Tüm Dünya’da etkisini sürdüren koronavirüs salgını nedeniyle binlerce insan hayatını kaybederken uzmanlarda bağışıklık sistemini güçlü tutma yolundaki uyarıları, bitkisel takviyelerine olan talebi artırdı.
Şanlıurfa Eczacı Odası Süleyman Açar ise, internet sitelerinde, televizyon kanalarında ve eczanelerde Tarım ve Orman Bakanlığının satış için ruhsat verdiği ilaçlarının insan sağlığını olumsuz etkilediğini ifade ederek Sağlık Bakanlığının, hükümet yetkililerini denetim konusunda çağrıda bulundu.
“11 BİN İLAÇ TARIM BAKANLIĞI TARAFINDAN RUHSATLANMIŞ”
Yaklaşık 11 bin ilacın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandığını ifade eden Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar: “Bunu doğru bulmuyorum, şuanda 11 bin küsur ürün var gıda takviyesi dediğimiz ilaç formunda olup, ilaç diye nitelendirmeyen ve tarım bakanlığı tarafından ruhsatlandıran. Bu çok yanlış insan sağlığına ilişkin kullanılacak her ürünün mutlaka sağlık bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması ve sağlık bakanlığı tarafından denetlenmesi gerekiyor bizim bu konuda bakış açımız bu” dedi.
“YETERLİ KONTROLLER YOK”
Özelikle söz konusu halk sağlığı olmasına rağmen yeterince denetim ve kontrollerin olmadığını da belirten Başkan Açar: “Yeterli kontrol yok bu konuda özellikle ruhsatlandırmada ve ürün takibi konusunda çünkü bu tarım bakanlığının alanı değil ve burada söz konusu olan da halk sağlığı özellikle pazarlama kanalları, Tv kanallar gibi veya internet sitelerinde farklı pazarlama stratejileri ile halkı aldatmaya yönelik çok sayıda ürün var. Bu nokta da ben bunu her zaman söylerim, internetten sahte bir saat alabilirsiniz, aldığınız saat sahte çıkabilir kaybettiğiniz para olur ama ilaç niyetine aldığınız ürün sahte çıkarsa paradan ziyade sağlığınızı kaybedersiniz bu konuda biz yetkililerimizi bir yasal düzenleme yapmak için göreve davet ettik. Yine diyorum, burada önemli olan halk sağlığı, halk sağlığının da ehil kişiler tarafından başta sağlık bakanlığı ve sağlık profesyonelleri olmak üzere halk sağlığına ilişkin ürünlerin ve bunların kontrolünde üretilmesi, satılması ve tüketilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“GÜBRE İLE İNSANIN KULLANDIĞI İLAÇ AYNI YERDEN RUHSAT ALIYOR”
Tarımda kullanılan gübre ile insanın kullandığı ilaç aynı yerden ruhsat aldığını da belirten Süleyman Açar: “Kesinlikle yeterli denetim yapılmıyor, denetimler yoksun bir şekilde sadece tarımda kullanılan gübre ile insanın kullandığı ilaç aynı yerden ruhsat alıyor. Gıda takviyesi dediğimiz şeyde, her ne kadar yasal olarak ilaç olarak nitelendirilmese de ilaç olarak pazarlanıyor insanlarımız bunu ilaç olarak kullanıyor bu konuda ben tekrara başta sağlık bakanlığı ve hükümet yetkilileri olmak üzere tüm yetkilileri göreve çağırıyorum halk sağlığı ile bu derecede oynanılmasına müsaade edilmemesi lazım” diye konuştu.
“BİTKİSEL İLAÇLARDA YASAKLANMIŞ KİMYASAL MADDELER TESPİT EDİLDİ”
Son olarak Tarım ve Orman Bakanlığının ruhsat verdiği ilaçlarda şikayetlerin geldiğini söyleyen Başkan Süleyman Açar: “Bu ilaçlar konusunda tabi ki de bize şikayetler geliyor, bunların birçoğuna da tamamen bitkisel söyleniyor. Birincisi altını çizmek istiyorum, bir ürününün bitkisel olması demek o ürünün zararsız olduğu anlamına gelmez. İkincisi, örnek zayıflama ürünleri çoğunda bitkisel olarak pazarlanan birçok ürün de yasaklanmış etken maddeleri, yasaklanmış kimyasal maddeler tespit edilmiştir ve bu tespitler genelde insanların ölümünden sonra ortaya çıkıyor. Bu ilaçların bitkisel niyete kullanan insanlarımız hayatını kaybettikten sonra o ürünlerin analizi yapılıyor bakılıyor ki bitkisel değil içinde farklı maddeler var bu sefer onların ruhsattı iptal ediliyor fakat aynı şahıslar farklı isimler altından yine aynı işi yapmaya başlıyor aynı ruhsattı allıyor dolayısıyla bu sistemin biran önce değişmesi gerekiyor” dedi.