Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik, bazı bölgelerde kar yağışıyla birlikte yaşanacak zirai dona karşı çiftçilere ve üreticilere uyarıda bulundu. Yaklaşık bir hafta boyunca sürecek olan zirai dona karşı alınacak en büyük önlemin çiftçilerin sulama yapamaması olduğunu söyleyen Başkan Melik, “Çiftçilerin sulama yapmamaları gerekir yani bu sadece buğdayda, arpada, mercimekte değil aynı zamanda fıstıkta ve bademe de sulama yapmamaları gerekir” dedi.

“YAĞIŞLAR YETERLİ OLMADI”

2021-2022 yılında yağan yağışların yeterli olmadığını ifade eden TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Melik: “2021-2022 Tarım sezonuna başlamış bulunmaktayız. Üreticilerimiz buğday, arpa, mercimek ürünlerini ektiler tabi ekmekle beraber kısa bir yağış söz konusu oldu. Kasım ayında metrekareye 2.3 kilogram yağışı oluştu, Aralık ayında ise metrekareye 17.5 kilogram yağış oluştu, yine 2022 yılı Ocak ayıda ise metrekareye 5 metre kare yağış oluştu buda yeterli bir sayı değil çünkü çimlenmesi için yeterlidir fakat ürünlerin gelişimi için çok yeterli değil. İlimiz biliyorsunuz Atatürk  barajı ile sulanmaktadır. Atatürk barajı da geçen haftadan itibaren DSİ her ne kadar tarımsal sulama açısından suyu bırakmış ise de bu da geç kalınmış bir olaydır yani suyu 1 hafta önce bırakmış olması gerekirdi” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİLERİMİZ DON TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA KALDILAR”

Çiftçilerin don tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını da söyleyen Başkan Abdullah Melik: “Meteorolojinin uyarıları var bu son günlerde zirai don tehlikesi ile karşı karşıya çiftçilerimiz. Maalesef DSİ’nin suyu bırakması ile üreticilerin bir kısmı arazilerini ürünlerini tamda sulayacakken birde don tehlikesi ile karşı karşıya kaldılar ve bu don tehlikesi yaklaşık bir hafta devam edecek yani özellikle de Urfa’nın kuzey-batı ilçelerinde yani Siverek, Hilvan, Bozova, Halfeti, Birecik ve Suruç ilçelerinde özellikle sulama yapan üreticilerimiz don tehlikesiyle karşı karşıya kalırlarsa ürünlerinde yanma olayı oluşacaktır yani dolayısıyla hiç ürünler gelişmeden otomatikman yanacaktır ve buda üreticilere, çiftçilere büyük bir zarar eşiği oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.

“DON OLAN GÜNLERDE SULAMA YAPMAMALARI GEREKİR”

Özelikle çiftçilere, üreticilere don olan günlerde sulama yapmamaları konusunda uyaran Melik: “Önümüzdeki Pazar gününden itibaren yine bir kar yağışı görülmektedir dolayısıyla üreticilerimizin çok dikkatli olmaları gerekir özellikle don olan günlerde tarımsal sulamalar yapmamaları gerekir ki ürünleri zarar görmesin çimlenmiş ürünler zarar görmesin” diye konuştu.

“DSİ’NİN SUYU BIRAKMASI ÇOK ZAMANSIZ OLDU”

DSİ’nin suyu bırakması çok zamansız olduğunu da söyleyen Abdullah Melik: “Şanlıurfa’daki ekinleri de etkiler biliyorsunuz her ne kadar yağışlar yeterli olmasa da yağan yağışlar tohumun çimlenmesi için yeterliydi ama bu DSİ’nin de tarımsal sulamayı bırakması çok geç zamansız bir sulama oldu çünkü sanırım DSİ bölge müdürü de siyasilerin baskılarına dayanamayaraktan suyu bıraktılar ama maalesef siyaset her yere girdiği için sağlıklı bir şekilde tarımsal sulamada yapılamıyor ama meteorolojinin uyarı vermiş olduğu tarımsal don tehlikesinde ürünlerimiz daha doğrusu bitkilerimiz ciddi anlamda zarar görecektir” dedi.

ÇİFTÇİLERE ÖNMELİ UYARI

Son olarak çiftçilere uyarıda bulunan Başkan Abdullah Melik: “Sulama yapmamaları gerekir yani bu sadece buğdayda, arpada, mercimekte değil aynı zamanda fıstıkta ve bademe de sulama yapmamaları gerekir” dedi.