Mezopotamya’nın kurak topraklarına binlerce yıldır can veren Fırat ve Dicle nehirlerinde çeşitli  endemik türler görülüyor.

Endemik türlerden bir tanesi de  Fırat kaplumbağası. Fırat kaplumbağası (Rafetus euphraticus) ülkede yaşayan 5 tatlı su kaplumbağasından biri olarak dikkat çekiyor. Orta büyüklükte sayılabilecek türün diğer kaplumbağalardan genel olarak farkı, üst kabuklarında keratin plaklar yerine yumuşak bir deri bulunması ve burun yapısının uzun olmasıdır.

Tüp fiyatları yüzde 300 arttı: İşte güncel fiyatlar Tüp fiyatları yüzde 300 arttı: İşte güncel fiyatlar

olan türler listesine eklenen Fırat Kaplumbağası Bozova ilçesine bağlı Yaslıca kırsal mahallesinde kıyıya vurdu. Balıkçı Emrah Kaymaz tarafından görülen Kaplumbağa kontrolleri yapıldıktan sonra tekrar suya salındı.

Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Hakan Akgün konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Rafetus Euphraticus, yaygın adıyla Fırat Kaplumbağası Trionychidae familyasından 2016 yılında Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN), onu nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin listesi olan "Kırmızı Listeye dahil etti. Kıyıya vuran misafirimizin kontrolleri yapıldıktan sonra tekrar suya salınmıştır. Yaslıca’da Emrah Kaymaz'ın bu örnek davranışından ve doğayı sahiplenmesinden  dolayı kendisine teşekkür ederim.”

Muhabir: Musa Orak