Tarihe direnen 150-200 yıllık terzi makinaları Şanlıurfa’nın gözde turistik mekânında terzi ustası Mehmet Kaya ve oğlu Ramazan Kaya tarafından tamir edilip korunmaya devam ediliyor.

Özellikle eski insanların tercih ettiği eski terzilerin bazı parçalarının teknoloji ile birlikte yok olmaya yüz tuttuğu ifade edilirken bozulmaması için yağın önemine değinildi.

Terzicilik Meleğinin İlkleri Şanlıurfa’nın Kalbinde (6)

Şanlıurfa’da bulunan nadir esnafların işini devam ettirecek birinin bulamamasından yakınmasının yanı sıra terzi ustası Mehmet Kaya mesleğini devam ettirmek için elinden geleni yapan oğlu Ramazan Kaya için gurur duyduğunu belirtti.

Terzicilik Meleğinin İlkleri Şanlıurfa’nın Kalbinde (4)

Urfanatik mikrofonlarına konuşan Baba Mehmet Kaya ve oğlu Ramazan Kaya genç nesillere tavsiyelerde bulundu.

“TEKNOLOJİ İLERLEDİ ESKİ MAKİNALARA İLGİ AZALDI”

Babasının mesleğini devam ettirmekten mutlu olduğunu belirten Ramazan Kaya; “ 22 yaşındayım, terzi tamircisiyim. Teknoloji ilerledi eski makinalarla pek ilgilenen kalmadı artık. Vatandaşlar tercihlerini yeni makinadan yana kullanıyor. Benim şuan yaptığım meslek babadan kalma babamın mesleği. Herkese baba mesleğini devam ettirmesini tavsiye ediyorum. Şimdiki gençlere özellikle. Ben bu mesleği 5-6 yaşımdan beridir babamla birlikte yapıyorum. Babama bağlı olan biriyim, babamda bu mesleği seçtiğim için onun mesleğini devam ettirdiğim için benimle gurur duyduğunu söylüyor. Bende kendisiyle gurur duyuyorum bu mesleği bize bıraktığı için” ifadelerinde bulundu.

Urfalı şeflerin sırrıymış: Puf puf kabaran poğaçayı böyle hazırlıyorlar Urfalı şeflerin sırrıymış: Puf puf kabaran poğaçayı böyle hazırlıyorlar

Ramazan Kaya

Terzicilik Meleğinin İlkleri Şanlıurfa’nın Kalbinde (3)

“150-200 YILLIK MAKİNALAR MEVCUT”

Eski makinalara olan ilginin azalmasına değinen Ramazan Kaya; “En eski makinadan bahsedecek olursam 150-200 yıllık makinalar mevcut. Daha eskiler de var 300 yıllık olan da var 100 yıllık olan da var. Biz burada bunların tamiratını yapıyoruz isteyen olduğu takdirde satıyoruz. Ama zaman ilerledikçe teknoloji geliştikçe eski makinalara talep azalıyor yine de ekmeğimiz çıkıyor. Eski makinalarda bulunan nadir parçalar var onlar şuan piyasada çok zor bulunuyor. Yeni makinalara olan talep eski makinaların üretimini durma noktasına getiriyor o yüzden artık parçalarını bulmakta bizde zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Terzicilik Meleğinin İlkleri Şanlıurfa’nın Kalbinde (2)

Terzicilik Meleğinin İlkleri Şanlıurfa’nın Kalbinde (7)

“ESKİ TERZİLERİN İLACI YAĞ”

Terzi ustası Ramazan Kaya;

“Şanlıurfa’da en çok yaşlıların, eski üstatların, dedelerimizin talebi oluyor eski makinaları. Şimdiki yeni nesillerden bu eski tarz makinalara pek talep olmuyor. Eski makinaların yeni makinalara göre çok farkı var. Ayaklarımızla çalıştırıyoruz sürekli ellerimizi kullanıyoruz bu da sağlığımızı da olumlu etkiliyor. Eski makinaları bize tamire getiriyorlar bizde tamiratını yapıyor arızasını gideriyor ve teslim ediyoruz. Ama zaman geçtikçe parçaların üretimi kısıtlanıyor o yüzden eski makinası olanlar bozulmamasına özen göstermeli, dikkatli kullanmalı ve gerekli bakımlarını zamanında yapmalı. En önemlisi yağlamak, eski terzilerin ilacı yağ. Bizim sürekli kullandığımız. Ayda bir 15 günde bir mutlaka makine yağlanmalı, bu yağlama makinalar için çok önemli” dedi.

Terzicilik Meleğinin İlkleri Şanlıurfa’nın Kalbinde (8)

Terzicilik Meleğinin İlkleri Şanlıurfa’nın Kalbinde (10)

“35 YILLIK TERZİ USTASIYIM”

Oğlunun mesleğini devam ettirmesinden memnun olduğunu açıklayan Baba Mehmet Kaya; “ 35 yıllık terzi ustasıyım artık mesleğimi oğlum devam ettiriyor. Eski ustalardan artık pek kimse kalmadı. Şimdiki nesiller pek bir şey yapmıyor para kazanmanın kolay yolunu arıyorlar. Tamir işi emek işidir. Bu terzileri eski analarımız kullanır para kazanırdı bu makinalarla yaptığı işlerden. Şimdikiler ilgilenmiyorlar da bilmiyorlar da. Ben oğlumla işimle ilgilendiği ve mesleğimi devam ettirmeyi tercih ettiği için gurur duyuyorum kendisine teşekkür ediyorum” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Mehmet Kaya

Terzicilik Meleğinin İlkleri Şanlıurfa’nın Kalbinde,

Muhabir: Seher Ağaç