Gündem

Şanlıurfa'nın büyük sorunu için önemli adım!

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Şanlıurfa’da eğitim alanında yaşanan sorunların çözümü için TBMM’ye araştırma komisyonlarının kurulması için önerge verdi.

Abone Ol

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi ( DEM Parti) Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, yeni yasama yılının açılmasıyla Şanlıurfa’nın sorunlarını gündeme getirmeye devam ediyor.

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, başta Şanlıurfa olmak üzere diğer illerdeki eğitim sorunların çözümü için TBMM’ye araştırma komisyonların kurulması için önerge verdi.

Özelikle her konuşmasında, her önergesinde Şanlıurfa’daki eğitim sorunlarına değinen Milletvekili Dilan Kunt Ayan, sorunların çözümü için araştırma komisyonların kurulması talebiyle meclise önerge verdi.

Milletvekili Ayan, çeşitli başlıklar altında meclis araştırma önergelerini sunacaklarını ve bu konuları yakından takip edeceklerini ifade etti.

Dilan Kunt Ayan, önergesinde şu ifadeleri kullandı; “Türkiye’de yeni eğitim-öğretim yılının başlaması ile beraber var olan sorunlar da gün yüzüne çıkmaya devam etmektedir. Birçok ilden gelen “yetersiz öğretmen, sınıf sayısı fazlalığı, eğitim materyallerine ulaşamama, ekonomik sorunlar yüzünden okula devam edememe” gibi sorunlar seçim bölgem Urfa’da da yoğun olarak yaşanmaktadır. Eğitimde eşitsizliği doğuran bu sebepler çocukların okullarına gidememesine gitse dahi nitelikli eğitim alamamasına sebep olmakta bu durum Liselere Giriş Sınavı (LGS), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) gibi çocukların geleceğini şekillendiren sınavlarda başarısızlıkların ortaya çıkmasına, aileler ve çocuklar ne kadar emek verse de Bakanlıktan kaynaklı sorunlardan ötürü diledikleri geleceği seçememelerine sebep olmaktadır. Urfa’da eğitim sorunlarının araştırılması ve kapsamlı politikalar üretilmesi amacı ile Anayasanın 98. ve İç Tüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederiz.

