı” anlamına gelmektedir.
İlçe adını, bölgedeki ceylanlardan ve içinden geçen Habur Çayı’ndan almakta. Şanlıurfa’ya 142 kilometre uzaklıkta bulunan Ceylanpınar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli sınır ilçelerinden biri olarak öne çıkıyor.
İlçeye ulaşım karayolu ile sağlanırken, özellikle ticaret ve tarımsal faaliyetler açısından büyük bir hareketlilik gözlemleniyor.
İlçede dünyanın en büyük tarım arazilerinden olan TİGEM arazileri bulunuyor. Hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle dikkat çeken Ceylanpınar, sahip olduğu verimli topraklar ve geniş tarım arazileriyle de bölge ekonomisine önemli katkılarda bulunuyor.