URFANATİK-Türkiye’nin dört bir yanında ve Şanlıurfa’da 9 Şubat Sigara Bırakma Günü’nde çeşitli etkinlikler yapıldı. Düzenlenen etkinliklerde vatandaşlara sigaranın zararları anlatıldı.
Öte yandan 9 Şubat Sigara Bırakma Günü’nde sigara kaynaklı ölümler ve sigaranın neden olduğu hastalıklar da tekrardan gündeme geldi.
Buna göre dünyada 1 günde 19 bin 100 kişi sigara nedeniyle yaşamını yitirirken; bu sayı Türkiye’de yıllık 83 bin olarak kayıtlara geçti.
Türkiye’de yaklaşık 14,5 milyon yetişkin sigara tüketirken; Yeşilay 16. Bölge Koordinatörü Aziz Çiftçi, konuya ilişkin Urfanatik mikrofonuna açıklamalarda bulundu.
SİGARANIN İÇİNDE 4 BİN ADET ZARARLI MADDE VAR
Bir sigaranın içinde 4 bin adet zararlı madde olduğunu ve bu maddelerden 50’sinin kanserojen madde olduğunu vurgulayan Çiftçi, şu ifadeleri kullandı:
“Bir sigaranın içinde bulunan yaklaşık 4 bin adet zararlı madde var. Bu 4 bin adetin 50 adeti kanser içeren maddeler. Buna genel adıyla nikotin diyoruz. Bunlar içildiği zaman hem içene hem pasif içiciye büyük zararlar veriyor. Bir sigara 12 dakikada tüketiliyor. Bu 12 dakikada tüketilen bir sigaranın içen 30 saniyesini içine alıyor. Geriye kalan 11,5 dakika o sigaranın dumanı dışarıda. Düşünün 11,5 dakika sigara dışarıya duman veriyor ve pasif içicilikte 3 kat katran ve nikotin daha etkili oluyor. Diğer maddeler yüzde 70 etkili oluyor.”
TÜRKİYE’DE 1 YILDA 83 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR
Tütün ürünleri nedeniyle meydana gelen ölümlere ilişkin istatistikleri açıklayan Çiftçi, şunları dile getirdi:
“Tütün ürünlerine bağlı olarak her gün dünyada 19 bin 100 kişi vefat ediyor. Türkiye’de ise 1 yılda 83 bin insan sigara sebepli ölümlere sebebiyet veriyor. Türkiye’de yaklaşık 14,5 milyon yetişkin sigara kullanıyor. Bunun 252 bini de çocuk.”
Sigaranın neden olduğu hastalıklara da değinen Çiftçi, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Bunun yanında yaptığı etkiler de var. Cilt kanseri yapıyor, mide kanseri, ülser, akciğer kanseri, rahim kanseri yapıyor, prostat kanseri yapıyor. Bunların hepsi tütün ürünlerine bağlı, sigaraya bağlı kanser türleri. Bunun yanında kalp-damar cerrahisinde damar tıkanıklığı yapabiliyor, iştahsızlık yapabiliyor, psikolojik olarak insanı çökertebiliyor, fiziksel olarak çöküntüye uğrayabiliyor. Say, say, say bu sebepler var."
ÇOCUKLAR TÜTÜN BAĞIMLILIĞINDA EBEBEYNLERİ ÖRNEK ALIYOR
Çocukların tütün bağımlılığında genellikle ebeveynleri örnek aldığını vurgulayan Çiftçi, sözlerini şu şekilde noktaladı:
“Genelde tütün bağımlılığında ebeveynleri örnek alıyor çocuklar. Yakınlarını, arkadaşlarını örnek alıyor. Aslında en tehlikeli bağımlılıkta tütündür. Tütün diğer bağımlılıkların ilk basamağı oluyor. Çocuk tütünle, sigarayla bağımlılığa başladığı artık o bağımlılık ona haz vermiyor. Yeni bağımlılıklar peşine düşüyor. Alkol, madde… Onun için tütün bağımlılığını çok masum görmemek lazım.”
YEDAM NEDİR?
Sigarayı bırakmak isteyenlerin Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ne (YEDAM) başvurabileceklerini ifade eden Çiftçi, YEDAM’ın 5 başlık altında hizmet verdiğini belirtti. Çiftçi, YEDAM’ın tütün, alkol, kumar, madde ile internet bağımlılığına yönelik hizmet verdiğini kaydetti.
YEDAM’ın klinik psikologlar eşliğinde ücretsiz hizmet verdiğini ifade eden Çiftçi, buradan destek almak isteyen bağımlıların 115’i aramaları gerektiğini söyledi.