GEREKÇE

Türkiye’de anayasal hak olarak güvence altına alınan eğitim hakkı maalesef ki eşit, ulaşılabilir, nitelikli olmaktan uzak durumdadır. Ekonomik krizin derinleşmesi ile birlikte öğrencilerin nitelikli bir eğitime erişimi zorlaşmış, aileler kırtasiye masraflarını karşılamakta dahi zorlanır duruma gelmiştir. Okullarda yeterli sayıda öğretmenin bulunmaması, sınıfların çok fazla kalabalık olması, ekonomik sebeplerle okula devam edilememesi gibi yaşanan sorunlar çocukların anayasal haklarının dolaylı olarak ihlal edilmesine sebep olmaktadır.
2024-2025 eğitim-öğretim yılı içerisinde Urfa’da yaklaşık 754 bin çocuk okula başladı. Bu sayı Türkiye’de elliden fazla ilin nüfusundan dahi daha fazladır. Urfa nüfusunun da üçte birini oluşturmaktadır. 2555 okulda 28 bin öğretmenle başlanan Urfa’nın eğitim-öğretim yılında ise sorunlar artmaya devam etmektedir. Okul eksiklikleri nedeniyle açılmayan okullar öğrencileri ve aileleri mağdur etmeye devam etmektedir. İki yıl önce 200'ün üzerinde okul yapımı için temeller atılmış ancak geçen süreye rağmen bu okullardan çoğunun fiziksel eksiklikleri ve inşaatları bitmemiştir. Özellikle Haliliye, Karaköprü, Eyyübiye ve Ceylanpınar gibi merkez ilçelerde bulunan bu okulların açılmaması eğitime ket vurmaktadır. Veliler çocuklarını ulaşım açısından uzak ve sorunlu okullara göndermeye mecbur kalmakta, ek külfetler yüklenmekte ve öğrencilerin akademik-sosyal hayatları olumsuz etkilenmektedir. Birçok okulda sınıfların kapasitenin üstünde kalabalık olması tarafımıza iletilen sorunların başında gelmektedir. İşgücü Uyum Programı kapsamında tasarruf tedbirleri sebebiyle okullarda sadece üç gün verilen hijyen hizmeti çok kalabalık olan okullarda sağlık sorunları doğurmaya da gebe durumdadır. Öğrencilerin hijyenden uzak ortamda eğitim-öğretim görmeye zorlanması velileri de tedirgin etmekte, bu konuda şikayetler sıkça tarafımıza iletilmektedir. Bununla birlikte; yoğun mevsimlik emekçilerin olduğu bölgede mevsimlik işçi olarak çalıştırılan çocukların okula devam etmesi çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Okullar başladıktan sonra dahi çocuklar tarlalarda çalışmaya devam etmekte, eğitim-öğretim haklarından mahrum kalmaktadırlar. Ekonomik krizin derinleşmesi ile birlikte mevsimlik işçi olarak çalıştırılan çocukların sayısında yoğun bir artış olduğu gözlemlenmekte, bu durumun yanı sıra ekonomik krizle beraber okulunu bırakıp çalışmak zorunda bırakılan çok fazla öğrenci olduğu bilgisi de eğitim emekçileri tarafından sıkça paylaşılmaktadır.
Öğrenci sayısının çok yoğun olduğu Urfa’da öğretmen sayısı ise nitelikli bir eğitim için yeterli değildir. İlde on binden fazla öğretmen açığı mevcut olmasına rağmen ısrarla atamalar yapılmamaktadır. Hali hazırda eğitime devam eden öğretmenler aşırı kalabalık sınıflarda, yoğun ders saatlerinde çalışarak eğitim vermeye çalışmakta, bu durum öğretmenlerin de çalışma koşullarını zorlu hale getirmektedir.
Bütün bu sorunlar öğrencilerin geleceğini derinden etkilemektedir. 2023 yılında LGS puanıyla girilen Anadolu Liseleri, Fen Liseleri, Proje Uygulamalı Ortaöğretim kurumlarının kapasite sayısı Urfa’da 206 bin 414’ken, sınava giren 1 milyon 38 bin 192 öğrenci olmuştur. Sınava giren öğrencilerin sadece %20’si LGS puanıyla kabul edilen devlet okullarından birine girebilmiştir. Bu durum üniversiteye giriş sınavlarında da devam etmekte, Urfa’da her yıl binlerce öğrenci sınavı geçemeyerek üniversiteye yerleşememektedir.
Çok büyük genç nüfus potansiyeli olan Urfa’da nitelikli, ulaşılabilir, eşit bir eğitim sistemi işletilmediği için gençler uyuşturucu gibi bağımlılıklara yönelmekte, bu durumun acı tablosu son zamanlarda da sık sık sosyal medyaya yansımaktadır. Okula devam etmesi gereken öğrencilerin geleceksizlik umudu yaşaması, okulların ilgi çekici mekanlar olmaktan çıkarılıp hijyenden uzak, kalabalık, huzursuz, sosyal-ekonomik sınıfları derinleştiren birer kuruma dönüşmesi öğrencilerde de bir soğuma meydana getirmektedir. Bu tablo her geçen gün giderek vahimleşmektedir.
Türkiye’nin en yüksek öğrenci potansiyeline sahip Urfa’da eğitim sorunlarının detaylı bir şekilde araştırılması, sınavlardaki başarısızlığın sebeplerinin ortaya konulması, binlerce öğrenciyi ve aileyi ilgilendiren özellikle ekonomik sorunlara dair kapsamlı politikaların üretilmesi, gençlerin okumaya/araştırmaya sevk edilmesi, eğitim emekçilerinin yaşadığı sorunların çözülmesi için adımlar atılması amacıyla Mecliste araştırma komisyonu kurulmasını arz ederim” dedi.