Şanlıurfa’nın gözde ilçelerinden biri olan Hilvan köyü güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Doğuşu Hoşin Köyünden göç ederek harabe olan Karacürün’e yerleşen 5 kişilik aileyle başlayan yaşam yıllara meydan okuyor.

Daha sonrası oraya gelip yerleşen göçebeler sayesinde sayı artmış ve büyümüşlerdir. Daha sonrası artan nüfusuyla 30.05.1926 yılında 877 Sayılı Kanun’la Şanlıurfa'ya bağlanarak “HİLVAN” adını almış ve İlçe merkezi olmuştur.

Çok eski medeniyetlere sahip olan Hilvan bir çok kalıntı ve tarihi esere sahiptir. Fırat nehrinin oradan geçmesi ise köy halkı için seyir keyfi oluştururken yabancı ve yerli turistlerin piknik yapmak için uğrak noktaları haline gelmiştir.

935 personel alımı yapılacak 935 personel alımı yapılacak

Hilvan, Güneydoğu Anadolu bölgesinin Orta Fırat havzasında, Şanlıurfa’nın kuzeyinde, Siverek platosunun güneybatısında, eski Fırat nehri yatağında oluşan Atatürk Barajı Gölü’nün güneydoğusunda yer alarak bir çok farklı noktadan ziyaretçi ağırlamaya devam etmektedir.

KARACÜRÜN’ ÜN DOĞUŞU

Hilvan’ın sözlük anlamı “Bağış, Tatlı, Hediye” olup, Meyveleriyle ünlü belde anlamına da gelmektedir. 1800’lü yıllarda Sivas Gürün'den göç eden akraba 5 ailenin gelmesi ile Uluyazı (Hoşin) köyünden göç ederek harabe halinde bulunan Karacürün'e (Hilvan) yerleşmiştir. Karşılıklı iskân yasası neticesinde buradaki Türkler Haymana'ya oradan da Kürtler bu yöreye iskân edilmişlerdir. Yerleşim yerine, aşiret zamanında köy meydanında bulunan Karadibek taşından dolayı bu anlama gelen Karacürün (Curnereş) ismi verilmiştir. Karacürün, Siverek ilçesine bağlı olan Uluyazı nahiyesine bağlanmıştır. Karacürün ‘ün konumu itibarıyla Uluyazı nahiyesine göre daha çok gelişmesi, nahiye ve köylerin buraya bağlanmasına sebep olmuştur. 1926 yılında Şanlıurfa iline ilçe merkezi olarak bağlanarak Hilvan adını almıştır. Daha sonra çevreden gelen başka aşiretlerin birbirleriyle kaynaşmasıyla büyümüştür. Hilvan köyünde çok eski medeniyetlere dayanan birçok tarihi kalıntı ve harabeler mevcuttur. Şanlıurfa ili Hilvan ilçesi ülkemizin en uzun nehirlerinden biri olan Fırat nehri kenarında yer almaktadır. Düz bir ova şeklinde verimli arazilere sahip olan Hilvan’ın 5’i merkez olmak üzere toplam 70 mahallesi bulunmaktadır. Uluyazı nahiyesine göre daha çok gelişmiş, bazı köyler buraya bağlanmış ve bu nedenle de 30.05.1926 yılında 877 Sayılı Kanun’la Şanlıurfa'ya bağlanarak “HİLVAN” adını almış ve İlçe merkezi olmuştur.
Başkanı Sn. Serhan PAYDAŞ, Şanlıurfa ilinin Hilvan ilçesinde doğmuştur. Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesinde Hukuk Fakültesinde okumuş 2001 yılında mezun olmuştur. 2002 yılından günümüze avukatlık mesleğini sürdürmüştür. 2024 Yılı Hilvan’da tekrarlanan 2 Haziran yerel seçimlerinde Hilvan ilçesinde Eş Başkan Garip YEŞİL ile birlikte  belediye başkanı olarak seçilmiştir. Hilvan ilçesinde belediye başkanlığı yapmaktadır.

HİLVAN KAYMAKAMI KİMDİR?

Hilvan Kaymakamı Orhan Gazi KARAKAŞ 1993 yılında Sakarya-Adapazarı'nda doğmuştur. 23.08.2023 Tarihli ve 2023-388 sayılı Cumhurbaşkanlığı Atama Kararı ile Şanlıurfa-Hilvan Kaymakamlığına atanan Orhan Gazi KARAKAŞ  05.09.2023 tarihi itibariyle  Hilvan’daki görevine başlamıştır.

HİLVAN TURİSTİK ALANLAR

Curnereş; Türkçesi karacürün anlamına gelen bu yapıt Hilvan’ın sembolü haline gelmiştir. Curnereş Hilvan’da buğday dövülürken kullanılırdı. Köy  meydanında öncesinde halkın buğday dövmek için kullandığı Curnereş şu anda sembol olarak Hilvan meydanında durmaya devam ediyor. Belediye tarafından da ekstra Curnereş’ te buğday döven temsili bir heykel daha yapılmıştır. Hilvan halkı için önemli bir yere sahip olan Curnereş yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
Fırat Nehri; Fırat nehrinin yanından geçmesi Hilvan halkı için seyir keyfi oluştururken yerli ve yabancı turistlerin favori piknik alanı oldu.
Hoşin (Uluyazı) Köyü Camisi; ilçe merkezine bağlı Uluyazı köyünde yer almaktadır. Bu cami, 1875 yılında düzgün kesme taşlarla yapılmıştır. Miharaba paralel üç sahanlı planla inşa edilen caminin sahanları, ikişer paye ile ortadan kemerle ayrılmıştır.
Nevala Çori Höyüğü; İlçe merkezine bağlı Kantara köyünde yer alan Nevala Çori Höyüğü M.Ö. 8000-8500 yıllara kadar uzanmaktadır. Yerleşme yeri, kireç bir tepenin altında, uzunluğu 100 metre, genişliği 50 metre üzerinde kurulmuştur. İki dere tarafından sınırlanan bir teras üzerinde şekillenen höyüğün dinsel bir merkez olduğu düşünülmektedir. Yapılan kazılarda ise, dünyanın ilk heykeli olarak kabul edilen ve kireçten yapıldığı tespit edilen insan kafası figürü bulunmuştur.
İNİK MAĞARASI; İlçe merkezine bağlı Kırbaşı mahallesinde bulunan İnik Mağarası, ilçe merkezinin güney bölümünde kuytu bir alandadır. Üç katlı mağaralarda, kaya mezarları ve insan yaşam izlerine rastlamak mümkündür. Yerden yaklaşık 30 metre yükseklikte yer alan mağaralar derin bir vadinin içindedir.

HİLVANDA GELENEKSEL GİYİM

Hilvan’da geleneksel erkek giyimi; şalvar, fistan, aba, sığme, puşi (desmal), egaldan oluşur. Eskiden fistan daha çok ilçenin doğusundaki köylerde, şalvar ise ilçe merkezi ve batıdaki köylerde giyilirdi. Beyaz kumaştan ve boydan bir giysidir. Altında aynı kumaştan pijama türünde bir alt vardır. Aba, yün dokumadan el tezgahlarında yapılır. El dokuması olan sığme yelek biçimindedir. Başa sarılan puşi, çok ince ipek, yün veya pamuktan dokunmuştur. Puşi ile birlikte kullanılan egal, halka şeklinde olup keçi kılından yapılır.

HİLVAN’IN KENDİNE HAS TATLARI;

çorba-dev (ayran çorbası)

mehlute

mercimekli köfte

kazan kebabı

patlıcanlı kebap

tirit

söğürme

Kaynak: Haber Merkezi