Kaynak: AA - Anadolu Ajansı
Üreticilere ödenen ‘hasar tazminatı’ miktarı belli oldu… İşte dağılımı!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2023 yılının ilk 7 ayında, Tarım Sigortaları (TARSİM) kapsamında afetlerden ve risklerden zarar gören üreticilere 3 milyar liranın üzerinde tazminat ödendiğini açıkladı.
Tarım Sigortalarının Önemi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada, tarım sigortalarının, kurulduğu günden bu yana üreticilere ciddi manada destek olduğunu belirtti. Küresel iklim değişikliğiyle artan kuraklık ve sel gibi doğal afetler karşısında, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından tarım sigortalarının önemine dikkat çekti. Yumaklı, tarım sigortalarının kapsamını her yıl genişleterek çiftçilere ürünlerini her türlü afet ve riske karşı koruma imkânı sunduklarını vurguladı.
Devlet Prim Desteği
Yumaklı, tarım sigortaları kapsamında, yüzde 67'ye kadar devlet prim desteği sağladıklarını ve üreticilerin emeğinin yanında olduklarını ifade etti. "Tarım sigortaları, çiftçilerimizin alın terini koruma konusunda önemli bir araçtır" dedi.
Ödenen Tazminatlar
Bakan Yumaklı, 1 Ocak - 31 Temmuz tarihleri arasında, doğal afetlerden ve risklerden zarar gören üreticilere toplamda 3 milyar lira hasar tazminatı ödendiğini belirtti. "Bitkisel, sera, hayvancılık, kümes, arı ve su ürünleri branşlarında dolu, don, fırtına, hortum, sel-su baskını, yangın, heyelan, aşırı yağış, hayvan hastalık, yavru atma, hırsızlık, zorunlu kesim, ölüm, nakliye ve kaza gibi afet ve risklere karşı tarım sigortaları şemsiyesi altına giren üreticilerimize tazminat ödemeleri yapılmıştır" diye konuştu.
Üreticilere Destek Devam Edecek
Yumaklı, tarım sigortalarına yönelik artan talebin memnuniyet verici olduğunu ve bu ilginin, tarım sigortalarını geliştirme motivasyonunu artırdığını belirtti. Tarım sigortalarının öneminin önümüzdeki süreçte daha da artacağını göz önüne alarak, üreticileri bu alanda desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
Hasar Tazminatı Dağılımı
2023 yılının ilk 7 ayında ödenen tazminatların dağılımı şu şekildedir:
Büyükbaş hayvancılık: 1 milyar 764 milyon lira
Bitkisel ürünler: 980 milyon 105 bin lira
Küçükbaş hayvanlar: 138 milyon 500 bin lira
Seracılık: 74 milyon 882 bin 828 lira
Su ürünleri: 53 milyon 597 bin 167 lira
Kümes hayvanları: 11 milyon 322 bin lira
Arıcılık: 5 milyon 300 bin 548 lira
Yorumlar