Anksiyete bir diğer adıyla kaygı bozukluğu, psikolojik bir rahatsızlıktır. Günlük hayatımızda ara sıra anksiyete yaşamak normaldir. Çünkü zaman içerisinde karşı karşıya kaldığımız olaylardan ötürü endişelenebilir ya da gelecek ile ilgili maddi-manevi anlamda kaygılar duyabiliriz. Günlük yaşamda kaygı duymak her ne kadar normal olsa da, bu durum normalden fazla bir şekildeyse o zaman anksiyeteden söz edilebilir.

ANKSİYETE NEDİR?

Anksiyetenin kişinin aşırı kaygılı olma durumu olduğunu belirten Psikolog Rıdvan Aslan; "Günlük hayatımızda yaptığımız bütün işlerde kaygılıyız ama bu vücut işlevselliğimizi yani gündelik hayatımızı değiştiriyorsa ve bozmaya başladıysa bu hastalık boyutuna geçiyor tabi ki."

BELİRTİLERİ NELERDİR? NASIL BAŞ EDİLİR?

"Belirtileri aşırı korku hali, çok çabuk sinirlenme, el ve vücutta çabuk terleme göz bebeklerinin büyümesi,yoğun uykusuzluk veya aşırı uyku hali. Kişi bununla tek başına baş etmesi biraz zor ama alacağı psiko eğitim ve ilaç tedavisi ile bununla baş edebilir. Bunun dışında bulunduğu yerden uzaklaşması ve derin nefes egzersizleri yapması gerekiyor. eğer daha önce başvurduysa mutlaka ilaç tedavisine başlamalı. Çünkü krizin geldiği an da az önce belirttiğim belirtiler bir anda geçecek şeyler değil o yüzden öncelikle bulunduğu ortamdan uzaklaşmalı yada onu anksiyete yönelten ne onun tespit edilmesi gerekiyor."

ANKSİYETE ÇEŞİTLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

"Toplumda anksiyete çeşitlerine baktığımız zaman fobilerimiz de anksiyetedir, Obsesif kompulsif bozukluklar da anksiyete sebebidir, alt dallarıdır. Öncelikle anksiyeteye sebep olan tam olarak ne bunun tespit edilmesi gerekiyor. Her alt dalın tedavi şekli farklıdır. Örneğin yükseklik korkusu bir insana önce yüksekte olduğunu hayal ettirmek daha sonra oraya götürmek gerekiyor ama tabi bu bir anda olan bir şey değil zamanla olan bir durum . Bağlanma problemi özellikle anksiyete de kadınlarda anksiyete de kadınlarda daha yaygın çünkü kadınların anaç duyguları olduğu için kadınlar bundan biraz daha muzdarip."

ÖZEL HABER: GAMZE ALPER