Ülseratif kolit rektum ve kolon mukozasının iltihabi enflamatuar barsak hastalığıdır. Bu hastalık her yaşta karşımıza çıkabilir. Barsak rahatsızlıkları uzman tarafından konulan teşhisle gerekli kontroller sonrası uygun beslenme sağlandığında...

Ülseratif kolit rektum ve kolon mukozasının iltihabi enflamatuar barsak hastalığıdır. Bu hastalık her yaşta karşımıza çıkabilir. Barsak rahatsızlıkları uzman tarafından konulan teşhisle gerekli kontroller sonrası uygun beslenme sağlandığında hastanın daha rahat bir yaşam sürdürmesi sağlanabilir. Ayrıca hastalar dikkat ettikleri sürece bu rahatsızlığın komplikasyonları giderek azaldığı görülmüştür. Ülseratif kolitte kanamaya bağlı anemi, kullanılan ilaçlar sonrası folik asit yetersizliği görülmektedir.

Her hastada olmasa da sıklıkla karşılaşılan problemlerden biri de süt ve sütlü besinlere karşı intoleranslar görülebiliyor. Sütlü ürünler yerine özellikle kalsiyum kaybı olmasın diye yoğurt tüketilebilir. Ayrıca başka besinlere karşı intolerans oluşması durumunda hangi besinden kaynaklandığı iyi tespit edilmeli uzman eşliğinde diyetten çıkarılmalıdır. Aksi takdirde yanlış besinin diyetten çıkarılmasıyla gereksiz yere hastanın ağır rejim uygulamasına bağlı çeşitli komplikasyonlar gelişebilir. Bunlara ek şiddetli diyare görülmesiyle elektrolit dengesinde bozukluk görülebilir bunun için de sıvı tüketimi ve diyetteki besinlere dikkat edilmelidir.

İştahsızlık, mide bulantısı, diyare çok sık karşılaşıldığından ve yeterli enerji alımını engellediğinden bazen hastalar ağızdan beslenmeye ek olarak damar yoluyla da(entersal, paranteral) beslenebilirler. Bu hastaların en çok yaptığı yanlışlardan biri de antibiyotik kullanımıdır. Unutmayınız ki antibiyotik iyileştirmek yerine geriye dönüşü olmayan sorunlara sebebiyet verebilir. Bu sebeple alanında uzmanından mutlaka bilgi alınarak tüketilmesini öneririm. Ayrıca B12 eksikliği de oldukça yaygın görülmektedir. Bütün bunlar göz önüne alındığında ülseratif kolitli hastaların geniş kapsamlı beslenme tedavisi alması gerektiği aşikardır.

Hastalarımıza Öneriler:

Ø ----Yüksek proteinli et, balık, yumurta bol tüketilmelidir

Ø ----Elektrolit dengesizliğini önlemek için sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerekir

Ø ----İştahsızlık sonucu alınamayan enerji gerekirse damar yoluyla alınmalı

Ø -----Balık, organ etleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller folik asit ihtiyacını karşıladığından tüketimine özen gösterilmelidir

Ø -----Süt ve süt ürünleri eğer hastayı rahatsız ediyorsa tüketilmemeli ancak bunun yerine yoğurt, peynir vb kalsiyum dengesini sağlayacak besinler mutlaka yenilmeli

Ø UNUTULMAMALIDIR ki stres en önemli faktördür ve barsaklarımız stresten en çok etkilenen organlardandır. Bunu heyecan anında, korktuğumuzda; karın ağrısı, kramp, kabızlık veya tam tersi ishal şeklinde kendini göstermesi en büyük ispatıdır diyebilirim.

NOT: Mutlu bir hayat için sağlıklı barsaklara sahip olmanız gerekir zira mutluluk hormonu olan seratoninin büyük bir bölümü burada üretilir.

Sağlıklı günler diliyorum