Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) tarafından Balıklıgöl platosu Rızvaniye El Sanatları Külliyesinde kurulan bir atölyede resim çizen ve şehrin manevi değerlerini resim çalışmalarıyla tanıtan Abdurrahman Birden, kentteki mekânsal değişimi de geçmiş haliyle gözünde canlandırıp yeni nesillere aktarıyor.
Urfanatik ekibi olarak kentte manevi değeri olan resim ve eserleri yakından görmek için Abdurrahman Birden’in atölyesini ziyaret ettik. Birden, detaylı bilgileri Urfanatik mikrofonlarına anlattı.
Ressam ustası Abdurrahman Birden, önemli çalışmalardan biri olan Amazon Kraliçeleri adlı eserini 8 ayda, Göbeklitepe adlı çalışmasını ise 3 ayda bitirdiğini, aynı zamanda birkaç çalışmasının Şanlıurfa Arkeoloji müzesinde olduğunu söyledi.
“MANEVİ DEĞERİ OLDUĞU İÇİN ÇALIŞMA YAPMAYI SEVİYORUM”
Resim çalışmaları yaptığını belirten Abdurrahman Birden” ben bu resim çalışmalarımı bazen satıyorum, bazen de satmıyorum. Ben çalışmalarımı satmak için değil manevi değeri olduğu için yapmayı seviyorum. 1962 yılından beri ben bu işi yapıyorum. Başka işler yapmak çok zor geliyor bana, bu resim merakı ilkokuldan beri geliyor zamanlar ben tahtaya çizgiler çizerdim. Daha sonra resim yeteneğimi keşfettim. Bundan 25 yıl önce, Tekirdağ, Edirne, Denizli, hatta İstanbul’a kadar birçok resim gönderdim” şeklinde konuştu.
“YABANCI TURİSTLER, DAHA ÇOK BALIKLIGÖL RESMİNİ ALIYOR”
Çalışmalarını sipariş şeklinde yaptığını söyleyen Abdurrahman Birden” ben açtığım dükkanlarda yabancı turistlere de çalışmalarımı sattım. Yabancı turistler, daha çok balıklıgöl resmini alırlardı. Müzedeki duvarlara resim çalışması yapın dediler, fakat zaman kısıtlaması vardı diye ben yapmadım. Âmâ benim çalışmamamın kopyasını müzeye koydular. Çalışmamın adı da amazon kraliçeleridir. Ben şu an pratik çalışmalar yapıyorum. En zor çalışmam 8 ay sürdü hatta ben o çalışma için hastanelik oldum” sözlerini sarf etti.
“ÇALIŞMAMAMIN KOPYASINI MÜZEYE KOYDULAR”
Abdurrahman Birden konuşmasının geri kalan kısmında ise “Herkes bu çalışmaları yapamaz. Harran’ı anlatan bir resim, çalışmalarımın üzerinde profesörler durdu o şekilde yapıldı. Mesela göbeklitepe resmi 3 ay içerisinde yaptım. Alman profesörünün verdiği bilgilerle yaptım ben. Bu çalışmaları yaparken ilk aşama kurşun kalem ile çiziliyor. Daha sonra Alman bez baskısına geçiriliyor.ve renklendirme yapılıyor. Şanlıurfa’mızın manevi değeri olduğu için yaparken keyifle yapıyorum bizim için resim yapmak mutluluktur” dedi.
URFANATİK GAZETESİ