Düzce Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) 2021 yılında yapılan gözlemler sonucunda tespit edilen bir gök cismi, Uluslararası Astronomi Arama İşbirliği (IASC) tarafından resmen asteroit olarak tanımlandı. Bu keşif, Türkiye’nin ilk tescilli asteroit keşfi olarak kayıtlara geçti.

Uzay Gözlemleriyle Gelen Başarı

Düzce BİLSEM’de fen bilgisi öğretmeni Ayşe Arslan ve Düzce Turgut Özal Anadolu Lisesi öğrencisi Ömer Selim Esen, Uluslararası Astronomi Arama İşbirliği (IASC) tarafından desteklenen "Asteroit Keşif Kampanyası" kapsamında çalışmalar yaptı. Arslan ve Esen, amatör astronomlar için düzenlenen bu programda, gönderilen veri setlerini analiz ederek 2021 yılında bir gök cismi tespit etti. Bu cisim, üç yıl süren değerlendirme sürecinin ardından asteroit olarak tescil edildi.

Asteroit Keşfine İsim Verme Hakkı

Asteroit keşfiyle büyük bir başarı elde eden Arslan ve Esen, bu gök cisminin isimlendirilme hakkını da kazandı. Öğrencisi Ömer Selim Esen ile bu bilimsel keşfe imza atan Arslan, "Bu, güneş sistemi içinde Türk araştırmacıların ilk asteroit keşfi olduğu için bilimsel değeri çok büyük," dedi.

Facebook, X (Twitter) ve İnstagram'da erişim sorunu! Facebook, X (Twitter) ve İnstagram'da erişim sorunu!

3 Yıllık Bekleyişin Ardından Gelen Onay

Arslan, kampanyaya başvuru yapmalarının ardından, gönderilen veri setlerini özel bir yazılımla incelediklerini ve bu raporları Küçük Gezegen Merkezi’ne ilettiklerini anlattı. Üç yıl sonra keşiflerinin tescillendiğini öğrendiklerinde büyük bir mutluluk yaşadıklarını ifade eden Arslan, "Bu keşif hem bizim hem de Türkiye için çok değerli," ifadelerini kullandı.

Genç Astronomun Gurur Anı

9. sınıf öğrencisi Ömer Selim Esen ise keşif anını hala unutamadığını belirtti. Esen, "Bu asteroidi keşfettiğimizde henüz 11 yaşındaydım, aradan yıllar geçmesine rağmen o anın heyecanını hala yaşıyorum," dedi. Esen, küçük yaşlardan beri astronomiye olan ilgisi nedeniyle BİLSEM’de çeşitli çalışmalar yaptığını ve bu başarının kendisi için çok özel bir anı olduğunu söyledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı