Vücudumuz yüksek oranda sudan oluşur. Bu su oranı çocuklarda yüzde 75 iken, ileri yaşlarda yaklaşık yüzde 55’e kadar düşebilmektedir.

Vücudumuz yüksek oranda sudan oluşur. Bu su oranı çocuklarda yüzde 75 iken, ileri yaşlarda yaklaşık yüzde 55’e kadar düşebilmektedir. Normal bir birey su olmadan en fazla bir hafta hayatta kalabilir ancak burada önemli olan başka bir konu da vücudun sıvı dengesidir. Sıvı dengesinin sağlanamaması, tüm organlarımızda ve genel olarak dolaşım sistemimizde kalıcı hasarlara yol açabilir. Vücuttaki sıvı dengesi, günlük harcanan enerji miktarına, yaşa ve çevre şartlarına göre değişebilmektedir. Artan hareketliliğe ve değişen çevre koşullarına bağlı olarak, sıvı alımına ve sıvı içeren besinlerin tüketimine dikkat etmek gerekir. Peki yaşam kaynağı olarak görülen suyun bizim için en temel faydaları nelerdir ve günlük su tüketimini artırmak için neler yapılmalıdır? Gelin bu iki sorunun yanıtını birlikte inceleyelim.

Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

Omurgada, eklemlerde ve eklem disklerinde bulunan kıkırdakların yaklaşık yüzde 80’i su içerir. Uzun süreli susuzluğa bağlı olarak azalan eklem sıvısı, ağrılara yol açabilir. Yeterli miktarda su tüketerek bunun önüne geçebilirsiniz.

Yediğiniz besinlerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olarak vücut dengesini korur.

Günlük su tüketiminizin az olması, cilt bozukluklarına ve kırışıklıklara karşı daha savunmasız hale gelmenize sebep olur. Daha sağlıklı ve güzel görünen bir cilt için günde en az 8 bardak su içilmelidir.

Cildin orta katmanlarında biriken su, vücut ısındığında ter olarak cilt yüzeyine çıkar. Buharlaştığında ise vücudu soğutur. Böylelikle vücut ısısının dengelenmesini sağlar.

Kan basıncını düzenler. Vücudunuzda yeterli miktarda su olmaması durumunda kan basıncı dengeniz bozulabilir.

Su, şekerli içeceklerin yerine tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur. Yemeklerden önce su içmek, tokluk hissi yaratarak fazla yemeyi önler.

Egzersiz yaparken belirli aralıklarla su içmek, vücudun kaybettiği ani sıvıyı kolayca almasını sağlar. Egzersiz sırasında yeterli miktarda su içmek, egzersiz performansınızı olumlu yönde etkiler.

Yapılan araştırmalara göre günlük yeterli miktarda su tüketen kişilerde stres, gerginlik ve depresyon gibi durumların azaldığı kanıtlanmıştır.

Günlük Su Tüketiminizi Nasıl Artırabilirsiniz?

“Kahve araları” vermek yerine “su araları” verebilirsiniz. Gün içerisinde sık sık beslenme planınız dışında bilinçaltınızda bir şeyler yeme isteği bulunuyorsa, masanızda bir şişe su bulundurmanız ve bu gibi anlarda su içmeniz hem tok hissetmenizi kolaylaştıracak hem de su tüketiminizi artırmaya yardımcı olacaktır.

Ana ve ara öğünlerinizde suya oldukça önem verin. Yiyeceklerinizi su, süt veya meyve suyu ile tamamlamanız da su tüketiminizi artırmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra, bazı zamanlarda öğünlerinize çorba ile başlamak da su tüketiminizi artıracaktır.

Seyahat ederken ya da dışarıda gezerken yanınızda bir şişe su taşımanız su tüketmenizi kolaylaştıracaktır.

Özellikle sıcak havalarda fiziksel aktivite öncesinde, aktivite sırasında ve sonrasında su içmeniz sağlığınız açısından önemlidir. Egzersiz sırasında her 15-20 dakikada bir 125-250 ml kadar su tüketmeniz önerilmektedir. Susamayı beklemeden su tüketmeniz, kaybedilen suyun yerine konabilmesi açısından önemlidir.

Bazı sebze ve meyveler su bakımından oldukça zengindir. Salatalık (yüzde 96,7’si su) ve üzüm (yüzde 81,5’i su) sudan sonra en önemli sıvı kaynakları olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra marul, domates, karnabahar, ıspanak, brokoli, havuç, biber, karpuz, çilek, ananas, yaban mersini, elma gibi sebze ve meyveleri de öğünlerinize ekleyerek günlük su tüketiminizi artırabilirsiniz.

Siz de daha formda bir yaşam için düzenli ve yeterli miktarda su içtiğinizden mutlaka emin olun.